دشت قزوين بهشت باستان‌شناسي ايران است

محمد علي حضرتي‌ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین، در نخستين همايش جُستارهاي علمي- فرهنگي قزوين پژوهي با عنوان \"در جستجوي هزاره‌هاي پيش از تاريخ\"، دشت قزوین را بهشت باستان شناسي ايران خواند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی قزوین محمدعلی حضرتی مدير كل ميراث فرهنگي،‌صنايع دستي و گردشگري استان قزوين در اين نشست كه به محوطه پيش از تاريخ خله كوه تاكستان اختصاص داشت گفت: استان قزوين يكي از كهن‌ترين زيستگاه‌ها و استقرارهاي بشري در قديمي‌ترين مراكز شكل‌گيري تمدن‌هاي اوليه در كشور بوده و با وجود بیش از هزار محوطه مربوط به دوران پیش از تاریخ و دوران تاریخی، از فضای مناسبی برای پژوهش‌هاي باستان‌شناسي برخوردار است.

حضرتي افزود: در صد سال گذشته محور جست و جو و کاوش‌های باستان شناسان اروپايی، غرب و جنوب غربی ایران بود ولی دشت قزوین یکی از محورهای عمده مطالعات باستان شناسان ایراني به شمار مي‌رود كه از اواخر دهه 40 با حضور مرحوم دكتر نگهبان و اساتید نامدار دیگر، چندین فصل حفاری در دشت قزوین انجام و حاصل آن مطالعات بسیار گسترده در قالب کتاب و بخشی دیگر نيز به صورت مقاله چاپ و ارائه شده است.

مشاور فرهنگی استاندار قزوین يادآور شد: بخش بزرگی از این گزارش‌ها و مقالات كه مربوط به نتايج كاوش‌هاي دشت قزوين است منتشر نشده و متاسفانه منابع مستقل و از نظر كمي قابل اعتنا براي يافته‌هاي باستان‌شناسي در اين منطقه نداریم.

حضرتي تپه خله كوه را جزو آثار ثبت شده در فهرست آثار ملي كشور خواند و افزود: تپه تاريخي خله كوه جزوه سايت هاي با ارزش در شهرستان تاكستان است كه با آزاد سازي عرصه اين تپه تا كنون سه دوره گمانه زني انجام شده كه نخستين آنها كاوش به سرپرستي دكتر كوثري و آخرين كاوش اين محوطه نيز در مرداد و شهريور 93 توسط تيم باستان شناسي با مديريت حسين داوودي صورت پذيرفته است.

مدير كل ميراث فرهنگي،‌ صنايع دستي و گردشگري استان قزوين يكي از مشکلات محوطه باستاني خله كوه را ساخت و سازهای غیرمجاز و تجاوز به حريم و عرصه آن دانست و اظهار داشت: در طی يك سده‌ي سال گذشته ساخت و سازهای زیادی در حریم و عرصه تپه خله کوه تاکستان صورت گرفته كه چهره اين محوطه باستاني را مخدوش كرده كه در حال حاضر خوشبختانه بخشی از بناها تملك و آزادسازي شده است.

وی سهل انگاري در پاسداشت اين محوطه باستاني را از ديگر مشكلات موجود در منطقه خواند و تصريح كرد: در گذشته به دليل سهل انگاری‌‌ در حفظ عرصه و حریم این محوطه ارزشمند، تخريب‌هاي بسياري صورت گرفته است، تا جايي كه برخی از مسوولان محلی تصميم به تبديل این تپه تاریخی به فضای سبز و پارکینگ داشته و در صدد محو آن بودند.

مدير كل ميراث فرهنگي،‌ صنايع دستي و گردشگري استان قزوين راه اندازی سایت موزه خله کوه تاکستان را از برنامه هاي سال جاري خواند و گفت: با توجه به یافته‌های ارزشمند در آخرين کاوش‌های باستان شناسی، جلوه‌هایی نوين از تمدن هفت هزار ساله در منطقه آشکار شده كه با احداث سایت موزه، می توانیم آن را معرفي و جاذبه گردشگری تازه‌ای را در تاکستان ارائه کنيم.

وي يادآور شد: این كاوش و نتايج حاصل از آن می تواند محور جدیدی را برای گردشگری باستان شناسی در دشت قزوین تعریف و در كنار آن فضاهای مناسبی برای عرضه صنایع دستی، محصولات کشاورزی و فروش سوغات محلی تاکستان را فراهم کند.

حضرتي با اشاره به نتايج ارزشمند به دست آمده در اين محوطه، خواستار مساعدت مدیران استان و شهرستان تاکستان برای حفاظت از خله کوه و دایر کردن سایت موزه شد و اعلام کرد: با همراهي و همكاري مسئولان و مردم خوب شهرستان تاكستان امیدواریم بتوانیم سايت موزه خله كوه را برای تعطیلات نوروز آماده بازدید گردشگران نموده و اين محوطه را به همه علاقمندان معرفي کنیم.

انتهای پیام/

کد خبر 1393072712