بنای امامزاده چهارمنار تبریز، از اولویت‌های مرمتی در بودجه 96

در پی انتشار خبری با عنوان «امامزاده چهار منار تبریز در آستانه تخریب»، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان‌شرقی پاسخی در این خصوص منتشر کرد.

به‌گزارش میراث‌آریا به نقل از روابط‌عمومی این اداره‌کل، در این جوابیه آمده است:

«گنبدمقبره امیرمولا، مقبره امیروهسودان روادی و امیرمحمد(مملان) روادی، در اصل گنبد مقبره‌ای کم‌نظیر از دوره سلجوقی است که در دوره‌های بعد خصوصا در دوره صفوی و قاجار بعد از زلزله‌های مختلف تبریز، بازسازی شده است؛ البته در منابع متأخرتر به حضور مزار مربوط به سیدی بزرگوار در محدوده این مجموعه نیز اشاره شده است و احتمال می‌دهند که به شرف عزت آن بزرگوار گنبدمقبره امیروهسودان و امیرمحمد روادی در این محوطه ساخته شده باشد.

اهمیت معنوی این مجموعه با حضور دو نفر از معتبرترین والیان آذربایجان از نظر عالمان و مردم مطابق با اسناد تاریخی مختلف در این گنبدمقبره و حضور سیدی بزرگوار در محوطه این مجموعه آن زمان بیشتر اهمیت پیدا می‌کند که امیروهسودان روادی مرکز حکومت آذربایجان را زمانی که از اردبیل به تبریز منتقل می کند، این شهر را به معتبرترین شهر اسلامی آن زمان تبدیل می‌کند و پسرش یعنی دیگر مدفون در این محل، بر این اعتبار می‌افزاید.

این گنبد مقبره به‌عنوان یکی از عناصر پایه شهرسازی تبریز به همراه مسجد جامع تبریز، یکی از شاخص‌های مبنای تبریز در پرونده ثبت‌جهانی تبریز است. بخش عمده مجموعه تاریخی بازار تبریز به خاطر اهمیت این بنا در تمام اسناد و نقشه‌های دوران مختلف تاریخی چند‌صد سال گذشته، با نام محله چهارمنار ثبت شده است.

این بنا و مجموعه محوطه آن که شامل این گنبد مقبره و گنبد مقبره ای دیگر و فضاهای جنبی آن در بخش شمالی حیاط بود در سال 1385 به ثبت ملی رسید.

بعد از ثبت‌‎بنا، پی‌گردی و مرمت‌های اولیه گنبد‌مقبره انجام شد و در سومین همایش نقد مرمت کشور در سال 1390 در اصفهان گزارش مرمت این بنا ارائه شد.

این بنای بسیار باارزش که بخش پایین‌دست و سکوی آن مربوط به حدود سال 450 هجری قمری است، در دوره صفوی بازسازی شده است و بخش عمده وضع موجود آن مربوط به این دوره است اگرچه تزییناتی از کاشی‌معرق الحاقی از دوره ایلخانی به بنا الحاق شده است. در زلزله سال 1194 هجری قمری، گنبد‌ مقبره فرو ریخته است و پس از آن در دوره قاجار عرقچینی بدون گریو بر روی محل گنبد بر روی سکنج‌ها و محل گذار‌ بشن به گنبد اجرا شده است.

در جریان تهیه پرونده ثبت‌جهانی بازار تبریز، بقایای قرن پنجم این بنا و محل گنبدخانه قدیمی مسجد جامع که حدود دو دهه قبل  از این بنا بازسازی شده بود، به‌عنوان قدیمی‌ترین عناصر پایه و پایدار موجود و تأثیرگذار بر ساختار شکل‌گیری مجموعه بازار مورد توجه و استناد بود.

در سال‌های گذشته به‌دلیل کمبود اعتبار، اقدامات مرمتی در این بنا تکمیل نشده است اما با توجه به در پیش بودن رویداد \"تبریز2018\" و لزوم مرمت و بازگشایی این بنا به روی عموم مردم و گردشگران در بودجه سال 1396 به‌عنوان یکی از اولویت‌های مرمتی این اداره‌کل در نظر گرفته شده است که پس از تخصیص و ابلاغ بودجه نسبت به مرمت بنا و محوطه آن اقدام خواهد شد.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396061529