سیستان وبلوچستان سرزمین ژئوتوریسم ایران/ «گردشگری معدن»، بهترین مسیر برای ثبت خاطرات ناب

گردشگری معدن یکی از پرطرفدارترین انواع گردشگری طبیعت و یا همان ژئوتوریسم است که اگر به خوبی بر روی آن تمرکز شود می تواند به بهترین مسیر برای جذب گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود.

میراث آریا: مدتهاست که گردشگری طبیعت به عنوان یکی از ناب‌ترین و پرطرفدارترین انواع گردشگری در سطح دنیا به حساب می‌آید و جمع زیادی از گردشگران تمایل دارند تا با سفر به سرزمین‌های بکر و ناشناخته، مناطق و جاذبه‌هایی را از نزدیک ببینند که شاید کمتر از آن‌ها یاد شده و یا اصلاً در لیست اماکن گردشگری وجود ندارد.

گردشگری معدن یکی از پرطرفدارترین انواع گردشگری طبیعت و یا همان ژئوتوریسم است که اگر به خوبی بر روی آن تمرکز شود می‌تواند به بهترین مسیر برای جذب گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود.

اما این ظرفیت در همه نقاط ایران قابل اجرا شدن نیست و صرفاً برخی استان‌ها می‌توانند از این ظرفیت خدادادی و ناب استفاده کنند که سیستان و بلوچستان یکی از این مناطق است که با انواع معادن ناب و منابع زیرزمینی خود به سرزمین ژئوتوریسم ایران نیز شهرت یافته است.

استانی که انواع معادن طلا، کانی‌های فلزی و غیرفلزی شامل مس، سنگ‌های تزئینی، مصالح ساختمانی، منیزیت، سیلیس و آنتیموان و سایر مواد معدنی را در دل خود جای داده و برخی از آن‌ها نیز دارای معادن فعال و بسیار جذاب است که اگر برای آن برنامه‌ریزی شود شاهد خیل عظیم گردشگران طبیعت خواهیم بود.

سیستان و بلوچستان در حالی لقب رنگین کمان معادن را به خود اختصاص داده که معدن «طلای انجیرک تفتان» در زمره یکی از معادن طلای ایران به شمار رفته و ظرفیت فرآوری طلا در این کارخانه ۸۳۲ کیلوگرم شمش در سال است.

سیستان و بلوچستان بهشت مواد معدنی ایران را یدک می‌کشد و از شمال تا جنوب از شرق تا غرب این استان پهناور با توجه به وجود معادن مختلف فلزی و غیرفلزی، وجب‌ به‌وجب خاکش طلا است.

سال‌های اخیر با توجه به کشفیات معادن مختلف سیستان و بلوچستان را رنگین‌کمان معادن کشور نام نهادند چرا که این استان از یک سو با دارابودن ذخایر معدنی فراوان دارای قابلیت‌های ویژه برای تحقق جهش تولید بوده و از سوی دیگر علاوه‌بر تولیدات صنعتی و صادرات غیرنفتی زمینه رونق صادرات نامرئی یا همان گردشگری را فراهم کرده است.

بیان این مطلب در این راستاست که بازدید از معادن، یکی از موضوع‌های پررونق گردشگری در سراسر جهان به شمار می‌رود و این درحالیست که کانی‌های فلزی و غیرفلزی شامل مس، سنگ‌های تزئینی، مصالح ساختمانی، منیزیت، سیلیس، طلا و آنتیموان و سایر مواد معدنی در معادن سیستان و بلوچستان در حال برداشت است.

این خطه از کشور در حالی بر روی کمربند فلزی و معدنی جهان قرار دارد که با داشتن ذخایر مس، کرومیت، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و کانسارهای غیرفلزی، دارای ظرفیت‌های کم‌نظیری در بخش معدن است که در گذشته از این ظرفیت خدادادی غافل شده بودیم.

با این وجود بخش معدن و صنایع معدنی نه‌تنها از طریق ایجاد اشتغال مستقیم در این بخش درآمد خانوارها را افزایش می‌دهد؛ بلکه به صورت غیرمستقیم با سایر بخش‌های اقتصادی کشور از جمله بخش‌های حمل‌ونقل، صنعت، مسکن و صنایع غذایی عاملی در افزایش میزان تولید و اشتغال می‌شود و نقش مثبتی در افزایش درآمد خانوارها دارا است.

