همکاری‌های ایران با قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان در حوزه صنایع‌دستی تقویت می‌شود/ روزهای روشن پیش‌رو با توسعه همکاری‌ها

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی که همراه با مشاور صنایع‌دستی و کارشناس ارشد سازمان‌های تخصصی امور بین‌الملل به سه کشور همسایه سفر کرده بود، با مسئولان مرتبط دیدار و با آن‌ها درباره تقویت همکاری‌ها رایزنی و گفت‌ وگو کرد.

میراث‌آریا: مریم جلالی هفته اول مهرماه سفر خود به سه کشور قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان را آغاز کرد و در سفر به این سه کشور و در گفت و گو و رایزنی با مدیران و مسئولان مرتبط راهکارهای تقویت همکاری های بین ایران و این کشورها را بررسی کرد.

اولین سفر جلالی به شهر تاراز (طراز) ترکستان، واقع در کشور قزاقستان بود که پنجم تا هفتم مهر انجام شد. این سفر  بنا بر دعوت رئیس منطقه آسیا - اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی انجام شد و معاونین شش منطقه غرب آسیا، آسیای مرکزی، جنوب آسیا، جنوب شرقی آسیا، شرق آسیا و اقیانوسیه جنوبی در ۲ رویداد نمایشگاه بین‌المللی صنایع‌دستی و معرفی شهر کاندید ترکستان برای ارزیابی و اعلام شهر استروشن به‌عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی در رشته‌ی چوب‌کاری و چاقوسازی، شرکت کردند.

چوب‌کاری (حکاکی هنری روی چوب) یکی از قدیمی‌ترین صنایع دستی سنتی تاجیکستان است. آثار به‌جا مانده از این هنر در قالب بخش‌هایی از معماری مانند سرستون‌ها، ستون‌ها و مبلمان دیده می‌شود. مراکز تاریخی این هنر در تاجیکستان شامل شهرهای استروشن، خجند، اسفره، پنجکنت و روستاهای بالادست زرافشان بوده‌اند.

معاون صنایع‌دستی کشورمان در این سفر با شهردار و فرماندار شهر تاراز دیدار کرد و مقرر شد با توجه به ظرفیت‌های موجود در دو کشور در حوزه صنایع‌دستی، همکاری‌های ایران و قزاقستان افزایش یابد. شهر تاراز، به عنوان تنها شهر قزاقستان که در فهرست معتبر شهرهای صنایع دستی شورای جهانی صنایع دستی قرار گرفته، جایگاه ویژه‌ای در جامعه جهانی هنرمندان دارد. این شهر با داشتن سنت‌های چند صد ساله و نقش برجسته در دنیای صنایع دستی، پل ارتباطی بین گذشته و حال است و میراث صنایع دستی آسیای مرکزی را حفظ و ترویج می‌کند.

همکاری‌های ایران با قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان در حوزه صنایع‌دستی تقویت می‌شود/ روزهای روشن پیش‌رو با توسعه همکاری‌ها

جلالی در این سفر همچنین در مراسم افتتاحیه نمایشگاه ملی و بین‌المللی صنایع‌دستی قزاقستان حضور یافت و از غرفه‌های  صنایع‌دستی ۳۰  کشور شرکت‌کننده و نیز غرفه ایران بازدید کرد.

بازدید از سالن نمایش «الطین ساموریک» (ققنوس طلایی) که اولین سینمای پروازی (سینمای تعاملی و چندبعدی) آسیای مرکزی به شمار می‌رود، از دیگر برنامه‌های معاون صنایع‌دستی کشور بود. این سینما در مرکز خرید تازه‌افتتاح‌شده «کاروانسرا» در ترکستان، بزرگ‌ترین مرکز خرید آسیای مرکزی، قرار دارد. بازدیدکنندگان می‌توانند این سینما را در یک گنبد زیبا به شکل تخم‌مرغ تجربه کنند که نماد لانه پرنده افسانه‌ای ققنوس و تخم طلایی آن است. در طول این تجربه، بازدیدکنندگان به مسافران جاده ابریشم در دوره قرون وسطی تبدیل می‌شوند و با کمک فناوری روزی، در میان افسانه‌های تاریخی قزاقستان پرواز می‌کنند.

