به گزارش میراث آریا، اعظم علیخانی در خصوص معرفی هنر شالباف کرمان گفت: نساجی سنتی، طیف منسوجاتی است که به کمک دستگاههای مختلف بافندگی از جمله دووَردی، چهاروَردی و ژاکارد دستی و با بهرهگیری از الیاف طبیعی مانند پشم، پنبه و ابریشم بافته میشوند و مهمترین آنها در استان کرمان شامل جاجیمبافی، چادرشببافی، ترمهبافی، شالترمهبافی و عَریضبافی است.
معاون صنایعدستی کرمان افزود: عَریضبافی، پارچهای پشمی و دستباف است که روی آن زنان و دختران کرمانی سوزن میزنند و نقش میآفرینند، در استان کرمان برای پتهدوزی مورد استفاده است؛ پارچه عریض بعد از چلهکشی و چلهدوانی، اغلب به کمک ماشین هشتوَردی و چهاروَردی و با تار و پود پشمی تولید شده است و بعد از تهیه پارچه عریض عمل رنگرزی روی آن در رنگهای مختلف چون عنابی، سبز، نارنجی، کرم و ... انجام میشود.
او در ادامه بیان کرد: شالبافی، یکی از رشتههای قدیمی و اصیل نساجی سنتی صنایعدستی استان کرمان است و در این اقلیم سابقهای طولانی دارد، در واقع شالترمه نوعی پارچه است که از پشم یا کُرک بافته شده و اغلب طرح و نقش آن بُتهجِقه است، این هنر در گذشته از رونق قابل توجهی برخوردار بوده و چنین پارچهای به کمک دستگاه چهاروَردی بافته میشود.
علیخانی خاطر نشان کرد: درباره شالبافی استان کرمان باید گفت، تا چند دهه قبل این هنر در کرمان از رونق کافی برخوردار بود و محصولات بافته شده، علاوه بر تامین نیاز مردم محلی در اغلب نقاط کشور مورد استفاده قرار میگرفت، ولی بر اثر رقابت محصولات ماشینی و فقدان توجه کافی به این هنر ارزشمند، تعداد زیادی از کارگاهها تعطیل شدند، اما امروزه با تلاش معاونصنایعدستی و توجه ویژه این هنر منسوخ شده در حال احیا و رونقبخشی روز افزون است.
انتهای پیام/
نظر شما