خواجوی کرمانی؛ خلاق المعانی و نخل بند شاعران/ عارفی که بر گردن حافظ حق دارد

خواجوی کرمانی که شاعری عرفانی است، هم دوره افرادی چون حافظ و سعدی بوده است. اما در شعر فارسی در سایه حافظ قرار گرفته و کمتر دیده می شود. این شاعر بر اندیشه حافظ تاثیر داشت.

میراث آریا: خواجوی کرمانی با نام اصلی کمال‌الدین ابوالعطاء محمودبن علی‌بن محمود یکی از شاعران نیمه اول قرن هشتم است که خلاق المعانی و ملک الفضلا از لقب هایش بودند. از ویژگی های زندگی خواجوی کرمانی می توان به شهرت او در نخل بند شاعران، تاثیر در ادبیات شیعی، پیروی از سبک سنایی، هم دوره بودن با حافظ و سعدی و ... اشاره کرد. او در کنار شاعری، مسافرت را نیز در راس کارهای خود قرار داده بود و از اصفهان، آذربایجان، شام، ری، عراق و مصر نیز دیدن کرد.

در این گزارش به مناسبت ۱۷ دی که بزرگداشت خواجوی کرمانی است به برگ های مهمی از زندگی این شاعر پرداختیم.

شهرت خواجو به نخل بند الشعرا بودن

خواجو به نخل ‌بند الشعرا شهرت دارد. در این باره اقوال مختلفی نقل شده اما آنچه که درست است نخل ‌بند الشعرا نامیدن خواجو پیشینه‌ای از طنز و مزاح بین شاعران نیز داشته است. در خصوص این واژه باید گفت که نخل‌بندی را به شغلی اطلاق می‌کردند که در آن، کسی با کمک موم نوعی درخت با استفاده از گل و میوه‌های مصنوعی درست می‌کرد. این نوع درخت‌ها خصوصا در خانه‌های اشرافی و زمستانی قرار داشت اما این نخل‌بندی که نوعی هنر تزئینی و دستی بوده طبیعتا در تعابیر شعرا و در قیاس با درخت طبیعی، نوعی جعل قلمداد می‌شده است.

هم دوره حافظ و سعدی

خواجوی کرمانی که شاعری عرفانی است، هم دوره افرادی چون حافظ و سعدی بوده است. اما در شعر فارسی در سایه حافظ قرار گرفته و کمتر دیده می شود. این شاعر بر اندیشه حافظ تاثیر داشت و به‌همین سبب است که در دیوان خواجه شیراز بیت‌های بسیاری را می‌بینیم که به تقلید از غزل‌های خواجو ساخته و یا از او اقتباس کرده است.

تاثیر در ادبیات شیعی

خواجوی کرمانی را پدر غزل شیعی می نامند. او در شکل‌گیری گونه‌ای از ادبیات و غزل شیعی که چشم گیر و کم‌نظیر بوده است تاثیر بسیاری داشته است.

با اینکه او شاعر سنی مذهبی بوده که تمایلات شیعی پررنگی داشته است، در غزل خود که زبان عاطفی، گرم و شیوه تغزل دلچسبی دارد به عنصر روایت توجه بسیار داشته است. او در این غزلیات از مظالم رفته بر اهل بیت و مناقب ایشان، به خصوص امام هشتم (ع) گفته است.

سبک شعری شاعر

سنایی در غزل سرایی و فردوسی در مثنوی از شاعران محبوب او بودند که سبک آنها را برگزید. طنز و هزل و انتقادات اجتماعی از شرایط ادیان روزگار در اشعار خواجو دیده می شود.

در قصیده، مثنوی و غزل طبعی توانا داشته، به‌طوری‌که گرایش حافظ به شیوه سخن‌پردازی خواجو و شباهت شیوه سخنش با او مشهور است. خواجو از بزرگان صوفیه قرن هشتم و اهل تصوف و عرفان (وحدت وجودی) است.

آثار خواجوی کرمانی

از خواجوی کرمانی آثار زیادی، بیشتر منظوم، به جای مانده است که مضامین و محتوای آن‌ها عموما متفاوت هستند.

دیوان اشعار: شامل قصاید و غزلیات ، رباعیات و ترجیعاتا بوده و به دو قسمت صنایع الکمال و بدایع الجمال تقسیم شده استکه در صنایع الکمال قصیده هایی در نعت امیر المومنین علی آمده است مجموعه ای از اشعار به نام مفاتی القلوب و مصابیح القلوب به نام امیر مبارزالدین.

شش مثنوی: به پیروی از مثنوی های نظامی و فردوسی و سنایی دارد.

سام نامه: به تقلید از شاهنامه فردوسی و موضوع آن ماجراهای عشقی و شرح جنگ های سام نریمان است.

گل و نوروز: به تقلید از خسرو و شیرین نظامی درباره عشق شاهزاده ایرانی به نام نوروز با گل دختر پاداه روم است. سرانجام این عشق وصال است و حاصل پیوند نوروز و گا قباد است که به جای پدر بر تخت سلطنت می نشیند.

روضة الانوار: مانند مخزن الاسرار نظامی سروده است . در بیست مقاله و در هر مقاله از اخلاق و عرفان سخن گفته است.

همای و همایون : داستان عشق همایون با همای دختر فغفور چین.

کمال نامه: منظومه ای عرفانی است در دوازده باب بر وزن سیر العباد سنایی.

گوهر نامه: درباره ی موضوعات عرفانی و صوفیانه به نام امیر مبارزالدین در ۲۰۲۲ بیت سروده است.

آثار منثور:

رساله البادیه : مناظره نمد و بوریا

رساله سبع المثانی : مناظره شمشیر و قلم

رساله مناظره شمس و سحاب.

درگذشت

 پس از بازگشت از این سفرهای طولانی در شیراز اقامت گزید و در همان جا درگذشت و در تنگ الله اکبر این شهر نزدیک رکناباد به خاک سپرده شد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403101700957
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha