رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با تاکید بر اینکه حمیت ملی برای حفاظت از میراث فرهنگی با کمک فعالان جامعه مدنی و رسانهها ایجاد میشود، گفت: تشکلهای حوزه میراثفرهنگی سرمایههای سازمان میراث فرهنگی هستند.
به گزارش میراث آریا(chtn) امین عارفنیا، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در سمینار نقش جامعه مدنی در مقابله با اموال فرهنگی که امروز سه شنبه(18 شهریور) در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد، گفت: همانگونه که امروز آثار تولید شده جدید با تهدید عدم رعایت قانون کپی رایت و حفظ حقوق معنوی مواجه است، آثار به جا مانده از گذشتگان که جزء نفیسترین داشتههای یک ملت است با خطر سرقت و قاچاق روبروست.
وی ادامه داد: همه آثار فرهنگی، تاریخی که از گذشته با جا مانده جنبه عمومی داشته و صاحبان آن مردم هستند، این آثار قابل واگذاری نیستند و جزء سرمایه ملی محسوب میشوند.
عارفنیا با اشاره به اینکه قاچاق اموال تاریخی فرهنگی مساله جدیدی نیست، اظهار داشت: از دیرباز و از سالیان دور بخشهای مهمی از داشتههای فرهنگی تاریخی به یغما رفته و به خارج از کشور منتقل شده است، اینها آثاری هستند که به عنوان داشتههای فرهنگی باید در موزهها و در معرض دید عموم قرار بگیرند.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه نگاه به سوداگران میراث فرهنگی نگاه مذموم نیست، تصریح کرد: جامعه به عنوان یک تهدید به این پدیده نگاه نمیکند، مردم باید متوجه باشند که یابنده آثار تاریخی صاحب آن نیست که آن را به قاچاقچی آثار تاریخی بفروشد.
وی افزود: فروشنده آثار تاریخی عمل نادرستی را انجام میدهد و بخشی از هویت جامعه را به تاراج میبرد.
عارفنیا با تاکید بر اینکه مقابله با قاچاق آثار تاریخی فرهنگی نیازمند حمیت ملی است، یادآور شد: این حمیت ملی را فعالان جامعه مدنی و رسانهها میتوانند ایجاد کنند، امروز در شرایطی هستیم که با پیشرفتهای دنیای مجازی و اینترنت ابزارهای جدید برای اطلاعرسانی و آگاهیبخشی در دسترس عموم مردم قرار دارد و هرکسی میتواند از این فناوریها برای پیشبرد اهداف و تغییر نگرش در ارتباط با موضوعات خاص استفاده کند.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی ادامه داد: هر شهروند میتواند به عنوان خبرنگار در شبکههای اجتماعی مجازی نقش عمده و تاثیرگذاری در فرهنگسازی و برجسته کردن موضوعات داشته باشد.
وی افزود: هر فرد داوطلب و علاقهمند به داشتههای فرهنگی تاریخی میتواند با استفاده از فضای شبکههای اجتماعی به عنوان یک خبرنگار در حساس کردن افکار عمومی نسبت به حفظ و نگهداری اشیاء و اموال تاریخی و فرهنگی ایفای نقش کند.
عارفنیا با اشاره به اینکه ایجاد حساسیت در افکار عمومی موجب تقویت نگاه مردم به ضرورت حفظ آثار تاریخی میشود، اظهار داشت: فعالان جامعه مدنی در تغییر نگرش مردم نسبت به این موضوع نقش اساسی و بیبدیلی میتوانند داشته باشند.
این مقام مسئول سازمان میراث فرهنگی گفت: در حوزه میراث فرهنگی از مواردی که شاهد ایفای نقش موثر فعالان جامعه مدنی و رسانهها بودیم میتوان به موضوع سد سیوند ، غارت اموال فرهنگی جیرفت و بازگرداندن الواح هخامنشی اشاره کرد.
وی با تاکید بر ایفای نقش فعالان جامعه مدنی و رسانهها در رابطه با ایجاد حساسیت در مردم نسبت به حفظ و حراست از آثار تاریخی و فرهنگی، ادامه داد: این قشر میتوانند ضمن ایجاد حساسیت در افکار عمومی و تبدیل موضوع به مطالبه اجتماعی نهادهای مسئول موظف به ایفای نقش موثرتری در موضوع حفاظت از آثار تاریخی کنند.
عارفنیا به موضوع تبلیغات و استفاده سوداگران میراث فرهنگی از فلزیاب اشاره و صریح کرد: با نقش موثری که اصحاب رسانه و فعالان سازمانهای مردمنهاد ایفا کردند، تلاشهای سازمان در مبارزه با پدید شوم فروش و تبلیغ فلزیاب برجسته شد، با وجود اینکه سازمان میراث فرهنگی به عنوان مجری قانونی در این زمینه اقدامات موثری انجام داده بود، با حساسیتی که ایجاد شد و مکاتبهای که رئیس سازمان میراث فرهنگی با رئیس قوه قضائیه و چند تن از وزرا انجام داد، گام موثری در مقابله با این موضوع برداشته شد.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه بیش از یک میلیون سایت، بنا و محوطه تاریخی در کشور وجود دارد، افزود: از سال 1304 که اولین قانون مربوط به حفظ و ثبت آثار تاریخی به تصویب رسید تا امروز تنها 31 هزار و 100 بنا در کل کشور در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است، این بدان معناست که اگر در مورد حفظ و نگهداری از مواریث فرهنگی اتکای ما فقط بر دولت و منابع و سرمایه محدود دولتی باشد نه تنها شاهد دستاوردی در این حوزه نخواهیم بود بلکه به مرور زمان آثار تاریخی ما رو به نابودی میگذارند.
وی یادآور شد: اگر فعالان، داوطلبان و علاقهمندان حفظ میراث فرهنگی نقش خود را در این زمینه ایفا نکنند در این حوزه موفقیتی حاصل نمی شود.
عارفنیا تصریح کرد: در مقابله با قچاقچیان آثار تاریخی به دلیل پراکندگی و گستردگی این آثار در سطح کشور، فعالان جامعه مدنی، سازمانهای مردمنهاد و دوستداران میراث فرهنگی نقش بیبدیلی دارند.
رئیس مرکز روابط عمومی با تاکید بر اینکه یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی با تمام توان در حفظ داشته های فرهنگی و تاریخی کشور تلاش میکنند، ادامه داد: اگر همراهی، همافزایی و کمک همکاران ما در عرصه غیردولتی نباشد در این حوزه راه به جایی نخواهیم برد.
وی با بیان اینکه تشکلهای دوستدار میراث فرهنگی سرمایه سازمان میراث فرهنگی هستند، یادآور شد: سازمان میراث فرهنگی قدر این سرمایه را میداند.
عارفنیا با اشاره به موارد قانونی مرتبط با حوزه میراث فرهنگی ادامه داد: در قانون تعزیرات 12 ماده به مسائل حوزه مربوط به تخریب، خرید و فروش، قاچاق و سرقت آثار تاریخی و فرهنگی پرداخته است اما در حوزه قوانین ناظر بر میراث فرهنگی ما شاهد نواقصی هستیم که باید این نواقص مرتفع شود.
رئیس مرکز روابط عمومی با بیان اینکه آمادگی همکاری در زمینه تقویت قوانین مربوط به حفظ میراث فرهنگی در نمایندگان مجلس شورای اسلامی وجود دارد، تصریح کرد: فعالان تشکلهای میراث فرهنگی اگر احساس میکنند با بردن لایحهای به مجلس یا استفاده از ظرفیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی میشود به حفظ میراث فرهنگی کمک کرد در این مسیر ما را همراهی کنند.
وی با اشاره به اینکه فعالان سازمانهای مردمنهاد و علاقهمندان به هویت تاریخی، یاور و دیدهبان میراث فرهنگی و حافظان هویت این سرزمین هستند، افزود: با رویکرد جدید دولت تدبیر و امید و مدیریت شایستهای که در سازمان میراث فرهنگی مستقر شده است بیش از پیش برای حفظ میراث فرهنگی تلاش خواهیم کرد.
انتهای پیام/