جلالی درباره سفر به قزاقستان گفت: در این سفر در هفتمین نشست کمیته اجرایی منطقه آسیا اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی شرکت کردم. در این نشست معاونین و مشاورین از کشورهای ایران، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان، استرالیا، نیوزیلند، مالزی، سنگاپور، چین، روسیه، کویت، تایلند، بنگلادش، سریلانکا و هند شرکت داشتند.

او افزود: پرونده‌های درخواست عضویت انفرادی و وابسته از کشورهای ایران، اردن، تایلند، هند، لبنان، استرالیا، قزاقستان، چین، ویتنام مورد بررسی و چهار کاندید از ایران به‌عنوان عضو انفرادی و انجمن کارآفرینان صنایع‌دستی به‌عنوان عضو وابسته با تایید نمایندگان مناطق، تصویب شدند. پرونده‌های کاندیداهای کشورهای تایلند و هند برای بررسی بیشتر به جلسه بعدی نشست موکول شد.

جلالی ادامه داد: کشور استرالیا به‌عنوان کاندید ریاست منطقه آسیا - اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی حضور داشت که بعد از رای گیری اعضا، به‌عنوان رئیس جدید در ۲۰۲۹-۲۰۲۵ انتخاب شد.

معاون صنایع دستی کشور همچنین اضافه کرد: طی دیداری که با رایزن فرهنگی قزاقستان در ترکستان داشتم، قرار بر این شد که یک شو روم در ایران برگزار کنند تا تجار صنایع دستی بتوانند محصولات خود را به نمایش بگذارند.

همکاری‌های ایران با قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان در حوزه صنایع‌دستی تقویت می‌شود/ روزهای روشن پیش‌رو با توسعه همکاری‌ها

اعلام آمادگی ایران برای میزبانی سی و نهمین مجمع عمومی

معاون صنایع‌دستی کشورمان گفت: پیشنهاد کشورهای ایران و هند برای میزبانی سی و نهمین مجمع عمومی منطقه آسیا - اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی بررسی و مقرر شد بعد از بررسی توسط دبیرخانه منطقه آسیا- اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی نتیجه نهایی اعلام شود.

او یادآور شد: معرفی کاندیداهای معاونین غرب آسیا، شرق آسیا، جنوب شرقی آسیا و جنوب آسیا از کشورهای تایلند، اندونزی، کویت، و همچنین نمایش فیلم مراسم افتتاحیه و اختتامیه هفتمین جشنواره بین‌المللی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فجر از دیگر برنامه‌های این نشست بود. ضمن این که شرکت اعضای کمیته اجرایی در نشست خبری و ... از دیگر برنامه‌های سفر به قزاقستان به شمار می‌رود.

او ادامه داد: همچنین بازدید از مراکز آموزش صنایع‌دستی کودکان در اوقات فراغت، بازدید از کارگاه آموزشی نمدبافی، بازدید از مرکز تولید و فروش  محصولات نمدی، جلسه با اساتید و هنرمندان نمدبافی، کاشت نهال در پارک صلح، بازدید از مرکز هنر و صنایع‌دستی ترکستان، برگزاری جلسه با مسئولان محلی، بازدید از مراکز آموزش جواهرات و سفال، و بازدید از مجتمع صنایع‌دستی (در حال ساخت) از دیگر برنامه‌های سفر من به قزاقستان بود.

رایزنی برای اعلام خواهرخواندگی زنجان و استروشن تاجیکستان

جلالی یادآور شد: بعد از سفر به قزاقستان، به شهر خجند در تاجیکستان رفتیم و با رئیس کمیته گردشگری این کشور دیدار کردم. در این جلسه در مورد برگزاری تورهای تخصصی صنایع دستی با ایران صحبت کردیم و قرار شد اساتید صنایع دستی ایران برای آموزش به این شهر بروند.

بعد از خجند، معاون صنایع‌دستی با استقبال معاون وریز فرهنگ تاجیکستان، به شهر استروشن، شهر جهانی صنایع دستی چاقو و چوبکاری، وارد شد.

