معرفی میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس به جهانیان و ثبت آن‌ها به نام ایران بلندترین گام است/ رتبه نهم ایران در ثبت جهانی آثار

عضو کمیسیون فرهنگی با اشاره به ضعف دیپلماسی در مسائل فرهنگی گفت: ایران با ثبت جهانی ۲۴ اثر تاریخی و طبیعی در فهرست جهانی یونسکو در رتبه نهم جهانی از میان ۱۶۱ کشور عضو یونسکو ایستاده است.

به گزارش میراث آریا به نقل از خبرگزاری خانه ملت، غلامرضا منتظری امروز یکشنبه 24 مهر 1401 در این باره اظهار کرد: باید دستگاه‌هایی که نقشی در تقویت مسائل فرهنگی کشور دارند با یکدیگر در خصوص آسیب شناسی فرهنگی رایزنی داشته باشند، تا مشخص شود چرا ایران نتوانست در سکوی افتخار تمام حوزه‌های فرهنگی حضور پیدا کند.

او افزود: کشور ما دارای یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های جهان است؛ به گونه‌ای که بسیاری از عناصر فرهنگی در جهان امروز، وامدار تمدن ایرانی هستند.

نماینده گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی افزود: مزیت نسبی ایران اسلامی فرهنگ است، اگر این  مزیت را قدر بدانیم بی تردید بر صدر می‌نشینیم؛ برای انتقال فرهنگ غنی از معرفی مفاخر و مشاهیر گرفته تا آثار ملموس باستانی نیازمند یک کانال ارتباطی موثر هستیم برای اینکه پنجره‌ای به سمت جهان هستی گشوده شود تا تمام دنیا شناخت کلی نسبت به آثار ملموس و غیر ملموس از ایران زمین را داشته باشند؛ چنین اقدامی صورت نپذیرید بی تردید در حاشیه قرار می‌گیریم.

عضو کمیسیون فرهنگی با اشاره به دیپلماسی فرهنگی برای معرفی فرهنگ ایرانی و حفظ و حراست از آن‌ها، یادآور شد: در مبحث دیپلماسی فرهنگی دستگاه‌های مختلف از جمله وزارت امور خارجه نقشی اساسی دارند اما متاسفانه مسائل فرهنگی در حاشیه قرار گرفته و بسیار کم رنگ هستند، با تمام این تفاسیر نهادهایی در کنار آنها تعریف شده‌اند به عنوان مثال سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که اقدام اصلی آن دیپلماسی فرهنگی است.

منتظری در ادامه با بیان اینکه آسیب شناسی دیپلماسی فرهنگی برای معرفی ایران اسلامی در سطح جهان امری ضروری است، گفت: باید دستگاه‌هایی که نقشی در تقویت مسائل فرهنگی کشور دارند با یکدیگر در خصوص آسیب شناسی فرهنگی رایزنی داشته باشند، تا مشخص شود چرا ایران نتوانست در سکوی افتخار تمام حوزه‌های فرهنگی حضور پیدا کنند.

متاسفانه عملکرد رایزنان فرهنگی در حد انتظار و ظرفیت کشور ما، نیست. در برخی از کشورهای همسایه عملکرد رایزنان فرهنگی ایران به شکل اسمی است و به صورت رسمی اثربخشی لازم را نداشته است.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم اظهار کرد: در نشستی که با چند تن از مسئولان سازمان فرهنگ و ارتباطات برگزار کردیم، چالش‌های فرهنگی و هنری مطرح شد. از طرفی باید عملکرد رایزنان فرهنگی در تمام حوزه ها تقویت شود، متاسفانه عملکرد رایزنان فرهنگی در حد انتظار و ظرفیت کشور ایران نیست. در برخی از کشورهای همسایه عملکرد رایزنان فرهنگی ایران به شکل اسمی است و به صورت رسمی اثربخشی لازم را نداشته است.

