رویکرد نمایشگاهی پربار موزه آذربایجان در هفته میراث‌فرهنگی/ نمایش ۲۷۰ سکه تاریخی ضرب تبریز در موزه آذربایجان/ تاریخ تمدن در آذربایجان ایران ۹هزار ساله شد

رئیس امور موزه‌های آذربایجان‌شرقی با اشاره به رویکرد پربار موزه آذربایجان در هفته میراث‌فرهنگی با برگزاری دو نمایشگاه کم‌نظیر در سطح کشور، یافته‌های باستان‌شناسی تپه چمن لیلان را انقلابی عظیم در کاوش‌های باستان‌شناسی دانسته و تاریخ تمدن در آذربایجان‌ ایران را ۹هزار سال اعلام کرد.

یعقوب طالبی رئیس امور موزه‌های آذربایجان‌شرقی در گفت‌وگو با خبرنگار میراث آریا اظهار کرد: به مناسبت بزرگداشت هفته میراث‌فرهنگی و روز جهانی موزه‌ها، نمایشگاه «سکه‌های زرین ضرب تبریز» و «کهن‌ترین یافته‌های جهانی مسی به روایت تپه چمن لیلان» در موزه آذربایجان افتتاح شد که از لحظه افتتاح این دو نمایشگاه با استقبال خوبی از سوی مردم و علاقه‌مندان روبه‌رو شد.

رئیس امور موزه‌های آذربایجان‌شرقی ادامه داد: نمایشگاه «سکه‌های زرین ضرب تبریز» که مجموعاً ۲۷۰ عدد سکه تاریخی را شمال می‌شوند، همزمان با روز جهانی موزه‌ها در سالن اسماعیل دیباج موزه آذربایجان به نمایش در آمده است. در این نمایشگاه طبق توافق با موزه ملی ایران تعداد ۱۰ عدد از سکه‌های ضرب تبریز که در دهه ۶۰ خورشیدی و از گمانه‌زنی در مسجد جامع و بازار تبریز به دست آمده و به موزه ملی ایران منتقل شده بودند، مجدداً به موزه آذربایجان تبریز انتقال یافته و پایه‌گذاری بر برگزاری نمایشگاهی از سکه‌های ضرب تبریز شدند.

او ضمن اشاره به اهمیت بازار تاریخی تبریز در همه ادوار به‌عنوان بزرگترین بازار تاریخی آجری و به‌هم پیوسته مسقف جهان گفت: محل ضرب بر روی این‌ سکه‌ها، تبریز و بازار بزرگ تبریز ذکر شده است. برای پربارتر شدن این نمایشگاه نیز تعداد ۲۵۱ عدد از سکه‌های موزه آذربایجان از دوره های مختلف تاریخی نظیر دوره‌های مغول، ایلخانی، تیموری، آل جلایر، آل مظفر، قراقویونلو، آق قویونلو، صفویه، افشاریه، زندیه و قاجاریه که در تبریز ضرب شده‌اند، به‌نمایش گذاشته شده است.

طالبی ضمن اشاره به تاریخ پر بار آذربایجان و وجود گنجینه‌های مهم و حائز اهمیت در این خطه از ایران گفت: همچنین تعداد ۹ عدد سکه تاریخی از ضرب‌های «آتروپاتن» متعلق به دوره حکومت ساسانیان و از دوران شاهانی همچون  فیروز اول، قباد اول، خسرو اول و خسرو دوم در این نمایشگاه گنجانده و در معرض نمایش عموم قرار گرفته است. اهمیت این سکه‌ها زمانی مشخص میشود که بازدیدکنندگان با تماشا و مطالعه تاریخ این سکه‌ها از اهمیت تبریز در ادوار تاریخی مختلف و همچنین درکی دورنمایی از تغییرات سکه‌ها و شیوه ضرب آن‌ها در دوره‌های مختلف بدست می‌آورند.

رئیس امور موزه‌های آذربایجان‌شرقی در خصوص نمایشگاه «کهن‌ترین یافته‌های جهانی مسی به روایت تپه چمن لیلان» به عنوان سندی محکم بر بهره‌برداری انسان‌های عهد نوسنگی از فلز مس در تاریخ جهان گفت: این نمایشگاه‌ها مجموعه‌ای از یافته‌های باستان شناسی به‌دست آمده از دو فصل کاوش و لایه‌نگاری پژوهشگران و باستان‌شناسان در محوطه‌های «الله قلی تپه‌سی» و « تپه چمن» در شهرستان لیلان هستند که از جمله قدیمی‌ترین روستاهای نوسنگی آذربایجان ایران به‌شمار می‌آیند. محوطه تاریخی «تپه چمن» به جهت یافته‌های باستان شناختی به تعداد هفت یا هشت عدد شیء فلزی بسیار سنگین و بزرگ به عنوان گردن‌آویز و سربند دیهیمی از صدف‌های دریایی بسیار خاص و زیبا (صدف‌ها در تاج این سربندها قرار گرفته‌اند) که از سوی دیگر به یک حلقه مسی متصل شده‌اند، حائز اهمیت فراوانی هستند.

طالبی در انتهای صحبت‌های خود گفت: کاوش‌های باستان‌شناسی محوطه‌های باستانی لیلان با انجان تحقیقات بیشتر، تغییراتی عظیم در علم باستان‌شناسی ایران و حتی جهان ایجاد خواهد کرد. یافته‌های مسی کشف‌شده از این محوطه‌های تاریخی در لیلان تاریخ اکتنشاف مس را به ۹هزار سال محدود می‌کنند. تا پس از این قدیمی‌ترین یافته‌های بدست آمده از تمدن در  آذربایجان به ۶۵۰۰ سال محدود می‌شد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403023001888
دبیر مریم قربانی‌نیا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha