خانه «استاد کمال الملک» ظرفیتی بی‌مانند در توسعه گردشگری شهرستان فیروزه

خانه، محل زندگی، آرامگاه و... بزرگان هنری و ادبی، همواره مورد نظرِ خاص گردشگران و علاقه‌مندان است که بعضاً از پایه‌های اساسی شکل‌گیری گردشگری می‌شود و به بهبود شرایط اقتصادی و فرهنگی سکونتگاه‌های انسانی کمک می‌کند. یقینا وضعیت شهرهایی چون همدان، نیشابور، شیراز و...گواهی بر این ادعاست و خانه «استاد کمال الملک» ظرفیتی بی‌مانند در توسعه گردشگری شهرستان فیروزه است.

حسن گیاهی مدیر امور برنامه‌ریزی و توسعه گردشگری روستایی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی در یادداشتی نوشت: روستای «حسین آباد» از روستاهای حاصلخیز دشت نیشابور است و در مسیر قدیمی این شهر به شمال خراسان قرار دارد و امروزه در حوزه تقسیمات کشوری شهرستان فیروزه قرار دارد، بعد از اقامتِ یکی از مشهورترین چهره‌های هنری تاریخ نگارگری جهان در دوره قاجاریه و پهلوی به حسین آباد کمال شهرت یافت.

محمد غفاری ملقب به «استاد کمال الملک زاده روستای «کله» کاشان در سال ۱۲۲۶ شمسی از بزرگ‌ترین مفاخر نگارگری و نقاشی ایران و جهان است که تابلوهای این هنرمند گرانمایه، امروزه اسباب تفاخر و برند موزه‌های معروفی چون کاخ موزه گلستان، موزه ملک تهران و ... است.

او که بعد از کشیدن نقاشی معروف تالار آینه از طرف ناصرالدین شاه لقب کمال الملک را دریافت کرد، پس از ترور شاه، به اروپا اعزام شد و در معروف‌ترین گالری‌های هنری شهرهای فلورانس و رم به خلق آثار هنری پرداخت و همواره در این شهرها مورد احترام بود. او در طول عمر ۹۳ ساله، حدود ۱۷۰ اثر (تابلو) ارزشمند از خود به یادگار گذاشته است که «تالار آینه» معروف‌ترین آن‌هاست. این چهره هنری در  سال  ۱۳۰۷ بنا به دلایلی پایتخت را ترک گفت و به‌خاطر حضور یکی از دوستان مورد وثوق (سالار معتمد گنجی) در منطقه نیشابور، این خطه را برای طی دوران کهنسالی انتخاب کرد.

محمد غفاری تا هنگام وفات (۱۳۱۹) به‌مدت ۱۲ سال در خانه‌باغی که در روستای حسین آباد  بنا کرد، روزگار گذراند و میزبان بسیاری از بزرگان ادبی و سیاسی و... کشور شد. استاد سرانجام در ۲۷ مرداد سال ۱۳۱۹ درگذشت و پیکرش در جوار آرامگاه عطار نیشابوری آرام گرفت و بعدها با طرح مهندس هوشنگ سیحون، بنایی بر روی قبر آن به سفارش انجمن آثار ملی ساخته شد که امروزه از نمادهای شهر تاریخی نیشابور است.

نگاهی از سر تامل و تفکر به آثار استاد کمال الملک نشان می‌دهد، او در کار هنری خود از نوابغ و نوادر روزگار به‌شمار می‌رفت که به قول استاد سخن سعدی شیرازی بسیار سال ها باید بگذرد تا چونان مردی پا به عرصه هستی بگذارد:
صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید

امروزه خانه محل زندگی استاد در روستای مذکور به همراه باغ تاریخی‌اش یادگاری ارزشمند از آن هنرمند چیره دست است، این خانه که از بخش‌های مسکونی، مطبخ و...تشکیل شده و در تصرف میراث‌فرهنگی  است، از ظرفیت بسیار مهم و ارزشمندی برای تبدیل به «مجموعه فرهنگی‌گردشگری» برخوردار است، احیا و بهره‌برداری از آن، ضمن احترام به جایگاه رفیع او و حفظ میراثی ارزشمند که همواره مورد تایید است:

چو خواهی که نامت رود در جهان مکن نام نیک بزرگان نهان

این خانه می‌تواند وضعیت گردشگری شهرستان فیروزه را بهبود بخشیده و در توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... شهرستان موثر افتد و فضای تفریحی و سرگرمی مناسبی را برای اهالی منطقه، گردشگران و علاقمندان استاد رقم بزند.

خوشبختانه مرمت اضطراری خانه تاریخی کمال در طی چند نوبت توسط میراث‌فرهنگی انجام شده و زیرساخت‌های آن از جمله آب، برق و گاز نیز تامین شده است، اما احیا و بهره‌برداری کامل و در شأن و شایسته آن نیازمند اقدامات اساسی توسط مالک و ارگان‌های مربوطه در سطوح مختلف کشوری، استانی و شهرستانی است.

این زمین خلوت جاوید کمال الملک است که ز سِحر هنرش نقش به گفتار آمد

علاوه بر اثر تاریخی مذکور، شهرستان فیروزه دارای ظرفیت‌های گردشگری ارزشمند دیگری از قبیل باغ تاریخی نشاط در روستای تقی آباد که سال های میزبان استاد بوده، همچنین معدن فیروزه، کاروانسرای شوریاب، تالاب ملی سی‌سر و ... است که در صورت احیا و بهره‌برداری کامل، در کنار موقعیت جغرافیایی مناسب شهرستان از جمله قرارگیری بر سر راه تهران _ مشهد و هم‌جواری با کهن شهر نیشابور و ... می‌تواند فیروزه را به مقصد جدیدی در گردشگری خراسان رضوی مبدل ساخته و مولفه بسیار مهمی به عوامل توسعه این شهرستان نوپا بیفزاید.

خانه «استاد کمال الملک» ظرفیتی بی‌مانند در توسعه گردشگری شهرستان فیروزه

انتهای پیام/

کد خبر 1403091700899
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha