میراثآریا: سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان کشور با برخورداری از انواع انرژیهای نو و تجدیدپذیر مانند انرژی بادی و خورشیدی به گنجینهای با ارزش تبدیل شده که سرمایهگذاران میتوانند با برخورداری از مزیتهای فراوان این نوع انرژی زمینه را برای تولید برق فراهم کنند.
با این تفاسیر سیستان و بلوچستان از لحاظ منابع انرژی یکی از مناطق ویژه ایران محسوب شده بطوری که ابر و باد و مه و خورشید یکجا در آن مشغول به فعالیت و حرکتند؛ در این راستا منطقه سیستانایدهآلترین منطقه تابشی بوده که بر اساس اطلس نقشه خورشید ایران که توسط سازمان انرژیهای نو تهیه شده، در هر متر مربع از این منطقه بین ۲. ۵ تا ۴. ۵ کیلو وات ساعت و نیز بر اساس آمار اطلس ماهوارهای ناسا از ۶ تا هشت کیلو وات ساعت تابش دریافت میکند.
سیستان و بلوچستان از لحاظ منابع انرژی یکی از مناطق ویژه ایران محسوب شده بطوری که ابر و باد و مه و خورشید یکجا در آن مشغول به فعالیت و حرکتند
تابش خورشید در این منطقه تقریباً عمود بوده و به گفته کارشناسان گاه در برخی ایام تابستان دما در آن تا بیش از ۵۴ درجه نیز میرسد، گرمای هوا در این منطقه چنان زیاد است که بسیاری از مردم آن در فصل تابستان و ایام تعطیلی مدارس به سایر شهرستانهای این استان و گاه خارج از استان سفر میکنند.
منطقه سیستان از دیرباز با بادهای ۱۲۰ روزه خود معروف بوده که بر اساس شواهد موجود این پدیده در طول تابستان رخ میدهد، اما باید توجه داشت که وزش باد تنها محدود به ۱۲۰ روز نیست بلکه در این مدت بصورت مداوم و با شدت زیاد میوزد در حالیکه در سایر فصلهای سال نیز وزش باد در منطقه وجود دارد و به گفته برخی افراد بومی، حدود ۸۰ درصد ایام سال باد در حال وزیدن است.
با توجه به نیاز هزاران مگاواتی انرژی الکتریکی ۲ کشور افغانستان و پاکستان، سیستان و بلوچستان میتواند با داشتن ظرفیتهای فراوان در انرژی نو به ویژه انرژی باد تأمینکننده نیاز این ۲ کشور به انرژی باشد.
از آنجا که انرژی الکتریکی نه تنها زیرساخت مورد نیاز توسعه بلکه زیرساخت اصلی خدمات، رفاه و بهداشت عمومی به شمار میرود، صادرات آن به کشورهای همسایه میتواند امنیت و نفوذ پایدار ایران را در منطقه به دنبال داشته باشد.
سواحل مَکُران ظرفیتی برای استحصال انرژیهای نو
انرژی تجدید شونده از منابع انرژی که پیوسته توسط طبیعت جایگزین میشوند، خورشید، باد، آب، گرمای زمین و درختان و نباتات بدست میآید. قبل از پیشرفت صنعت این منابع تنها شکل انرژی قابل استفاده توسط انسان بود. طی ۱۵۰ سال اخیر، شهرنشینی به طور روز افزون وابسته به سوختهای فسیلی، زغال سنگ و گازهای طبیعی شده است.
تکنولوژی انرژی تجدید شونده این سوختها به انرژی قابل استفاده، بیشتر به صورت الکتریسیته، گرما، مواد شیمیایی و توان مکانیکی تبدیل میشود. به طور کلی استفاده از انرژی تجدیدپذیر فوائد بسیاری دارد.
سواحل و آبهای کرانه دریای عمان، فرصت مناسبی برای استحصال انرژیهای نو هستند با توجه به محدودیت و اتمام سوختهای فسیلی، بسیاری از کشورها امروزه درصدد استفاده از انرژیهای نو هستند
سواحل مَکُران و همجواری و ارتباط با پهنههای آبی آزاد، شرایطایدهآلی را برای استفاده و بهرهبرداری از انواع انرژی هایِ تجدید شونده فراهم کرده است. بهرهبرداری از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی امواج، جریانهای دریایی، جزر و مد و باد در توسعه اقتصادی و رفاه منطقه دارای اهمیت بسیار است. شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی مکران، سبب شده تا بتوان از همهیِ ظرفیتهای موجود بهرهبرداری کرد.
مَکُران به عنوان یکی از مناطق بکر و مستعد برای بهرهبرداری از این منابع نیازمند به گسترش مطالعات و اجرایی کردن محصول نتایج تحقیقات احساس میشود. بکارگیری نتایج پژوهشها و عملیاتی کردن آن، به یقین در ارتقا سطح زندگی، ایجاد شغل، گسترش صنایع دریایی و افزایش قدرت دریایی در منطقه مؤثر است.
انرژی موجود در سواحل مَکُران یکی از اشکال انرژیهای تجدیدپذیر است که میتواند به عنوان یک منبع بزرگ و بیپایان انرژی برای مصارف گوناگون بشر مورد استفاده قرار گیرد منبع اصلی این انرژی مانند سایر انواع انرژیهای تجدیدپذیر به استثنای انرژی زمینگرمایی و جزر و مد انرژی خورشیدی است و منبع اصلی انرژی جزر و مد جاذبه ماه است.
نصب پنلهای خورشیدی؛ راه ماندگاری در سیستان
معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان در خصوص نصب پنلهای خورشیدی در منطقه شمال استان، بیان کرد: طرحی را وزارت نیرو شروع و این طرح در این استان به خوبی اجرا شد که بر اساس آن طرح ساماندهی سوخت تنخواهی در اختیار شرکت برای خرید و نصب قرار میدهد تا این سیستمها وصل و هنگامی که راه افتاد این پول جایگزین شود.
داوود شهرکی نصب پنلهای خورشیدی را راه ماندگاری در سیستان دانست و ادامه داد: حدود ۲ هزار و ۴۰۰ پنل سال گذشته با تولید برق پنج کیلوواتی در حوزه سیستان نصب شد که قسط بانک را پوشش میدهد و درآمد حدود ۳۰ میلیون ریال در ماه به حساب خانوارها واریز میشود و هزینهای بابت برق هم نمیدهند.
او اظهار کرد: امسال ۵۴۰ میلیارد ریال به حساب مردمی که تاکنون پنل خورشیدی نصب کرده واریز شده، چرا که به وزارت نیرو برق تولیدی خود را فروختهاند.
معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان افزود: ماندگاری و کمک به معیشت در این طرح ملموس است و از این طریق مشاغلی را در سایر سنجشها ایجاد کرده است.
او بیان کرد: امسال حدود ۹۰۰ پنل نصب شده در مجموع سه و ۴۰۰ پنل در حوزه سیستان نصب شده، در حالی که در کل کشور به سه هزار مورد هم نمیرسد.
شهرکی گفت: هدفگذاری ما برای نصب ۱۵ هزار پنل بوده که اگر بحث واردات سرعت گیرد امسال بخش زیادی از حوزههای منطقه سیستان و در ادامه در بلوچستان این طرح اجرا میشود.
او تأکید کرد: در حوزه برق، ساختگاههای بزرگ مقیاس را شروع کردهایم تا حدود ۲۰ مگابایت، که بخشی مشکلات ارزی داشت که تأمین ارز انجام شد، در زمینه نصب پنلهای خورشیدی سایر استانها به دنبال الگوبرداری از سیستان و بلوچستان هستند.
ساخت نیروگاه بادی ۶۰۰ مگاواتی در میل نادر؛ تحولی بزرگ در تأمین انرژی کشور
معاون سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق گفت: پروژه ساخت نیروگاه بادی ۶۰۰ مگاواتی در میل نادر سیستان و بلوچستان با سرمایهگذاری حدود ۴۵۰ میلیون دلار انجام خواهد شد که علاوه بر تأمین بخشی از انرژی استان، میتواند به رفع ناترازی انرژی در کشور و همچنین صادرات برق نیز کمک کند.
علیرضا پرنده مطلق ادامه داد: آغاز عملیات اجرایی نیروگاه بادی ۶۰۰ مگاواتی شرکت متانول کاوه در محل میل نادر در منطقه سیستان به زمینزده شده است.
او افزود: این پروژه با سرمایهگذاری حدود ۴۵۰ میلیون دلار انجام خواهد شد و علاوه بر تأمین بخشی از انرژی استان، میتواند به رفع ناترازی انرژی در کشور و همچنین صادرات برق نیز کمک کند.
معاون سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق گفت: در حال حاضر در منطقه میل نادر ۵۰ مگاوات نیروگاه بادی در حال بهرهبرداری است که با اجرای این پروژه میل نادر به عنوان یکی از قطبهای تولید انرژی بادی در کشور مطرح میشود.
او ادامه داد: امیدواریم در آینده نزدیک با شروع تعدادی دیگر از نیروگاههای بادی در این منطقه، میل نادر به عنوان قطب بادی کشور با ظرفیت بیش از هزار مگاوات تأمینکننده بخشی از انرژی مورد نیاز کشور باشد.
پرنده مطلق افزود: این پروژه نقش مهمی در رفع ناترازی انرژی خواهد داشت و وزارت نیروامیدوار است با توسعه پروژههای مشابه در مناطق مختلف کشور، به تأمین پایدار و مطمئن انرژی در تمام ایام سال دست یابد.
توانایی سیستان و بلوچستان در تبدیل شدن به هاب انرژیهای خورشیدی در کشور
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی سیستان و بلوچستان گفت: تابش بیش از ۳۰۰روز خورشید این استان را میتواند تبدیل به هاب انرژیهای خورشیدی در کشور کند.
علیرضا راشکی افزود: با توجه به تخصیص ۱۲۰ هکتار زمین در شهرکهای صنعتی استان، سرمایهگذاران به خصوص واحدهای اقتصادی مستقر در شهرکهای صنعتی استان میتوانند از این ظرفیت برای تولید انرژیهای مورد مصرف خود استفاده کنند.
او بیان کرد: در شهرکهای صنعتی زاهدان ۸۰ هکتار و در سراوان و خاش ۲۰ هکتار زمین برای تولید انرژیهای خورشیدی تخصیص داده شده است.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: هم اکنون تولید ۷۰مگاوات انرژی خورشیدی در شهرکهای صنعتی استان در حال تولید و عقد قرار داد با سرمایهگذاران است که در حال حاضر ۱۵مگاوات در ایرانشهر در حال بهرهبرداری و تولید ۱۰ مگاوات دیگر در دست راهاندازی است.
او اضافه کرد: تولید ۴۴مگاوات برق خورشیدی در شهرستانهای خاش و زاهدان در مرحله عقد قرارداد استعلامگیری و تفاهم بصورت bot است.
انتهای پیام/
نظر شما