به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، این مطلب را محمد رضا واعظ مهدوی معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی در نخستین همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار که توسط پژوهشگاه برگزار شد مطرح ساخت و افزود : اگر برنامه ریزی برای توسعه را از خود مفهوم توسعه آغاز کنیم می توانیم این سوال را مطرح کنیم که برنامه ریزی یعنی چه.
او با طرح این پرسش ها که آیا در برنامه ریزی بین خوب و بد انتخاب می کنیم ؟آیا انتخاب بین خوب و بد احتیاج به این همه ساز و کار و تشکیلات و کمیته ها ، نظا م برنامه ریزی و ... دارد؟ و آیا انتخاب بین خوب و بد لازمه عقل هر انسان و هر مجموعه پایداری نیست ؟، افزود:ما در برنامه ریزی بین خوب و بد انتخاب نمی کنیم بلکه بین خوب ها خوبترین را انتخاب می کنیم چون برنامه ریزی عبارت از شناخت اولویت ها و مزیت ها است.
او نیاز به وفاق را لازمه اجرای خوبترین دانست و افزود :انسان ها و دستگاها باید به یک وفاق برسند زیرا ما که در برنامه ریزی سعی می کنیم بردارهای جهات گوناگون انسان ها ، دستگاه هاو بخش ها ی مختلف را هم جهت کنیم تا این هم جهتی یک هم افزایی را به دنبال داشته باشد.
واعظ مهدوی تصریح کرد :دربرنامه ریزی باید یک ارکستر تشکیل دهیم که همه در آن ساز می زنند ولی این ساز باید هم نوا باشد.
او با طرح این پرسش که انسان ها ، ساختارها و دستگاه ها چطور می توانند به هم راستایی و هم جهتی دست پیدا کنند؟ گفت :این کار توسط ذهنیت و فرهنگ امکان پذیر است تا ما فرهنگ ، ذهنیات و نگرش ها را هم جهت نکنیم هم افزایی ایجاد نمی شود .
وی در ادامه عامل نگرش و فرهنگ را عاملی تعیین کننده در این مقوله خواند و گفت : میراث فرهنگی به این دلیل اهمیت تعیین کننده ای در تحقق هدف برنامه ریزی دارد.
رییس کمیته علمی همایش با بیان اینکه تجربه تاریخی ما نشان می دهد که گذشتگان برای پیشبرد توسعه و اهداف خودشان ساز و کارهایی توام با پایداری انتخاب می کردندگفت : ساخت ساختمان ها روبه نور ، در نظر گرفتن جهت باد ، استفاده از آب و منابع محیط زیست در آثار به جای مانده از گذشتگان گواه این مدعاست که تمامی اقدامات آنها برای پایداری بوده به نحوی که امکان استمرار فعالیت های اقتصادی و اجتماعی را از نسل های آینده نگیرد.
او گفت : این در حالی است که ما با بی توجهی به این عوامل و مفهوم زمینه هایی را ایجاد کرده ایم که به تمامی بخش ها آسیب رسانده ایم و همه از وضعیت آب ، هوا و .. ابراز نگرانی کرده و احساس می کنیم برنامه های توسعه درآن مسیری که باید حرکت نکرده است .
معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی در ادامه سخنانش گفت: اگر بتوانیم عناصر فرهنگی را از مجموعه آنچه که به ما از تاریخمان به ارث رسیده است استخراج کنیم (در واقع فرهنگ چیزی نیست جز زمینه های باقی مانده در ذهنیت انسان ها در طول تاریخ) در آن صورت انسان ها ، دستگاه ها و واحد ها هم جهت و هم راستا قرار می گیرند ، هویت شکل گرفته ، اتکای به نفس و نگرش به آینده ایجاد می شود و در نهایت تحقق برنامه های توسعه امکان پذیر می شود.
واعظ مهدوی افزود:میراث فرهنگی بازخوانی و بازشناسی همه عناصر فرهنگی در تاریخ کشور است و به کار گیری این میراث اعم از ملموس و ناملمو س برای اینکه جهت دهی ما را یکسان کند و به وحدت بینش و نظری برسیم و انگیزه ها و اولویت ها را با هم یکسان کنیم و بتوانیم در این مسیر حرکت کنیم مستلزم برداشتن سه گام است .
او تصریح کرد : در گام نخست باید این مفهوم را تعمیق ببخشیم و نگرش راهبردی برای میراث فرهنگی و اتصال انسانها به گذشته و تاریخ و مزیت های فرهنگی ایجاد کنیم ، در مرحله دوم ساختار های اجرایی و تشکیلاتی و نهادی را تشکیل دهیم و در گام سوم آموزش و گسترش این نگاه در ساختارهای برنامه ریزی است
وی بااستناد به سخنان مرحوم دکتر عظیمی ازچهره های به یاد ماندنی برنامه ریزی توسعه درایران گفت :ایشان ده نهاد را نهاد های الزامی برای توسعه بر می شمارد که از جمله این نهادها نهاد فرهنگ علم، قانون و ... هستند .
واعظ مهدوی در پایان اظهار امیدواری کرد که این همایش بتواند زمینه های نهادی دستیابی به فرهنگ توسعه با بهره برداری از میراث و تاریخ کشور برای پایداری و حفظ منابع آینده را فراهم آورد .
نخستین همایش دو روزه میراث فرهنگی و توسعه پایدار توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی و سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری امروز آغاز به کار کرد .
انتهای پیام/