مقوله حفاظت و ایجاد وفاق مهم‌تر از ثبت جهانی/ اصالت و یکپارچگی جزو لاینفک حفاظت/ «باغ ایرانی» نخستین پرونده زنجیره‌ای ثبت جهانی و ابتکار ایران

معاون سابق میراث‌فرهنگی در مقوله ثبت جهانی بر اهمیت مقوله حفاظت و ایجاد وفاق تاکید کرد و به تشریح ۱۲ معیار ملی و ۱۰ معیار بین‌المللی در انتخاب آثار برای تهیه پرونده نامزدی و ثبت جهانی آنها پرداخت.

به گزارش خبرنگار میراث‌آریا، محمد حسن طالبیان معاون سابق میراث‌فرهنگی در دومین روز پنجمین نشست سراسری معاونان میراث‌فرهنگی ادارات کل استانی که صبح امروز چهارشنبه سوم بهمن‌ماه ۱۴۰۳ در محل سالن فجر برگزار شد، تحت عنوان نشست «بایسته‌ها و الزامات ثبت جهانی» به سخنرانی پرداخت.

گردشگری نباید برای میراث‌فرهنگی تهدید باشد

عضو شورای راهبردی وزارت میراث‌فرهنگی در تشریح فرایند ثبت جهانی با تاکید بر نگاه حفاظتی و وفاق به ثبت جهانی قنات و شهر تاریخی یزد اشاره و مقوله حفاظت را مهم‌تر از ثبت جهانی عنوان کرد و افزود: در فرایند طی شده مهم این بود که یاد بگیریم چگونه حفاظت کنیم و در کشور و استان وفاق ایجاد کنیم.

طالبیان با بیان اینکه در موضوع حفاطت تنها کالبد ملاک نیست، بلکه میراث ناملموس نیز حائز اهمیت است، این نکته را مورد تاکید قرار داد که گردشگری نباید برای میراث‌فرهنگی تهدید باشد.

معاون سابق میراث‌فرهنگی حفظ اصالت، یکپارچگی و اصول علمی  را در مرمت آثار تاریخی مورد تاکید قرار داد و اصالت و یکپارچگی را جزو لاینفک حفاطت عنوان کرد.

او در فرایند نگارش پرونده ثبت جهانی مستندسازی و پایش اقدامات و مداخلات مرمتی انجام شده را حائز اهمیت عنوان کرد و برگزاری کارگاه‌های آموزشی میدانی را در این راستا مفید دانست.

استفاده از روش‌های علمی در شناخت و برنامه‌ریزی برای پایگاه‌ها از سوی استان‌ها، داشتن رویکرد حفاطت قبل از ثبت جهانی، انجام کارهای میدانی با استانداردهای سامان‌دهی میدانی، تربیت استادکار، آگاهی‌افزایی، آسیب‌شناسی، مشارکت افراد بومی، رعایت قوانین عرصه و حریم، اهمیت دانستن ارزش‌ها در موضوع حفاظت، توجه به آثار در معرض خطر و تنوع موضوعی ثبت‌های جهانی و توجه به کانون‌های مهم فرهنگی و هویتی از دیگر موارد مورد اشاره این کارشناس پیسکسوت میراث‌فرهنگی بود.

اهمیت تعادل‌بخشی جغرافیایی و تنوع موضوعی در ثبت‌های جهانی

طالبیان این نکته را متذکر شد که ابتکار پرونده‌های زنجیره‌ای از ایران آغاز شده است و پرونده «باغ‌ ایرانی» متشکل از ۹ باغ در ۶ استان یزد، مازندران، خراسان جنوبی، فارس، کرمان و اصفهان اولین پرونده زنجیره‌ای جهان است.

او بر اهمیت تعادل‌بخشی جغرافیایی و تنوع موضوعی در ثبت‌های جهانی اشاره کرد و ادامه داد: در جذب گردشگران فرهنگی و ایجاد مقصد توجه به اینکه ثبت‌های جهانی کل نقشه کشور و تمامی استان‌ها را در برگیرد حائز اهمیت است.

در ادامه معاونان میراث‌فرهنگی ادارات کل استانی به طرح سئوالات خود پرداختند و طالبیان پاسخگوی آنها بود.

انتهای پیام/

کد خبر 1403110300137
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha