بهزاد مفيدي نتايج بدست آمده از ششمين فصل کاوش در اين محوطه باستاني را دليلي بر رد فرضيههاي پيشين مبني بر وجود يک دوران ساختاري در اين محوطه دانست و گفت: حفاريهاي عميق و جداسازي سفالهاي ياد شده بيانگر وجود چندين استقرار در نيمه هزاره دوم پيش از ميلاد در اين محل است به طوريکه اين شهر باستاني حدود 150 تا 200 سال برپا بوده است.
سرپرست هيأت کاوش هفت تپه با اشاره به دستاوردهاي پنج فصل گذشته و کشف ساختمان اداري و الواح گلي در بخش جنوبي محوطه از گسترش کاوش در مجاور اين بنا در فصل ششم و کشف فضاهاي معماري خبر داد.
به گفته وي؛ اين فضاهاي معماري داراي اتاقهايي کوچک است که به نظر مي رسد با توجه به قرار گرفتن آنها در مجاورت ساختمان اداري متعلق به کاتبان باشند.
مفيدي با اشاره به مطالعات مقدماتي خود بر روي آثار و مواد يافت شده افزود: ساختار ساختمان اداري، وجود اتاقهاي طويل موازي، قفسهبنديهاي صورت گرفته، متن نوشتههاي الواح يافت شده، عدم دسترسي راحت به آنها و شناسايي اتاق کاتبان بيانگر آن است که اين بنا داراي کاربري انبار براي اشياي خاص بوده و از اين رو اشيا پس از صورتبرداري در همين محل نگهداري ميشدند.
سرپرست هيأت کاوش هفت تپه در مورد متن الواح گلي يافت شده گفت: تعدادي از اين الواح خوانده شده و قرار است به زودي به دو زبان فارسي و آلماني منتشر شوند.
وي اين الواح ميخي به زبان بابلي ميانه را اسناد، مدارک و فهرست اشياي با ارزش مربوط به اسبها، ارابهها، سوارکاري و آلات جنگي دانست.
مفيدي در مورد ديگر آثار يافت شده در بنا گفت: به جز الواح ياد شده شيء ديگري يافت نشده است. بنابراين ميتوان چنين نتيجه گيري کرد که اشياي موجود در اين بنا يا غارت شده يا پيش از تخريب، به محلهاي امن منتقل شدهاند.
اين باستانشناس در ادامه با اشاره به اينکه شواهد موجود نشان ميدهد اين بنا در رابطه با فتح تخريب شده است گفت: همچنين قرائن موجود بيانگر زندگي در شهر پس از تخريب تا مدت کوتاهي به مدت چند دهه است.
به گفته وي؛ در ويرانههاي اين بنا گورهاي مختلفي کنده شده که تابوت سفالي متعلق به يک زن با مهر حکومتي از جمله آنهاست.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه ماينز آلمان با مورد توجه قرار دان اندازهگيريهاي ژئوفيزيک از تشخيص 5 تا 6 مجموعه بزرگ با ديوارهايي به قطر 10 تا 12 متر خبر داد و گفت: دست کم ارتفاع اين مجموعهها ميبايد 20 تا 30 متر بوده باشد و به نظر مي رسد اين مجموعه با گستردگي زياد معابد شهري بزرگ باشد.
خاطرنشان ميشود؛ هفت تپه ما بين شهر شوش و چغازنبيل قرار گرفته است. همان طور که از نام اين محوطه پيداست از تپههاي متعددي تشکيل شده و مربوط به 15 تا 14 قرن پيش از ميلاد است.
اولين عمليات حفاري در اين تپه به سرپرستي مرحوم عزت ا... نگهبان درسال 1344 آغاز شد و تا سال 1357 ادامه يافت.
در حال حاضر ادامه اين کاوشها به سرپرستي بهزاد مفيدي از دانشگاه ماينز آلمان به صورت مشترک با هيأت ايراني در حال انجام است./118
انتهای پیام/