خوزستان زیستگاه بیش از ۴۰۱ گونه پرنده و شاهراه مهاجرت پرندگان

خوزستان چرا دبیرخانه ملی پرنده‌نگری کشور شده است باید گفت این استان، زیستگاه بیش از ۴۰۱ گونه پرنده و شاهراه مهاجرت پرندگان است.

مجتبی گهستونی، فعال رسانه‌ای در یادداشتی نوشت:  اگر بگویند که چرا خوزستان دبیرخانه ملی پرنده‌نگری است باید گفت، این استان، زیستگاه بیش از ۴۰۱ گونه پرنده و شاهراه مهاجرت پرندگان است.

استان خوزستان شاهراه مهاجرت پرندگان سه قاره‌ی اروپا، آفریقا و آسیاست و به دلیل وجود زیستگاه‌های متنوع و با داشتن ۴۰۲ گونه پرنده به رتبه‌ نخست زیستگاه پرندگان کشور تبدیل شده و یکی از مهم‌ترین مقاصد پرنده‌نگری ایران و جهان است.

از تالاب هورالعظیم به عنوان گنج تنوع زیستی خاورمیانه تا جزایر پرندگان در خلیج ‌ارس و پارک‌های ملی دز و کرخه و زیستگاه‌های متنوع دیگر، این استان را به یکی از مهمترین مقصدهای پرنده‌نگری ایران و جهان تبدیل کرده است.

نمایشگاه بین‌المللی گردشگری تهران ۱۴۰۳ فرصت مناسبی خواهد بود که به‌طور ویژه «دبیرخانه ملی پرنده‌نگری ایران» و ظرفیت‌های آن معرفی شود.

تشکیل و استقرار «دبیرخانه دائمی پرنده‌نگری ایران» در استان خوزستان همچنان که نهادی برای برنامه‌ریزی در حوزه‌ پرنده‌نگری کشور است، به ترویج این فعالیت اکوتوریسمی در کشور خواهد پرداخت. تسهیل شرایط ورود گردشگران خارجی تخصصی حوزه‌ اکوتوریسم و پرنده‌نگری به این استان در راستای حفاظت از گونه‌ها و توانمندسازی جامعه‌ محلی ضروری‌ است و موانع موجود باید کاهش یابد.

موقعیت جغرافیایی خوزستان، تنوع بی‌نظیری از فرهنگ‌های گوناگون را به‌وجود آورده و به رنگین‌کمان اقوام شهرت یافته است. آنچنان که تفاوت‌های موجود، بستر بی‌شمار عناصر میراث‌فرهنگی ناملموس با آداب و رسوم و آیین‌ها، دانش‌های بومی و هنرهای سنتی، موسیقی و خوراک را به نمایش می‌گذارد و استان را مستعد میزبانی از گردشگران فرهنگی کرده است.

«برگزاری رویدادهای ملی با محوریت میراث ناملموس استان» از اقداماتی است که می‌تواند در بالفعل کردن و ماندگاری اینظرفیت‌ها نقش مهمی را ایفا کند.

تنوع اقلیمی و تنوع قومی در خوزستان، سبب وجود روستاهایی با ظرفیت‌های بسیار بالای طبیعی، تاریخی و فرهنگی شده است. مشارکت و بهره‌مندی خردمندانه‌ مردم ‌محلی از زیستگاه و همراهی نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی مرتبط باید از اولویت‌های برنامه‌های گردشگری منطقه در راستای حفاظت و بهبود زندگی در روستاها و زمینه‌سازی در راستای «ثبت جهانی روستاهای گردشگری» در استان شود.

استان خوزستان با حدود ۷۷ گونه پستاندار، ۸۵ گونه خزنده‌، ۵ گونه دوزیست، ۵۶ گونه ماهی آب‌های داخلی و ۹۰۰ گونه ماهیان خلیج‌فارس مستعد «توسعه‌ گشت‌های تخصصی حیات‌وحش» با جلب مشارکت جوامع محلی و همراهی و همکاری دستگاه‌های دولتی و غیردولتی و انجمن‌های مردم‌نهاد در حوزه‌ گردشگری و محیط‌زیست است.

استان خوزستان جایگاه ویژه‌ای در توسعه‌ انواع محصولات گردشگری دارد، این استان قابلیت توسعه‌ محصولات مختلف گردشگری همچون گردشگری طبیعی، گرشگری تاریخی (وجود پنج اثر ثبت‌شده‌ جهانی و بی‌شمار آثار تاریخی ثبت‌شده‌ ملی)، گردشگری روستایی، گردشگریعشایری، گردشگری سلامت، گردشگری جنگ، گردشگری دینی، گردشگری خوراک، گردشگری فرهنگی و گردشگری آبی را دارد. توسعه‌ انواع گردشگری استان، نیازمند آموزش، توانمندسازی جامعه‌ محلی و فراهم نمودن زیرساخت‌های لازم است که در گرو همگرایی و همراهی نهادهای مختلف است.

هماهنگی و تعامل دستگاه‌های اجرایی و دستگاه‌های مرتبط با حوزه‌ گردشگری، گام مهم و ‌کلیدی برای تبدیل داشته‌ها و جاذبه‌های این استان به مقاصد گردشگری است.

استان خوزستان در جنوب‌غرب ایران از غنی‌ترین مناطق کشور ایران به لحاظ تنوع زیستی است که از ساحل خلیج فارس تا ارتفاع سه‌هزار و ۷۵۴ متری کوه کینو در زاگرس را شامل می‌شود. یک سوم خوزستان کوهستان زاگرس است و بخش وسیع دیگر را جلگه‌ خوزستان در بر گرفته است. کوه‌های برف‌گیر و یخچال‌های زاگرس، کوهپایه‌ها، جنگل‌های بلوط و جنگل‌های کهن نیمه‌گرمسیری رودخانه‌ای میانرودان، رودهای کارون، دز، کرخه، اروند، بهمنشیر و مارون، تالاب‌های بین‌المللی هورالعظیم و شادگان تا تالاب میانگران و شیمبار و بامدژ، پدیده‌های زمین‌گردشگریچون تشکوه و کوه سوخته و غیره تا ام‌الدبس و شنزارهای غرب خوزستان و غیره سبب شد این استان میزبان برگزاری اولین همایش گردشگری سبز و نشست تخصصی سراسری کارشناسان و مسئولان طبیعت‌گردی کشور شود و تجربیات ارزنده‌ای در اختیار متخصصان و برنامه‌ریزان این حوزه قرار داده شود.

حال که دبیرخانه ملی پرنده‌نگری ایران در خوزستان تشکیل شده است لازم است بیش از پیش به مواردی چون کدهای اخلاقی پرنده‌نگری، فعالیت‌های آموزشی و ترویجی در حوزه‌ پرنده‌نگری، گونه‌های شاخص پرندگان، پراکنش گونه‌های هدف، مسیرهای مناسب پرنده‌نگری، زمان مناسب پرنده‌نگری، جامعه‌ محلی، حفاظت و زیرساخت‌های مورد نیاز تاکید شود. تدوین و تصویب آیین‌نامه‌ پرنده‌نگری کشور با هماهنگی و همکاری کارشناسان و فعالان پرنده‌نگری کشور گامی است که دبیرخانه ملی پرنده‌نگری را به اهداف موردنظر نزدیک می‌کند.

انتهای پیام/

کد خبر 1403102601452
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha