بهگزارش میراثآریا، عبدالمجید نورتقانی روز جمعه ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ در حاشیه بازدید از کارگاه مرمتی گنبد مخروطی میراث جهانی گنبدقابوس، از آغاز بررسی تأثیر تغییرات اقلیمی و فرونشستهای دشت گرگان بر سلامت برج قابوس خبر داد.
مدیر پایگاه میراث جهانی برج قابوس در ادامه بیان کرد: پدیده فرونشست یکی از عوارض تغییرات اقلیمی در کشور است که استان گلستان و دشت گرگان نیز از آن متأثر هستند.
او افزود: پایگاه میراث جهانی برج قابوس در راستای نگهداری از این بنای تاریخی، طرحی را با همکاری اساتید نقشهبرداری دانشگاه گلستان آغاز کرده است. در این طرح، وضعیت سلامت سازه برج در سه محور درازا، پهنا و ارتفاع طی یک سال پایش خواهد شد.
نورتقانی خاطرنشان کرد: در پایان این مطالعات مشخص خواهد شد که آیا تغییرات اقلیمی و پدیده فرونشست تأثیری بر ساختار بنای برج قابوس گذاشته است یا خیر. ترکهایی که در داخل و بیرون بنا مشاهدهشدهاند، عارضه جدیدی نیستند و پیش از ثبت جهانی برج قابوس نیز این ترکها شناساییشده بود. بررسیهای میدانی نشاندهنده فعال نبودن این ترکها است.
مدیر پایگاه میراث جهانی برج قابوس همچنین تأکید کرد: یکی از اولویتهای طرح سلامت سازه، بررسی دقیق دلایل شکلگیری این ترکها و پیدا کردن راهکارهای مقابلهای با آن است که برای تصمیمگیری در خصوص میزان خطرات این ترکها، مطالعه عمیق سازهای ضروری است.
او به تأثیر وقوع زلزلهها، تغییرات آب و هوایی، اقلیمی و تغییر تراز آبهای زیرزمینی در شکلگیری ترکها اشاره کرد و گفت: وزارت میراثفرهنگی تهیه طرح سلامت سازه برج قابوس را در اولویت قرار داده است. همچنین، در سال ۱۴۰۱، طرح مرمت گنبد رک برج قابوس با همکاری اساتید دانشگاه شهید بهشتی تهیه شده است.
نورتقانی در پایان افزود: همزمان با مطالعات سلامت سازه، اجرای طرح مرمت برج نیز در حال انجام است. در این راستا، تولید آجر و ملاتهای سنتی و ایجاد کوره موردنیاز برای مرمت گنبد در دست اقدام است.
انتهای پیام/
نظر شما