میراثآریا: گردشگری غذا یکی از جاذبههای روستاهای گیلان است و این جاذبه بومی در رستورانهای گیلان سبب شد رشت در سال ۹۴ بهعنوان شهر خلاق خوراکشناسی (Gastronomy) در یونسکو به ثبت برسد از دلایل ثبت این شهر بهعنوان شهر خلاق خوراک را استفاده از مواد غذایی محلی و متناسب فصل، منابع غذایی طبیعی غنی همراه با فرهنگ محلی منطقه را میتوان نام برد.
سفره گیلان آوازه جهانی یافته و رشت در کنار آدلاید استرالیا، بارسلونا از اسپانیا، برگن از نروژ، دیترویت از آمریکا، لیورپول از انگلیس، رم از ایتالیا و چند کشور دیگر به عضویت شبکه شهرهای خلاق جهان پیوست و زیتون پرورده منتخب بهترین غذای وگان (گیاهی) در فهرست صد کشور جهان شد و اینک این استان با انبوه غذاهای محلی و پیشینه جهانی، سفرهدار هجدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری شده است.
الهه حاجتی که دانش آموخته کارشناسی ارشد ادبیات فارسی است اما بخشی از تحقیقات پایان نامهاش در ارتباط با آداب و رسوم و فرهنگ گیلان است، میگوید: براساس تحقیقات میدانی و مردمی شهرهای استان تقریبا هیچ آئین و سنتی از اهالی این منطقه (از تولد و دندان درآوردن نوزاد تا ازدواج و بارداری، از مراسم مذهبی تا آیینهای ملی و از بیماری تا سوگواری) بدون وجود غذای خاص آن مراسم رسمیت نداشته است.
او ادامه میدهد: عطر نانهای محلی اکا، خلفه، گندم لاکو، باریک نان، تمی جان و ... برکت سفره مردمان این سرزمین است و تمام تلاشم آن است تا در قامت معلم همچنان که سفره مادربزرگان گیلانی برای نسل نو گسترده است و آوازه جهانی یافته، از انتقال اصالتهای خودمانی به نسل نو سرزمینم دریغ نورزم.
یکی از رستورانداران غذاهای محلی گیلان که چندی پیش به عنوان سه رستوران دار برتر استان در زمینه ارائه غذاهای بومی برگزیده شد، میافزاید: فرهنگ غذایی و سفره مادربزرگان گیلانی قابلیت جهانی شدن را دارد و جهانی هم شد و اینک باید در این زمینه سرمایه گذاری شود.
مهدیزاده میگوید: ۴۰ نوع غذای اصیل گیلانی از چهار سوی گیلان با تحقیق و پژوهش انتخاب شده و با وفاداری کامل نسبت به دستور ارائه پخت، در این رستوران سرو می شود؛ همه شیوهنامهها با تحقیق میدانی از چهار سوی گیلان و پیرزنان و پیرمردان این سرزمین بدست آمده و حفظ اصالت در این رستوران به میهمانان ارائه میشود.
سرپرست معاونت گردشگری گیلان که هم اکنون در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران حضور دارد از استقبال مخاطبان از غرفه و سفره گیلانی خرسند است و میگوید: وجهه جهانی رشت با محوریت غذاهای محلی و شناسایی ۴۰۰ نوع غذای مختص به استان ظرفیتی قابل اعتنا برای توسعه گردشگری این خطه با محوریت خوراک است.
زهرا جهانی میافزاید: با توجه به مطرح شدن این استان در بحث غنای غذای محلی چهار مسیر خوراک اصلی و بسیاری مسیرهای فرعی برای استان تعریف شده است.
او اظهار میکند: مسیرهای جاده ای منجیل، چابکسر، آستارا و خلخال به رشت چهار مسیر اصلی تعریف شده خوراک گیلان است؛ مسیرهای خوراک در واقع مقاصدی است که بر اساس غذاهای محلی اصیل و ثبت شده در فهرست ملی تعریف شده است.
سرپرست معاونت گردشگری گیلان میگوید: با توجه به اینکه گیلان همیشه مورد استقبال گردشگران خوراک بوده از اینرو تعریف مقاصد خوراک میتواند نگاه جدیدی در این نوع از گردشگری باشد از سوی دیگر تعریف مسیرهای خوراک علاوه بر حفظ غذاهای محلی موجب احیای غذاهای بومی فراموش شده یا در حال فراموشی است.
جهانی بیان میکند: در برخی از مسیرهای خوراک تعریف شده نحوه فرآوری مواد از مزارع تا پرورش انواع گوشت در معرض دید و گاه تجربه گردشگران قرار میگیرد و این خود بخشی از جذابیت گردشگری غذاست.
خوشمزهترین جاذبه گردشگری گیلان غذاهای محلی است که طعم طبیعت در درونش رسوخ کرده و باقلاقاتوق؛ سادهترین و خوشمزهترین ابداعات آشپزی این خطه سرسبز است و بس. دیگر نمی گوییم از مطنجن مرغابی (مرغابی، رب انار، مغز گردو و ...)، شیرین قرمه و ...؛ ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن خود مینویسد، مساله خوراک انسان و تهیه آن بنیان تمدن را تشکیل میدهد؛ کلیسای جامع و معبد، موزه هنر و تالار موسیقی، کتابخانه و دانشگاه همه روکار بنای تمدن هستند و باید چشمداشت و در پشت ظاهر «مطبخ» را دید و اینک مطبخ غنی گیلان با همه طعم جهانیاش میزبان بازدیدکنندگان نمایشگاه گردشگری شده است.
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران ۲۳ بهمن با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهوری و مشارکت ۷۰۰ شرکت داخلی و خارجی در سالن خلیج فارس نمایشگاه بینالمللی تهران افتتاح شد و گیلان یکی از قطبهای بارز گردشگری کشور با ۱۷۰ فرصت سرمایه گذاری چشم به راه حضور سرمایهگذاران در این نمایشگاه است.
انتهای پیام/
نظر شما