تأثیر منفی هدفمندی یارانه‌ها بر صنایع‌دستی

اگر بخواهیم ارزیابی درستی از وضعیت صنایع‌دستی در سال گذشته داشته باشیم، باید بگوییم سال ۹۵ سال خوبی برای صنایع‌دستی در حوزه‌های مختلف بود. ما در بازرگانی داخلی از رشد ۱۶درصدی و در بازرگانی خارجی از رشد ۳۶درصدی برخوردار بودیم.

همچنین بازارچه‌های موقت ما ۲۷درصد، نمایشگاه‌های خارجی ۶۷درصد و نمایشگاه‌های داخلی ۲۷درصد رشد را تجربه کرده است. در بحث گفتمان‌سازی و نشان‌سازی هم اتفاقات خوبی افتاد که از آن میان می‌توان به هدایای نوروزی اشاره کرد که در اختیار گردشگران قرار گرفت. این هدایا از صنایع‌دستی هر استان تشکیل شده بود.

همچنین در بیش از ۷هزار غرفه نوروزی، با رشد ۳۳درصدی در فروش روبه‌رو بودیم و از مرز فروش ۴۲میلیارد تومان گذشتیم. از سوی دیگر، رشد نمایشگاه‌های داخلی و خارجی و اقبال عمومی به صنایع‌دستی، نشانه کارامد شدن این هنرصنعت است. وقتی با رشد ۶۷درصدی نمایشگاه‌های خارجی روبه‌رو هستیم یعنی صنایع‌دستی ما توانسته به‌زبان زیبایی‌شناسی تمام دنیا نزدیک شود.

همچنین فروش خوب غرفه‌های نوروزی و افزایش نمایشگاه‌های داخلی نشان می‌دهد صنایع‌دستی روزآمد شده و جنبه کاربردی پیدا کرده است. این‌ها اتفاق‌های خوشایندی است که در این چند سال اخیر رخ داده است. امیدوارم خانه‌های صنایع‌دستی نیز افزایش پیدا کند و شورای ملی ما به‌زودی راه‌اندازی شود؛ چراکه وجود این فضاها و افزایش تعداد آن‌ها موجب هویت‌سازی برای صنایع‌دستی می‌شود.

سال گذشته، سال جهانی‌تر شدن هنرهای سنتی ایران بود. در سال گذشته، اجلاس جهانی در شهر اصفهان برگزار کردیم که این نشان‌دهنده بازگشت صنایع‌دستی ما به عرصه جهانی حداقل در حوزه گفتمان‌سازی و نشان‌سازی بود. امیدوارم به‌سمت تجاری شدن حرکت کنیم و در کنار کشورهایی چون هند، چین، مراکش و تایلند قرار بگیریم. البته دانش‌بنیان کردن صنایع‌دستی و ارتباط با مراکز علمی یکی از دغدغه‌های جدی در این زمینه است.

اگر صنایع‌دستی ما دانش‌بنیان نشود، ماندگار نخواهد شد. سال ۹۵ ارتباط خوبی با دانشگاه‌ها و همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری برقرار کردیم و نخستین مرکز دانش‌بنیان صنایع‌دستی را راه انداختیم. همچنین شهرهای اصفهان و تبریز به‌ترتیب به‌عنوان شهرهای جهانی صنایع‌دستی و فرش انتخاب شدند. مشهد به‌عنوان شهر جهانی سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی و لالجین به‌عنوان شهر جهانی سفال انتخاب و معرفی شدند.

درحال‌حاضر، بعد از چین، دومین کشور جهان به‌لحاظ تعداد شهرهای جهانی هستیم. همچنین ما پیشنهاد ثبت شهرهای ملی را قبل از جهانی شدن به شورای جهانی صنایع‌دستی مطرح کرده‌ایم، طرحی که از طرف ایران به‌ثبت رسید و با موافقت شورای جهانی صنایع‌دستی همراه شد. علاوه‌براین، ایران نخستین کشوری بود که موضوع روستاهای جهانی صنایع‌دستی را مطرح کرد.

با توجه به فضای انتخاباتی این روزها، نکته‌ای که باید بر آن تأکید کنم تأثیر طرح هدفمندی یارانه‌ها بر صنایع‌دستی است. باید بگویم طرح هدفمندی یارانه‌ها ضربه‌ای بزرگ بر پیکر صنایع‌دستی ایران زد. نامزدهای انتخاباتی، هر روز شعار تازه‌ای در این زمینه مطرح می‌کنند، بی‌خبر از اینکه طرح هدفمندی یارانه‌ها باعث بالا رفتن نرخ حامل‌های انرژی و افزایش دستمزدها شد تا آنجا که نرخ تمام‌شده صنایع‌دستی ایران آن‌قدر بالا رفت که دیگر امکان رقابت با چین و هند وجود نداشت و در عمل فراورده‌هایی چون سفال و شیشه از صحنه رقابت خارج شدند.


*. معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری

انتهای پیام/

کد خبر 1396021828