طرح ساخت کارخانه تولید شمش طلا در تفتان با هدف تولید سالانه نیم‌تن طلا، اشتغالزایی بیش از ۳۵۰ نفر و با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ آغاز شد. طبق گواهی کشف صادره معدن طلای مادوفتی، این معدن با ذخیره بیش از ۱۰۰ میلیون تن کانسنگ طلا، از بزرگ‌ترین معادن طلای کشور است.

سیستان وبلوچستان سرزمین ژئوتوریسم ایران/ «گردشگری معدن»، بهترین مسیر برای ثبت خاطرات ناب است


سیستان و بلوچستان در حوزه معدن چشم انداز روشنی دارد

وزیر صنعت، معدن و تجارت می‌گوید: به نظر می‌رسد سیستان و بلوچستان در بخش معدن فاصله‌اش را با میانگین کشور کم می‌کند و چشم انداز روشنی خواهد داشت.

سید محمد اتابک در حاشیه بازدید از کارخانه فرآوری طلای تفتان می‌افزاید: سیستان و بلوچستان مزیت‌های اقتصادی زیادی دارد، در حوزه تجارت با دو کشور پرجمعیت هم‌مرز است.

او ادامه می‌دهد: سیستان و بلوچستان در بخش معدن ظرفیت خوبی دارد، تمامی عناصر در استان موجود است؛ اگر سرمایه‌گذاری بخش معدن را افزایش دهیم و از سرمایه‌گذاران‌حمایت صورت گیرد، به پاس پشتوانه مسوولان و نمایندگان استان از اقدامات انجام شده، فاصله استان با میانگین کشور کم‌خواهد شد. این استان رنگین کمان معادن را در خود جای داده و بیشتر عناصر قابل استحصال را دارد.

بهره‌برداری از معدن طلای تفتان در کمتر از ۲ سال

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان می‌گوید: معدن طلای تفتان به عنوان یکی از بزرگترین پروژه‌های طلای کشور در کمتر از ۲ سال در دولت سیزدهم به بهره‌برداری رسید.

داود شهرکی می‌افزاید: در حوزه معادن تعداد هفت کارخانه فرآوری در سیستان و بلوچستان داریم. افتتاح کارخانه طلا شهرستان تفتان با هدف رونق اقتصادی و اشتغال، ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری و حفظ و ارتقای دارایی‌های بازنشستگان انجام شد.

سیستان وبلوچستان سرزمین ژئوتوریسم ایران/ «گردشگری معدن»، بهترین مسیر برای ثبت خاطرات ناب است


اشتغالزایی یک‌هزار و۵۰۰ نفر در کارخانه استحصال طلا

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان از آغاز فعالیت کارخانه استحصال طلا در شهرستان تفتان خبر می‌دهد و می‌گوید: زمینه اشتغال یک‌هزار و ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم شد.

خلیل احمد سلامی می‌افزاید: این کارخانه در دولت سیزدهم و با حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شرکت‌سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا)، سرمایه‌گذاریِ هلدینگ صدرتأمین (تاصیکو)، و با همت شرکت توسعه معادن پارس تأمین ساخته شده است.

او ادامه می‌دهد: عملیات ساخت کارخانه استحصال طلای تفتان از اردیبهشت سال گذشته آغاز و در مدت کمتر از ۲۰ ماه با مهندسی و تجهیزات بومی در زمستان ۱۴۰۳ به بهره‌برداری رسید که روز گذشته به صورت رسمی و پس از انجام بهره‌برداری آزمایشی، افتتاح شد.

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان تأکید می‌کند: این پروژه با سرمایه‌گذاری ۵۵ میلیون دلاری انجام شده و ماحصل ورود این صنعت به منطقه در مجموع یک‌هزار و ۵۰۰ شغل به صورت مستقیم و غیر مستقیم بوده که با اولویت شایسته‌گزینی و جذب نیروی بومی و به طریق آزمون استخدامی، مصاحبه تخصصی و در مرحله آخر برگزاری کلاس‌های آموزش تخصصی بصورت تئوری و عملی بود که همزمان با مراحل ساخت کارخانه انجام شده است.

سلامی با بیان اینکه بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته و تأکیدات انجام شده، بخش اعظم کارگران و فعالان در حوزه معدن و کارخانه استحصال طلای تفتان، بومی منطقه و مناطق اطراف هستند، ابراز امیدواری می‌کند: شرکت‌سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا)، سرمایه‌گذاریِ هلدینگ صدرتأمین (تاصیکو) و شرکت توسعه معادن پارس که در حوزه معدن و کارخانه استحصال معدن طلای تفتان فعال هستند، به مسوولیت اجتماعی خود در قبال ساکنان منطقه توجه کرده و خدمات لازم و در حد توان خود را به آنان ارائه کنند.

او تصریح می‌کند: امکان توسعه فعالیت کارخانه استحصال طلای تفتان وجود دارد و حمایت لازم نیز از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دستگاه‌های تابعه آن در این حوزه به عنوان یک اولویت انجام خواهد شد.

سیستان وبلوچستان سرزمین ژئوتوریسم ایران/ «گردشگری معدن»، بهترین مسیر برای ثبت خاطرات ناب است

پیشرفت ۹۵ درصدی کارخانه فرآوری طلا

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان بیان می‌کند: سرمایه‌گذار ساخت کارخانه فرآوری طلا شرکت توسعه معادن پارس تأمین است و این کارخانه با پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصدی در آینده نزدیک به بهره‌برداری خواهد رسید.

ایرج حسن‌پور می‌افزاید: کارخانه فرآوری طلا تفتان در زمینی به مساحت ۱۰ هکتار با هفت هکتار زیربنا در حال ساخت است. ظرفیت فرآوری طلا در این کارخانه به طور سالانه ۹۷۸ هزار و ۵۲۰ تن کانسنگ طلا و ۴۴۳ کیلوگرم شمش طلا است.

مدیرکل صمت سیستان و بلوچستان می‌گوید: اولویت اشتغال در این کارخانه با مردم بومی تفتان خواهد بود و با افتتاح این کارخانه زمینه اشتغال چشمگیری به طور مستقیم و غیرمستقیم برای مردم این شهرستان فراهم و موجب رونق اقتصادی منطقه خواهد شد.

او با بیان اینکه سیستان و بلوچستان مملو از ذخایر غنی و متنوع معدنی فلزی و غیرفلزی است، ادامه می‌دهد: برخی از معادن این استان به دلیل ظرفیت‌های بالای ذخایر در رتبه‌های اول و دوم کشوری قرار گرفتند به‌گونه‌ای که این استان رتبه نخست معادن آنتیموان و رتبه دوم معادن منیزیت کشور را به خود اختصاص داده است.

حسن‌پور تصریح می‌کند: مواد معدنی مکشوفه در سیستان و بلوچستان شامل کرومیت، مس، منگنز، آهن، طلا، تیتانیوم و کانی‌های فلزی نظیر تالک، منیزیت، گل‌سفید، آنتیموان، فلدسپات خاک صنعتی، نیکل، کائولن، سیلیس و سنگ‌های ساختمانی به‌ویژه گرانیت، این استان را به رنگین‌کمان معادن کشور و بهشت سرمایه‌گذاران تبدیل کرده است. خرید و نصب ماشین آلات این کارخانه به طور کامل انجام شده و تکنولوژی ماشین آلات نیز بروز است.

سیستان وبلوچستان سرزمین ژئوتوریسم ایران/ «گردشگری معدن»، بهترین مسیر برای ثبت خاطرات ناب است


گردشگری معدن نیازمند حمایت ویژه

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان نیز در این باره به خبرنگار میراث آریا گفت: این استان ظرفیت‌های خدادادی زیادی دارد که بسیاری از نقاط آن نیز به دلایل مختلف از جمله کمبود راه دسترسی، امکانات زیرساختی و نبود تجهیزات رفاهی و... ناشناخته باقی مانده است.

علیرضا شه بخش می‌افزاید: درکنار تمامی ظرفیت‌های گردشگری در سیستان وبلوچستان، گردشگری معدنی این استان می‌تواند باعث تحول شگرفی در استان شود اما زیرساخت‌های لازم برای آن فراهم نشده است و ضرورت دارد همه دستگاه‌ها، گروه‌های مردمی، آژانس‌های مسافرتی و تورلیدرها نگاه خود را به این سمت معطوف کنند.

او ادامه می‌دهد: معادن طلا همواره جزء نقاطی محسوب می‌شود که عامه مردم تمایل دارند از نزدیک بازدیدی از آن داشته و روند استخراج این سنگ ارزشمند و قیمتی را مشاهده کنند و این ظرفیت در سیستان وبلچستان فراهم است.

به گفته شه بخش، باید با برگزاری سلسله جلسات تخصصی و نشست‌های علمی و پژوهشی راهکارهای تسریع در معرفی و رونق گردشگری معدن در سیستان و بلوچستان تدوین و هر چه سریعتر به مرحله اجرا برسد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403061700964
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha