بهگزارش میراثآریا، علی بویری با بیان اینکه در مناطق متعدد شهرستان شوش از دیرباز آیین مذهبی، هنری تعزیه در ابعاد مختلف در ایام سوگواری محرم برگزار میشود، گفت: از قدیمیترین تعزیههای میدانی این شهرستان، باید به تعزیه میدانی یا آن چه مردم آن را «شبیه» خطاب میکنند در روستای بیت چریم که شهرحر امروزی است اشاره کرد که حدود دو قرن پیشینه دارد و با مناسک خاصی اجرا میشود.
سرپرست پایگاه میراثجهانی شوش ادامه داد: در شهر کنونی شوش و باتوجه به شکلگیری شوش جدید در قرون معاصر، آیینهای سوگواری متأثر از فرهنگ و باورهای مذهبی نیز شکل گرفت که از جمله مهمترین و با ارزشترین آیینهای سنتی، تعزیه میدانی شوش است که بیش از یک قرن است به صورت خودجوش و با محوریت حسینیه اعظم شهرستان برگزار میشود.
او تصریح کرد: این آیین مذهبی که تلفیقی از حماسه و هنری برگرفته از فرهنگ ناب سوگواری شیعی و ایرانی که ریشه در باورها و اصالتی به دیرینگی فرهنگ این سرزمین دارد است، هر سال در بخشی از محوطه تاریخی این شهر برگزار میشود.
بویری با اشاره به اینکه محدوده یاد شده در بیش از یک قرن گذشته تاکنون افزون بر اجرای تعزیه، مکانی برای گردهمایی و همایشهای مذهبی، ورزشی و اجرای رویدادهای فرهنگی و اجتماعی شهر جدید شوش بوده است، افزود: این بخش از محدوده میراثجهانی با رعایت ضوابط به عنوان یک مکانرویداد این قابلیت را دارد تا کانونی برای ارتباط و حضور اقشار مختلف جامعه و شهروندان برای پیوند میراثجهانی و مردم حول محور یک میراث ناملموس تعریف شود.
او عنوان کرد: میدان تعزیه شوش بهدلیل قدمت و تداوم این سنت در محدوده تاریخی، امروزه بخشی از هویت تاریخی معاصر شهر شوش است، هویتی که نشانگر همگرایی مردم شهر برای برگزاری یک آیین مشترک است، آیینی که ریشه در سنت و هویت ملی و اسلامی آنها داشته و دارد.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شوش با بیان اینکه تداوم چنین رویدادها و میراث معنوی نقش مؤثری در تحکیم و وفاق اجتماعی خواهند داشت، گفت: برگزاری این مراسم، هر سال و بویژه در چند دهه اخیر، با نظارت کارشناسان ذیصلاح میراثفرهنگی و از دهه نود با حضور و نظارت کارشناسان پایگاه میراثجهانی شوش و حضور مستمر یگان حفاظت میراثفرهنگی استان و نیروی انتظامی در همه مراحل از مقدمات برپایی تا اتمام مراسم تعزیه انجام میشود.
او خاطر نشان کرد: این آیین مذهبی ارزشمند، سال ۱۳۸۷ در فهرست میراث معنوی کشور توسط سازمان میراثفرهنگی و گردشگری وقت، به ثبت ملی رسیده است و با توجه به اهمیت میراث معنوی، پاسداشت و اعتلای آن همراه با حفاظت از محوطه میراث فرهنگی براساس ضوابط و قوانین برعهده مجموعه میراثفرهنگی و دیگر نهادهای ذیصلاح در سطح شهرستان است.
سرپرست پایگاه میراثجهانی شوش با بیان اینکه هر سال به منظور هماهنگی، جلسات مدیریت شهری و هیئت حسینیه اعظم شوش به عنوان متولی برگزاری تشکیل میشود، افزود: در سالهای اخیر تلاش شده است با توجه به ضوابط و شرایط ویژه میراثجهانی، اداره میراثفرهنگی و پایگاه میراثجهانی ضمن نظارت در اجرای مراسم، تمهیدات لازم را در راستای برپایی هرچه بهتر این آیین و میراث ناملموس ملی انجام دهند.
تعزیه، یکی از مراسمهای سنتی در شهرستان شوش استان خوزستان بشمار میآید که هر سال در روزهای تاسوعا و عاشورا به زبانهای عربی و فارسی برگزار میشود. تعزیه شوش در سال ۱۳۸۷ به عنوان میراث معنوی کشور به ثبت ملﯽ رسید.
گفته می شود تعزیهخوانی شوش از سال ۱۲۸۵ آغاز شد و هر سال جمعیت زیادی از شهرهای مختلف برای دیدن آن به این شهرستان روانه می شوند تا این شبیه خوانی را از نزدیک ببینند.
انتهای پیام/
نظر شما