طی این دیدار با منوچهر شریف‌زاده، معاون وزیر فرهنگ تاجیکستان، صحبت‌هایی در مورد خواهرخواندگی شهرهای زنجان و استورشن صورت گرفت و گفتگوهای مقدماتی برای نهایی کردن این اقدام، انجام شد.

جالالی در ادامه از مرکز آموزش و فروش صنایع‌دستی بازدید کرد و بعد از آن در مراسم افتتاحیه نمایشگاه بین‌المللی صنایع‌دستی شرکت کرد. معاون صنایع‌دستی در این نمایشگاه از غرفه صنایع‌دستی ایران بازدید کرد و در ادامه در مراسم اهدای لوح با حضور بیش از ۵۰۰ هنرمند صنایع‌دستی حضور پیدا کرد.

تقویت دیپلماسی فرهنگی و هنری از طریق صنایع‌دستی

او در ادامه صحبت‌های خود به سفر به ازبکستان نیز اشاره کرد و ادامه داد: همچنین در این سفر با رئیس کمیته گردشگری ازبکستان دیدار کردم که در این نشست موضوعاتی مانند اعلام آمادگی برای تامین صنایع‌دستی برای عرضه به گردشگران خارجی در ازبکستان، برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی صنایع‌دستی در دو کشور و اعلام آمادگی برای اعزام اساتید دانشگاهی در حوزه صنایع دستی، اعلام آمادگی برای پذیرش هیات های مستند ساز مطرح شد.

در ادامه سفر به شهر تاشکند رفتم و با مسئولان ازبکستان دیدار و گفت‌وگو داشتم. در این دیدارها با توجه به ظرفیت‌های دو کشور ایران و ازبکستان در حوزه صنایع‌دستی، مقرر شد با امضای تفاهم‌نامه‌ها و اسناد همکاری، روابط ایران و ازبکستان در حوزه صنایع‌دستی و دیپلماسی فرهنگی و هنری تقویت شود. در این سفر علاوه بر دیدار با رئیس بنیاد توسعه فرهنگ و هنر ازبکستان، فرصت گفت‌وگو با مسئولان گردشگری اندونزی و مدیر موزه قطر نیز فراهم شد و همچنین در مراسم افتتاحیه چهارمین کنفرانس جهانی اقتصاد خلاق (WCCE) شرکت کردم.

معاون صنایع‌دستی با تشریح اهداف این کنفرانس یادآور شد: کنفرانس جهانی اقتصاد خلاق در سال ۲۰۱۸ در کشور اندونزی تاسیس شد و هدف آن تقویت همکاری‌های بین‌المللی و برجسته کردن نقش خلاقیت در ایجاد یک اقتصاد جامع و پایدار است. اولین کنفرانس بین‌المللی  با موضوع خلاقیت با حضور ۲۰۰۰ شرکت کننده از ۵۰ کشور در سال ۲۰۱۸ در شهر بالی کشور اندونزی برگزار و دومین کنفرانس بین‌المللی نیز با موضوع خلاقیت، شکوفایی آینده با حضور ۳۶۰۰ شرکت کننده از ۲۲ کشور در سال ۲۰۲۱ در امارات برگزار شد.  ضمن این که  سومین کنفرانس بین‌المللی با موضوع خلاقیت، بهبود جهانی نیز با حضور ۱۲۰۰ شرکت کننده از ۷۴ کشور برگزار شده است.

او ادامه داد: همچنین در این سفر در پنل تخصصی با موضوعات: آینده پویایی نیروی کار صنعت بافندگی و آموزش فناوری اطلاعات و پرورش مهارت‌ها شرکت کردم. همچنین شرکت در پنل‌های: آینده نیروی کار خلاق، تکامل سبک زندگی خلاقانه، صنایع خلاق برای تغییر سیستم، قدرت هنر و بیان خلاق،  جلسه با مسئولان صنایع‌دستی کشور اندونزی، جلسه با سفیر و رایزن  ایران در تاشکند، شرکت در پنل‌های تصور آینده شهری، گفت‌وگو در باره شهرهای خلاق، هنر به‌عنوان کاتالیزور چند صنعتی، چشم‌انداز جهانی در مورد اقتصاد خلاق و شرکت در جشنواره نان از دیگر برنامه های سفر به این کشور بود.

انتهای پیام/

کد خبر 1403072301707
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha