نمدمالی هنری هزاران‌ساله از دیار سنگ و آب

بنا به عقيده باستان‌شناسان و مردم‌شناسان، قدمت ساخت نمد به هزاران سال پيش بازمی‌گردد که مردمان دیار سنگ و آب در ساختن آن تبحر خاصی داشته‌اند. 

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کرمانشاه، نمد، از اولین محصولات تولیدی انسان كوچ‌نشین و دام‌پرور برای حفاظت در برابر تغییرات جوی محسوب می‌شود. نیاز نداشتن به تكنولوژی ساخت پیچیده و سهولت در تولید این فرآورده و نیز دسترسی آسان به مواد اولیه آن باعث اتفاق نظر كارشناسان در این زمینه است. 

با توجه به سابقه دام‌پروری در كرمانشاه و نیز زندگی عشایری در این منطقه، این نظریه درباره صنعت نمدمالی استان كرمانشاه قابل تعمیم است. در حال حاضر نمدمالی در بعضی مناطق به‌صورت دایمی و كارگاهی و در پاره‌ای مناطق دیگر به‌صورت فصلی تولید می‌شود. 

فرآیند در هم تنیدن الیاف طی مراحل حلاجی كردن، لوله‌كردن و كوبیدن پشم و استفاده از آب و صابون در نهایت منجر به تولید فرآورده‌ای به اسم نمد می‌شود كه كاربردهایی به‌عنوان زیرانداز، زین اسب، كلاه نمدی، جلیقه و فرجی (فرنجی) دارد.

طرح‌های مرسوم كه در نمد استفاده می‌شود عبارت‌اند از شمشیر، تپانچه، بزكوهی، گل ترنج، پله، جقه‌شاهی، كله‌قوچی، مرغ، گل، بته‌زین، گنجشك، گل نیلوفر، در تولید آن و بیشتر از رنگ‌های سیاه، سفید، كرم، سبز، سرخ، قهوه‌ای و همچنین پشم خود رنگ استفاده می‌شود. 

گردشگران و میهمانان نوروزی کرمانشاه می‌توانند نمد کرمانشاهی را با خود سوغات ببرند.

انتهای پیام/

کد خبر 1396010433