به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد، سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خاتم در خصوص جزئیات محوطه باستانی چاهک که یکی از مهمترین مراکز ذوب فلز در منطقه فارس، کرمان و یزد محسوب می شود عنوان کرد: این محوطه باستانی با وسعتی حدود 10 هکتار در 27 کیلومتری جنوب غربی شهر هرات و در روستای چاهک واقع شده است که در نوشته های مورخین و سیاحان صدر و دوره میانه اسلامی از جمله ابن خرداذبه، ابن حوقل، اصطخری، ابن بلخی و... مکرراً به آبادانی و رونق این منطقه اشاره شده است و این روستا را با نام تاریخی صاهه و صاهک معرفی کرده اند.
حمید مشتاقیان گفت: مهمترین ویژگی که از صاهک یاد می کنند، قرارگیری بر سر راه شیراز به کرمان، وجود آب فراوان و هوای معتدل و استخراج آهن و فولاد و ساخت شمشیر می باشد. با بررسی و مطالعه باستان شناسی این محوطه و به دست آمدن قطعات شاخص سفال دوره هخامنشی، قدمت این سایت به دوران هخامنشی می رسد. البته بیشترین قطعات سفال به دست آمده از سطح محوطه مربوط به قرون 4، 5 و 6 هجری قمری می باشد که نشان دهنده اوج و شکوفایی این منطقه بوده است.
وی افزود: از کثرت آثار و بقایای کوره های ذوب فلز و استحصال فلز در جای جای محوطه چنین به نظر می رسد که زمانی این محدوده یکی از مراکز مهم فلزکاری منطقه (فارس، کرمان و یزد) به شمار می رفته است که نیازمند یک مطالعه و تحقیق همه جانبه و بررسی و مطالعات باستان شناسانه است.
حمید مشتاقیان اضافه کرد: آنچه از مشاهدات بدست آمد، وجود فراوان جوش های کوره، بقایای قالب های ذوب فلز، پراکندگی و گستردگی سفالینه های لعابدار و بدون لعاب در سرتاسر محوطه بوده است. بررسی و مطالعات قلعه کهنه و بقعه شیخ کله پریده چاهک، بیانگر وجود یک محوطه باستانی غنی با وسعتی بیش از ده هکتار می باشد که در دوره های مختلف با توجه به سفال های بدست آمده از دوره هخامنشی تا دوره ایلخانی رونق داشته و پس از این دوران با از دست دادن نقش ارتباطی، این منطقه، اهمیت خود را کم کم از دست داده است.
شایان ذکر است محوطه باستانی چاهک را می توان به عنوان یکی از مهمترین محوطه های باستانی شناسایی شده در سطح استان یزد معرفی کرد که نشان دهنده اهمیت منطقه هرات و مروست در دوران مختلف تاریخی و اسلامی به خصوص در قرون صدر و میانه اسلامی است.
انتهای پیام/