*بهمن نامور مطلق- صنایع‌دستی از جمله حوزه‌های پیوندخورده با صادرات است. صادرات صنایع‌دستی به دلیل ارزآوری همواره در طول تاریخ این کشور اهمیت ویژه‌ای داشته و در دوره ایران باستان و همچنین دوره پادشاه صفویه مشکلات کشور با افزایش حجم صادرات صنایع‌دستی مرتفع شده است. اما در چند دهه اخیر تفکر نفتی جایگزین تفکر تولیدی و صادراتی شده است. در کنار این مساله، چند سال گذشته تحریم‌های ناعادلانه باعث از دست رفتن بازارهای جهانی صنایع‌دستی کشور شده است.

 صنایع‌دستی که روزگاری رکورد صادرات نزدیک به پنج میلیارد دلاری را پشت سر گذاشته بود در سال گذشته تنها 500 میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشته است. بخش بزرگی از این کاهش صادرات به دلیل تحریم‌های اقتصادی کشور بوده و باعث تقویت رقبای ایران در بازارهای جهانی شده است.

اکنون با رسیدن خبر خوش توافق هسته‌ای و در ادامه آن رفع تحریم‌های اقتصادی، امید به جامعه هنرمندان صنایع‌دستی بازگشته است. رفع تحریم‌ها می‌تواند صنایع‌دستی کشور را به شکوفایی برساند. پس از اینکه تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشور با تلاش فراوان منافع سیاسی و هسته‌ای کشور را حفظ کرده، نوبت به حفظ منافع اقتصادی کشور رسیده است.

 باید توجه داشت که توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌های اقتصادی قدم اول برای شکوفایی این عرصه است و قدم اصلی زمانی است که در بازار اقتصادی موفق باشیم. اکنون زمان تحریم تفکر مدیریتی مبتنی‌بر نفت است و باید نگاه‌ها متوجه درآمدزایی از طریق صادرات محصولات فرهنگی شود. پس از رفع تحریم‌ها کشورهای متعددی به فکر سرمایه‌گذاری در ایران خواهند بود.

 باید در قبال این حضور در کشور، راه ایران نیز به بازارهای اقتصادی آن کشور باز شود. کشورهای دیگر تلاش خواهند کرد رفع تحریم‌ها را مرحله نهایی نشان دهند، همچنان بر منافع اقتصادی خود تمرکز کنند و مسئولان باید با مدیریت ویژه بر منافع اقتصادی کشور پا فشاری کنند.

حضور صنایع‌دستی در بازار اقتصادی پس از تحریم‌ها باید جدی گرفته شود. خبر توافق هسته‌ای و رفع تحریم افق‌های امیدوارکننده‌ای را پیش روی این صنعت قرار داده است و با مدیریت می‌توان از آن جهت شکوفایی صنایع‌دستی و درآمدزایی کشور استفاده کرد.

* معاون صنایع‌دستی 

انتهای پیام/

کد خبر 139404303