مهیار قاسمی، کارشناس روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی در یادداشتی نوشت: میراث فرهنگی هر کشور در برگیرنده تجربیاتی است که یک ملت با پرداخت هزینه به آن دست پیدا کرده است. گاه این هزینه با دادن جان عده کثیری بسیارگران تمام شده. حال سوال اینجاست که منفعت این هزینه گزاف برای آیندگان چیست و چگونه باید از آن بهرهبرداری کرد؟
بی شک تمامی این تجربیات مملو از پند و اندرزهایی است که در صورت آشنایی و استفاده عملی از آنها و با تکیه بر اصل تکرارشوندگی تاریخ میتوان در بزنگاههای حساس، راهگشا و رهنما باشد تا آدمی بتواند در سمت درست تاریخ بایستد.
در این میان تمدنهای بزرگی همچون ایران که مملو از فراز و نشیبهای گوناگون در طول عمر بلند مدت خود بودهاست، رسالهای جامع و اختری تابناک در مسیر گنگ اتفاقات دنیا خواهد بود که میتواند نه تنها ملت خود بلکه جهانیان را در گذر از این مسیر یاری کند.
از این رو سرمایهگذاری در شناساندن میراث فرهنگی میتواند علاوه بر آوردههای مالی به توسعه در موضوعاتی همچون سطح فرهنگ، قدرت تحلیل و زیرساختهای اجتماعی جامعه نیز کمک کند و این مهم تنها از طریق توجه عمیق دولتها به میراث فرهنگی و همچنین ایجاد فضای مشارکتی میان نهادهای متولی این امر و مردم امکان پذیر است؛ چرا که دو بازوی یاری دهنده این نهضت، حمایتهای دولتی و همکاری نهادهای اجتماعی با مجریان طرح است که پایگاه اجتماعی قدرتمندی برای پیشبرد اهداف این نهضت ایجاد خواهد کرد.
از سویی دیگر کمتر ملتی از چنین غنای فرهنگی برخوردار است که خود سپری مستحکم در برابر تهاجمات فرهنگی دوره معاصر است؛ به شرطی که از آن به درستی استفاده شده و ابعاد مختلف آن برای جامعه روشنگری شود. تا جایی که میتوان وزارت میراث فرهنگی را میداندار اول در نبرد فرهنگی دانست، فرهنگی که باید آن را از دل ابنیهها، کتیبهها و مجموعههای تاریخی استخراج و بهروزرسانی کرد و در اختیار جامعه گذاشت.
بستری که امروز در قالب جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی فراهمشده پیوند عمیقی میان مردم، هنرمندان و میراث فرهنگی این کشور ایجاد نموده است.
همچنین ایجاد فضای همکاری میان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و دیگر نهادهای دولتی اعم از استانداریها، شهرداریها و ... به بهانه برگزاری جشنواره چندرسانهای، مسئولین را نسبت به ظرفیت مغفول مانده میراث فرهنگی در استان خود آگاه میسازد که این میتواند آغازگر تعامل برای حفظ و توسعه در موضوعات مرتبط با میراث فرهنگی باشد.
جشنوارهای که مملو از آثار روایتگر در مورد میراث ملموس و ناملموس ایران عزیزمان است. آثاری که کمترین حُسنشان بالا بردن سواد میراثی در جامعه و ایجاد حس وطندوستی در نوجوانان و جوانان است و این مهم در بلندمدت دستاوردهایی همچون ارتقاء جایگاه میراث فرهنگی در اولویتهای جامعه را به ارمغان خواهد آورد.
انتهای پیام/
نظر شما