شاهد انطباق اعتبارات و انتظارات در حوزه فرهنگ نیستیم

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: حمایت از نقش آفرینی سازمان فرهنگ و ارتباطات در مقیاس بین المللی از موضوعات مهمی بود که باید مورد توجه قرار می‌گرفت تا امروز شاهد انطباق اعتبارات و انتظارات نبودیم، اگر بنا است سازمان های فرهنگی و هنری و یا هر نهاد دیگری در راستای دیپلماسی فرهنگی نقش آفرینی کند باید هزینه قابل قبولی برای آن پرداخت کنیم امروز فرهنگ همتراز سایر حوزه‌ها است؛ بابت این مهم سایر کشورها هزینه سنگینی را پرداخت می‌کنند بر همین اساس باید حمایت‌های مادی و معنوی از این دستگاه‌ها صورت پذیرد البته در نظر بگیریم کمیسیون فرهنگی در مجلس این مهم را آغاز کرده است و در تلاش است این حمایت‌ها افزایش یابد.

منتظری با اشاره به تشکیل فراکسیون دیپلماسی فرهنگی در مجلس یازدهم، تاکید کرد: فراکسیون دیپلماسی فرهنگی در سال گذشته شکل گرفت، پیشنهاد بنده به مسئولان سازمان فرهنگ و ارتباطات این بود که در اولین فرصت این نشست را برگزار کنند تا از ظرفیت مجلس هم بهره‌مند شوند و از طرفی اگر توجه نکنیم که ضعف عملکرد دیپلماسی چه پیامدهایی را به دنبال دارد بی تردید باید هزینه سنگینی را برای آن بپردازیم. به فرض مثال زبان و ادبیات فارسی به عنوان مهم‌ترین عامل انتقال فرهنگ است که در حوزه تمدن هم حرف نخست را می‌زند؛ اگر زبان فارسی وجود نداشت بسیاری از ایران شناسان در تعریف آثار مفاخر همت نمی‌گماشتند و این مسئله نشان می‌دهد کوتاهی از خودمان است.

تعریفی برای چشم انداز دیپلماسی فرهنگی کشور

عضو کمیسیون فرهنگی ادامه داد: در تقویت دیپلماسی فرهنگی نیازمند یک اقدام گروهی بین سازمان‌ها و نهادهای مرتبط هستیم، در این بین باید چشم اندازی برای آینده دیپلماسی فرهنگی تعریف کنیم تا مشخص شود در چند سال آینده قرار است به اهداف تعیین شده برسیم و یا  چرا اقدامات سفیران فرهنگی از چشم انداز تعیین شده فاصله دارد؟

منتظری با بیان دست درازی بیش از اندازه کشورهای همسایه به آثار ملموس و غیر ملموس میراث فرهنگی کشورمان، گفت: سازمان و دستگاه‌های مختلفی همچون فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مسئولیت سنگینی در این بخش دارند، گاهی میراث فرهنگی کشور ما در سکوت خود فریاد می زند. معرفی آثار فرهنگی، هنری و میراث فرهنگی ملموس و غیر ملموس به جهانیان و ثبت آنها به نام ایران بلندترین گام در این راستا است، صدا و سیما می‌تواند نقش آفرینی پررنگی را ایفا کند. در نظر داشته باشیم معرفی آثار باستانی کشور صرفا با جشنواره و همایش ها ممکن نیست.

عضو شورای فرهنگ عمومی کشور در پایان با انتقاد از ضعف دیپلماسی فرهنگی خاطر نشان کرد: حفظ و حراست از آثار تاریخی و باستانی ایران نیازمند همکاری تمام سازمان‌های مربوطه است در نظر داشته باشیم تاکنون چند فیلم با کیفیت در مورد مولانا ساخته شده است و یا چند اثر تاریخی که برگرفته از آثار حکیمانه عطار است ساخته و جهانی شده. امروز کشور کره با ساخت فیلم‌های تاریخی که برگرفته از تمدن افسانه‌ای این کشور است برای دیدگان سراسر جهان سرمایه گذاری کرده‌اند به گونه‌ای که امروز شاهد رشد متقاضیان دانش پژوهان زبان کره‌ای هستیم، تا بتوانند به نوعی این افسانه‌ها که در قالب فیلم سینمایی برای علاقه مندان ساخته می‌شود ترجمه و منتشر کنند، کمیسیون فرهنگی برای ضعف دیپلماسی فرهنگی بر حسب وظایف نظارتی خود ورود خواهد داشت

 

انتهای پیام/

کد خبر 1401072462248

برچسب‌ها