گمانه‌زنی جدید باستان‌شناسی در شهر تاریخی دستوا

مدیر پایگاه میراث‌ملی شهر تاریخی دستوا از گمانه‌زنی باستان‌شناسی به منظور تعیین عرصه و حریم شهر تاریخی دستوا خبر داد.

به‌گزارش میراث‌آریا، امین مهدوی‌کیا ۱۰ مردادماه ۱۴۰۳ با اعلام این خبر گفت: نظر به اهمیت بالای این محوطه در باستان‌شناسی و از طرفی تهدیدهایی از قبیل ساخت‌وسازها و کاربری‌های غیرمجاز، برنامه میدانی گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و حریم آن با پشتیبانی مالی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان در دستورکار قرار گرفته و با مجوز پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در حال انجام است.

مدیر پایگاه میراث‌ملی دستوا افزود: این محوطه نخستین بار در سال ۱۳۴۷ توسط دکتر سرفراز شناسایی و گمانه‎هایی در آن زده شد؛ سپس در دهه ۷۰ توسط دکتر رهبر، کاوش‎هایی انجام شد که نتیجه آن روشن شدن زوایای تاریک اقوام الیمایی و کشف چندین آرامگاه مربوط به سلاطین آن‌ها بود. همچنین دکتر مقدم نیز در دهه ۸۰ طی بررسی‌های خود در دشت میان‌آب این منطقه را بررسی کرد.

او با اشاره به این‌که گمانه‌زنی‌های باستان‌شناسی به‌منظور تعیین عرصه و حریم در دهه ۹۰ صورت گرفت که متأسفانه به دلیل وجود نواقصی به تایید نرسید و مصوب نشد گفت: با پیگیری‌ها و جلسات صورت‌گرفته از سال ۱۴۰۲ تاکنون، خوشبختانه این مهم (گمانه‌زنی) توسط دکتر درخشی به عنوان سرپرست هیئت باستان‌شناسی با نظارت این پایگاه، در یک بازه زمانی حدوداً دو ماهه به منظور اصلاح و رفع نواقص نقشه‌های قبلی در حال انجام است.

مهدوی‌کیا خاطرنشان کرد: تلاش پایگاه میراث ملی شهر تاریخی دستوا و تیم باستان‌شناختی بر این است تا با توجه به موقعیت قرارگیری این محدوده در میان زمین‌های کشاورزی از یک طرف و همچنین گسترش ساخت‌وسازها به سمت عرصه اثر از طرف دیگر، با بیشترین تعامل اهالی و کشاورزان محلی، ضمن انجام یک کار هدفمند و دقیق باستان‌شناختی و جلوگیری از تحمیل کمترین هزینه و آسیب به محدوده، بهترین نتیجه در راستای تبیین و ترسیم خطوط عرصه و حریم براساس گمانه‌های ایجادشده صورت گیرد تا از ساخت‌وسازهای بیشتر در آن محدوده ممانعت به عمل آید و بتوان این محوطه ارزشمند را برای پژوهش‌های احتمالی بیشتر در آینده حفظ کرد.

او یادآور شد: درمحوطه‌های ثبت ملی و جهانی، تعیین عرصه و حرائم، به این منظور انجام می‌گیرد که متولی اثر تاریخی براساس ضوابط قانونی تبیین و مصوب شده برای حفظ و صیانت از آن اقدام کند؛ از همین‌روی، تهیه این نقشه و تبیین ضوابط آن در نهایت، باعث حفظ موجودیت و یکپارچگی محدوده شده و همه فعالیت‌ها و کاربری‌ها مشخص می‌شوند.

دستوا شهری تاریخی و پایتخت حکومت الیمائی‌ها بوده که در سه کیلومتری جنوب‌شرقی شهر شوشتر واقع شده‌ است. این اثر در تاریخ ۲۰ تیر ۱۳۴۷ با شماره ثبت ۴۲۱ با عنوان شهر قدیم دستوا در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

انتهای پیام/

کد خبر 1403051000511
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha