بهگزارش خبرنگار میراثآریا، سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در مراسم هفتمین دوره «نشـان دکتر عزتالله نگهبان» و دومین دوره «جایزه کتاب دکتر نگهبان» که عصر امروز دوشنبه یکم بهمنماه ۱۴۰۳ در موزه ملی ایران برگزار شد، گفت: امروز برای تمام باستانشناسان، پژوهشگران، اصحاب میراثفرهنگی و همه افرادی که دل در گروی ایرانزمین دارند، روز مبارکی است. استادان پیشکسوت در این مراسم درباره شخصیت استاد چگینی صحبتهایی را مطرح کردند و این ارزشمند است اما باور من این است که ما در این گونه مراسمات از شخص تجلیل نمیکنیم بلکه از شخصیت تجلیل به عمل میآوریم.
او افزود: من از سوابق استاد چگینی مطلع شدم که دارای شخصیت فرهنگی بسیار ممتازی است. نقش و وجود انسانهای فرهیخته در اجتماع بسیار مهم و حیاتی است. فراتر از یک باستانشناس، استاد چگینی یک شخصیت فرهنگی برای ایران زمین به حساب میآید. از طرفی، ویژگی دوم افراد فرهنگی شاخص ما، این است که به دلیل اخلاق حسنه که جوهر انسانیت است، مورد وثوق هستند و استاد چگینی پرچمدار اخلاق است. انسانهای فرهنگی برای تمدن و میراث ایرانزمین دارای دغدغه بوده و احساس دلبستگی عمیقی به آن دارند.
صالحیامیری ادامه داد: ما همیشه از سرمایه صحبت میکنیم اما تصویر اشتباه این است که از مصادیق اقتصادی بهعنوان سرمایه نام میبریم در حالی که مهمترین سرمایه، سرمایه انسانی است چرا که سرمایه انسانی در حقیقت موتور محرکه توسعه در کشور است. سرمایههای مانا و نمادین میرایی ندارند و حتی با رفتن آنها روح و آثارشان در جامعه باقی می ماند و بر این اساس، استاد چگینی سرمایه مانای جامعه ما است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: استاد چگینی در حقیقت تربیتکننده نسلی است که استمرار فرهنگی خود را حفظ میکنند و این بسیار مهم است. استمرار فرهنگی یعنی دغدغه تربیت نسل جوان. استاد چگینی دغدغه این را دارد که نسل جدید را تربیت کند از این رو ما از شخص تجلیل نمیکنیم بلکه از شخصیت تجلیل میکنیم و در این مراسم، تجلیل از کسی انجام میشود که دغدغه ایران زمین را دارد.
او در ادامه با اشاره به اهمیت پاسداشت و گرامیداشت پیشکسوتان حوزه میراثفرهنگی و باستانشناسان افزود: یکی از مسائلی که باید در دستور کار قرار گیرد، ساخت موزهای با عنوان موزه مشاهیر میراثفرهنگی و باستانشناسی در تهران است. ما وقتی از موزه صحبت میکنیم از یک ساختمان با اشیای ایستا صحبت نمیکنیم بلکه موزه پویا مدنظر ما است، موزهای که ارتباط معنایی با مخاطب خود برقرار میکند و افراد فرهیخته و باستانشناسان و پیشکسوتان و فرهیختگان را معرفی میکند تا نسل جوان با تلاشها و کاوشها و فعالیتهای باستانشناسان بیش از پیش آشنا شوند.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یادآور شد: ما بیش از هر نیاز دیگر امروز به مفهومی با نام معرفت، فضیلت و انسانیت نیاز داریم هرآنچه را که انجام میدهیم اگر جوهر اخلاق و معرفت نداشته باشد، فاقد ارزش است.
صالحیامیری گفت: ما از عناصر فرهنگی خود فاصله گرفتیم، بزرگانی مثل سعدی و حافظ و فردوسی عناصر فرهنگی ما هستند. این عناصر باید به نسل نوجوان و جوان معرفی شوند و افرادی مثل استاد چگینی این عناصر فرهنگی و هویت تاریخی و میراثی ما را به نسل جدید منتقل میکنند.
استاد ناصر نوروززاده چگینی، متولد ۱۳۳۲ در قزوین، یکی از استادان پیشکسوت باستانشناسی است که مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۵۵ در رشته باستانشناسی از دانشگاه تهران دریافت کرد و پس از آن، برای تحصیلات تکمیلی به انگلستان رفت. چگینی در سال ۱۳۵۹، پس از پایان دوره تحصیلات تکمیلی خود به ایران بازگشت و به عنوان موزهدار موزه ملی ایران، مدیر پژوهشهای باستانشناسی سازمان میراثفرهنگی وقت کشور، رئیس پژوهشکده باستانشناسی، باستان شناس و کاوشگر سایت ها و محوطه های باستان شناسی متعددی در ایران و استاد دانشگاههای تهران، الزهرا و هنر اصفهان به فعالیت علمی، آموزشی، پژوهشی و اجرایی مشغول بود
هفتمین دوره «نشـان دکتر عزتالله نگهبان» و دومین دوره «جایزه کتاب دکتر نگهبان» به همت انجمن علمی باستانشناسی ایران و با همکاری پژوهشگاه میراثفرهنگی، گردشگری، پژوهشکده باستانشناسی و موزه ملی ایران، برگزار شد و این نشان، در این دوره به استاد ناصر نوروززاده چگینی، باستانشناس پیشکسوت و فرهیخته ایران به پاس حدود ۵۰ سال فعالیت علمی، آموزشی، پژوهشی و اجرایی در عرصه باستانشناسی و میراث فرهنگی ایران اهدا شد.
در این مراسم که جمع زیادی از باستانشناسان، پیشکسوتان حوزه میراثفرهنگی و فعالان این حوزه حضور داشتند، تعدادی از استادان باستانشناس ضمن تکریم و تجلیل از فعالیتهای استاد چگینی، به بیان خدمات علمی و فرهنگی این استاد باستانشناس پرداختند و نشان دکتر نگهبان، توسط وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به استاد چگینی اهدا شد.
انتهای پیام/
نظر شما