معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه ایران یکی از امنترین و باثباتترین کشورهاست گفت: پایداری گردشگری مستلزم برنامه ریزی، حفظ تنوع، کاهش مصرف و حمایت از مشارکت جوامع محلی و نظام اقتصادی است.
به گزارش میراث آریا(chtn) اسحاق جهانگیری در مراسم افتتاحیه سمپوزیوم بین المللی برای زمینه سازی گردشگری پایدار گفت: اگر ما روزی از فقرزدایی و کاهش فاصله شمال- جنوب سخن می گفتیم و از ناپایداری کشورهای تک محصولی یاد می کردیم امروز به دنبال یافتن شیوه های پایداری توسعه هستیم، این موضوع اگرچه در ظاهر گویای پیشرفت رو به جلو است، اما در واقع نشان از نگرانی ما به آینده زندگی بشریت دارد.
وی ادامه داد: نگرانی از منازعات قومی و مذهبی، عدم اشتغال پایدار و تامین اجتماعی مناسب، عدم احترام متقابل جوامع نسبت به همدیگر، تغییرات اقلیمی، افزایش گازهای گلخانه ای، خشکسالی، و خطرات زیست محیطی مطرح است که استمرار حیات بشر را با چالش بزرگی مواجه کرده است .
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: حصول توسعه مطمئن و پایدار بخشی از آرزوی ملت ها و دولت هاست. اما این نگرانی وجود دارد که در تبیین و تشریح توسعه ، توجه به زیرساخت های مادی و ابزارهای فنی اش، بر دیدگاه های فکری و فرهنگی آن غلبه پیدا کرده و دوباره مشکلی بر رنج جوامع بشری افزوده گردد.
وی با تاکید بر اینکه فرهنگ آگاهی بخش، معنویت، هنر، و جنبه های انسانی توسعه نباید در هیاهوی جهان مدرن مغفول بماند، یادآور شد: ما باید تفاوت توسعه پایدار و مدرنیسم را به خوبی درک کنیم. ما باید از جسم و ابزار عبور کنیم و به مغز و روح هم بپردازیم. رمز ماندگاری خرده فرهنگ ها در اعصار تاریخ همین بوده است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه جهان ما جهانی پر از بیم و امید است، گفت: بیم از جنگ و مناسبات خصومت آمیز منطقه ای و جهانی، بیم نهادینه شدن فاصله طبقاتی و تبعیض خردکننده، بیم تباهی و نابودی منابع حیاتی، بیم بی توجهی به کرامت و حقوق انسان و غفلت از اخلاق در جهان امروز وجود دارد.
جهانگیری افزود: در برابر این بیم ها، امیدهای جدیدی نیز رویش کرده است، اقبال مردم و نخبگان به صلح و دوستی و ترجیح گفتگو بر ستیز و اعتدال بر افراط و استفاده منطقی از منابع را می توان مهمترین ایم امیدها دانست.
وی اضافه کرد: امروز منادیان خشونت در هر گوشه ای از جهان سر برافراشته و بر طبل وحشت می کوبند و جهان معاصر ما را با افکار و رفتارهای متعارض و آکنده از بیم و هراس خود زشت و ناموجه ترسیم می کنند. اما عصر حاضر، عصری مزین به نیک نفسی و نیک اندیشی است که در آن مردان و زنان از همه ملتها و جوامع ، با \"همنوع دوستی و تعامل\" و تلاش و مجاهدت خود، جهانی صلح پذیر و توام با دوستی را بشارت می دهند.
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: در مقابل جهل ، زور و بی تدبیری اعصار گذشته، باید هزاره سوم، دوران عقل، تدبیر و منطق و برنامه ریزی علمی باشد. بشر امروزی باید اندیشمندانه برای رسیدن به کمال تلاش کند. خردمندی و خدرورزی ، اندیشه گری و اندیشه پیشگی، منطق پذیری و منطق باوری از ویژگی های مسلط هزاره سوم باید باشد.
جهانگیری اظهار داشت: امید به آینده مطمئن ، داشتن نشاط و شادابی جزو حقوق اولیه انسانها است. مشارکت دادن مردم در اداره امور رمز شادکامی و توسعه است. مردم از زندگی در جامعه ای رضایت دارند که احساس مشارکت در اداره امور داشته باشند. در آن صورت روح کمال طلب آن جامعه آرام و سرزنده در بیکران هستی به دنبال پایداری خوادهد بود. توسعه پایدار بدون مشارکت و حرمت حقوق شهروندان قابل تحقق و ممکن نیست .
وی یادآور شد: در منطقه پرآشوب و پرتلاطم خاورمیانه، ایران یکی از با ثبات ترین و امن ترین کشورها است و همه ما در یک کشتی نشسته ایم و برای دستیابی به تفاهم مشترک و دائمی نیازمند همکاری های گسترده سیاسی، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی هستیم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه ایران در تمامی عرصه ها، مبنای حل مشکلات را تعامل و اعتمادسازی پایدار میان قدرت های منطقه ای می داند، افزود: ما از هر گونه همکاری برای مبارزه با افراطی گری، تهدید و تجاوز، حمایت می کنیم و آماده ایم نقش دائمی سازنده و موثر خود را ، ایفا کنیم.
جهانگیری ادامه داد: رویکرد اصولی ما، پایان بخشیدن به توهم ایران هراسی و زمینه سازی برای مشارکت راهبردی با همسایگان است و گردشگری به خوبی می تواند این نقش را ایفاء کند. در اینجا گردهم آمدیم تا با همفکری برای رسیدن به توسعه ای پایدار با بهره گیری از ظرفیت های گردشگری چاره جویی کنیم .
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: امروز همه ملت های جهان ذهن حقیقت طلب و زبانی حقیقت گو یافته اند و در ژرفای اندیشه های خود جهانی عاری از فقر و زندگی توام با توسعه ماندگار را جستجو می کنند.
وی افزود: از اقدامات قابل تحسین سازمان ملل متحد همین توجه به بحث \"توسعه پایدار\" است که انصافاً از دهه های گذشته با پیش بینی درست روندها تلاش نمود تا توجهات جهانی را به خطرات زیست محیطی جلب کند.
جهانگیری گفت: دیگر نمی توان از محیط همانند گذشته بهره برداری کرد. امروز ماندگاری به عنوان بخشی اساسی از برنامه ریزی های کلان جهانی شناخته می شود. مفهوم توسعه پایدار مبتنی بر حفظ استانداردها و ارتقفاء سطح زندگی آینده گان است نسبت به آنچه که تا امروز از آن برخورداریم . توسعه ای مدنظر است که حداقل تخریب و حداکثر سودآوری را به ارمغان آورد و مردم یک کشور در هر جایی که زندگی می کنند احساس رضایت کنند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه نگاه سطحی و غیرعلمی ، بخشی نگری، محیط زیست را ویران می کند، تصریح کرد: برنامه های توسعه ای باید با تکیه بر ماندگاری منابع اکولوژیکی ، و بهره وری اقتصادی ، تنظیم شود. تمام داراییها و منابع طبیعی متعلق به بشریت و سرمایه آیندگان ماست. دستیابی به توسعه پایدار باید از شاخص های اصلی در هر برنامه ریزی کلان و خرد برای دستیابی به پیشرفت باشد.
جهانگیری افزود: تنوع فرهنگی از سرمایه ها و زیبایی های این کهن بوم و بر است، ایرانیان در همه جای این سرزمین به خوبی آموخته اند که دوشادوش هم با احترام زندگی کنند.
وی با بیان اینکه گردشگری پایدار مستلزم ماندگاری محیط زیست است و پایداری محیط زیست منوط به سرمایه گذاری در صنعت گردشگری، یادآور شد: گردشگری فعالیتی ارزآور بوده و با برخوردار کردن همه اقشار جامعه از درآمدهای آن، کاهش فاصله طبقاتی، توزیع عادلانه درآمد و همچنین اشتغال زایی را به همراه دارد.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: پایداری گردشگری مستلزم برنامه ریزی، حفظ تنوع، کاهش مصرف و حمایت از مشارکت جوامع محلی و نظام اقتصادی است. هرنوع برنامه ریزی گردشگری باید بدون به خطر انداختن نسل آینده منجر به ارتقاء سطح زندگی جامعه محلی شود.
جهانگیری با تاکید بر اینکه بحث گردشگری فقط به مولفه های اقتصادی و درآمدزایی معطوف نمی شود، گفت: آثار و برکات امنیتی، فرهنگی و اجتماعی گردشگری از مزایای صرف اقتصادی و مالی به مراتب بیشتر است، توسعه گردشگری، همبستگی اجتماعی، تحمل پذیری، احترام به سنن بومی و نسبی گرایی را در بین ملت ها افزایش می دهد، گردشگر به دامن افراطی گرایی نمیافتد و به حقوق دیگران تعدی نمی کند.
وی افزود: گردشگر فرهنگ جوامع محلی را تکریم می کند با سنن و آداب زندگی دیگران را خوار نمی کند و به تنوع زیستی احترام می گذارد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به رشد حیرت انگیز آمارهای گردشگری و درآمدهای حاصل از این صنعت، یادآور شد: چنین ظرفیتهایی برای کشورهای در حال توسعه فرصت بی نظیری است تا بواسطه آن فرهنگ و سنن خود را به جهان کنجکاو عرضه کنند و از ثمرات و فواید اقتصادی آن بهره گیرند.
جهانگیری گفت: ایران در آینده ای نه چندان دور به یکی از اولین مقاصد گردشگری جهان تبدیل می شود، ایران با تاریخ، تمدن و آداب و رسوم کهن، تنوع اقلیمیو اکوتوریستی، تکثر و غنای فرهنگی این قابیلت را دارد.
وی با اشاره به اینکه دارایی ایران فرهنگ و ارزشهای ایرانی و اسلامی است، ادامه داد: هویت تاریخی و تمدنی منبع اصلی فرهنگ ما به حساب می آید.
سمپوزیوم بین المللی برای زمینه سازی گردشگری پایدار از صبح سه شنبه 22 مهرماه در محل سازمان مجامع بین المللی وزارت امور خارجه شروع بکار کرده و تا چهارشنبه 24 مهر ادامه دارد.
در این سمپوزیوم، معاون مدیرکل سازمان ملل، مقامات ارشد ایران و 22 کارشناس سازمان ملل (UNDESA) حضور دارند.
انتهای پیام/