جای غنای صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در نمایشگاه ملی صنعت موسیقی خالی بود

نمایشگاه ملی صنعت موسیقی میزبان هنرمندانی از جنس صنایع‌دستی بود اما وجود برخی از رشته‌های صنایع‌دستی و هنرهای سنتی می‌توانست به غنا و تکمیل این نمایشگاه پربازدید کمک کند.

فاطمه رهبر فعال رسانه در یادداشتی در خصوص نمایشگاه صنعت موسیقی و خلأ برخی از هنرهای مرتبط در زمینه صنایع‌دستی نوشت: در نمایشگاه صنعت موسیقی که روز گذشته در برج میلاد به کار خود پایان داد، جای خالی برخی از هنرهای صنایع‌دستی در نمایشگاه ملی صنعت موسیقی  به خوبی نمایان بود.

نمایشگاه ملی صنعت موسیقی میزبان هنرمندانی از جنس صنایع‌دستی بود اما وجود برخی از رشته‌های صنایع‌دستی و هنرهای سنتی می‌توانست به غنا و تکمیل این نمایشگاه پربازدید کمک کند.

در نمایشگاه صنعت موسیقی انتظار دیدن هنرمندان و سلبریتی‎‌هایی را دارید که شاید عمدتاً خواننده و موسیقی‌دان باشند اما در این نمایشگاه حضور هنرمندان صنایع‌دستی که به صورت تخصصی در زمینه ساخت ساز و ابزار آلات موسیقی فعالیت دارند، هنرمندانی که آثار صنایع‌دستی سفالی با طرح نگاره‌های مرتبط به صنعت موسیقی فعالیت داشتند و حتی نساجی و سایر اقلام مرتبط به وفور دیده می‌شد، مثلاً اقلامی مانند دسته کلید و زیورآلات، ثار سافلی، چاپ روی پارچه و... جزء اقلامی بود که با طرح‌های مرتبط به موسیقی در نمایشگاه جای خود را پیدا کرده بودند.

حضور این جنس از هنرمندان در کنار افرادی که موسیقی محلی کار می‌کردند، برگ جدیدی از ورق صنعت موسیقی بود که با دنیای گردشگری و صنایع‌دستی قرابت بیشتری داشت.
موسیقی محلی استان‌ها در قالب آوازهای کردی و لری و بوشهری و... که همراه با حضور هنرمندانی با لباس محلی، ساز و آلات موسیقی سنتی و محلی بود در کنار بخش‎‌هایی که سازهای مدرن‌تر و متفاوتی را داشت خودنمایی می‌کرد.

موسیقی سنتی چه ارتباطی با وزارت میراث فرهنگی دارد؟ موسیقی سنتی در دو بخش مقامی و دستگاهی به هنرهای سنتی مرتبط می‌شود و موسیقی سنتی و آوازهای محلی جزء میراث ناملموس کشورمان به شمار می‌رود و به قولی می‌توان اینگونه در نظر گرفت که این هنر هر کجا که باشد به عنوان مروج بخشی از فرهنگ و آیین کشورمان می‌تواند مؤثر واقع شود و جزء میراث فرهنگی به شمار می‌رود خصوصاً اگر هنرمندان این حوزه با لباس‌، ساز و رقص محلی در این زمینه خودنمایی کنند.

حضور این غرفه‎‌ها که زمینه فرهنگ‌سازی با محور آیین و فرهنگ محلی در کنار غرفه‌های مختلف دیگر می‌توانست با حضور افرادی که سازهای سفالی و باستانی را احیا و تولید کرده‌اند کامل‌تر شود به خصوص این که در پژوهشگاه میراث فرهنگی چند سالی است که به این مهم، پرداخته شده و امروز شاهد احیای برخی از سازهای باستانی سفالین هم هستیم.

اما کدام رشته‌های صنایع دستی مستقیماً با صنعت موسیقی در ارتباط هستند؟ سازسازی یکی از کد رشته‌های وزارت میراث فرهنگی و معاونت صنایع دستی است که در آن هنرهایی مانند تراش استخوان، منبت، نازک کاری و حجم تراشی در آن مستقیماً نقش دارند و رشته‌هایی مانند منبت، معرق و خاتم در تزئینات اغلب آن‌ها به کار گرفته می‌شوند از طرفی دباغی و نگارگری روی دف و چرم هم جزء هنرهایی است که با صنعت موسیقی ارتباط دارد.

برخی از سازها مانند سورنا و کرنای خراسان یا گورگه نیز از فلزات تهیه می‌شوند و بعضا هنر دست به کار رفته در این حوزه نیز که با استفاده از فلز مانند چلنگری و بعضا زره بافی برای دورتا دور دف استفاده می‌شود، می‌توانند با صنعت موسیقی در ارتباط باشند.

نکته قابل توجه این نمایشگاه استقبال خانواده‌ها و گروه قابل توجهی از جوانان بود که با علاقه از نمایشگاه دیدن می‌کردند می‌توانست به معرفی بخش دیگری از هنر کمک کند.

این گونه باید در نظر بگیریم که صنعت موسیقی می‌تواند به عنوان فرصتی غنی به معرفی صنایع دستی و هنرهای سنتی مرتبط با این حوزه منجر شود که البته دوره‌های بعدی متولیان این حوزه شاید با توجه بیشتر به بخش‌هایی مانند صنایع دستی و هنرهای سنتی بتوانند کیفیت و غنای حضور هنرمندان را بیشتر کنند و ظرفیت‌های مختلف استانی نیز فراتر از موسیقی محلی و سنتی خودنمایی کند.

انتهای پیام/

کد خبر 1403090300104
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha