گردشگری خوراک راهی برای ترویج و انتقال فرهنگ‌ها/ ثبت ملی ۳۱ غذای محلی در سیستان و بلوچستان

تنوع و گستردگی بی‌نظیر فرهنگ غذا در سیستان و بلوچستان منجر به ثبت ۳۱ نمونه غذای محلی در فهرست آثار ناملموس کشور شده که این مهم ظرفیتی در تنوع بخشی به جاذبه‌های گردشگری در این استان و راهی برای ترویج و انتقال فرهنگ‌ها شده است.

میراث‌آریا: اهمیت غذا در صنعت گردشگری بسیار مهم بوده این موضوع از نظر تجربه فرهنگی برای گردشگران مهم و عامل اصلی موفقیت اقتصادی یک مقصد نیز خواهد بود.

در این بین سیستان و بلوچستان با تاریخ غنی، فرهنگ متنوع و زیبایی‌های طبیعی، به عنوان یکی از مقاصد گردشگری جذاب در ایران شناخته می‌شود، این استان با دارا بودن آثار تاریخی منحصر به فرد و تنوع خوراکی‌های محلی، فرصت‌های زیادی برای جذب گردشگران فراهم کرده و به عنوان یکی از کهن‌ترین مناطق کشور، دارای آثار تاریخی فراوانی بوده که هر یک نشان‌دهنده بخش‌هایی از تاریخ و فرهنگ غنی این سرزمین هستند.

علاوه بر این سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و تنوع قومیتی، دارای غذاهای متنوع و خاصی بوده که هر یک نمایانگر فرهنگ و سنت‌های محلی به شمار رفته بطوریکه بریانی، کباب تندوری، دوغ پا، کشک زرد و تباهگ تنها برخی از غذاهای محلی را شامل می‌شود، همچنین غذاهای یزدی، بیرجندی و کرمانی‌های مقیم در زاهدان از دیگر غذاهای این خطه به شمار ‌می‌روند.
به دلیل وجود تنوع اقلیمی، آب و هوایی، فرهنگی و اجتماعی در کشور، فهرست غذاهای ایرانی یک گنجینه مهم فرهنگی به شمار می‌آید که در این راستا سیستان و بلوچستان ۳۱ نمونه غذای محلی منطقه را با توجه به وجود غذاهای هندی، پاکستانی، عمانی و کشفیات شهر سوخته مبنی بر ۹ نمونه غذا در میراث ناملموس به ثبت رسانده است.
نان سال؛ نماد برکت و روزی

‌کارشناس اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان گفت: در این استان، نان سال، نماد برکت و روزی صاحب خانه است و کسی که نان سال را بزرگ‌تر و بهتر در سفره دارد، به اعتقاد مردم به همان نسبت در طول سال، برکت به خانه‌اش خواهد آمد.

محمدعلی ابراهیمی درباره خوراکی‌های عید نوروز در سیستان و بلوچستان عنوان کرد: تا رسیدن روان نگران بی‌بی نوروز همه چیز باید تازه و نو شود، همه هستی باید بوی شکفتن و رویش پراکنده سازد، همسو با همین باور دور و دیر، مرد دهقان و پارسای سیستان برای آوردن روان تازگی نوروزی به انبار گندم و سفره نان خویش، در جایگاهی گرم‌تر چند خوشه گندم را پیشرس کرده و سپس با انداختن یک یا ۲ دانه درگُدام (انبار گندم) با آس دستی یا کتوری آرد و نیز آمیختند.

او ادامه داد: این آرد یک یا چند دانه گندم با آرد کهنه، تازگی و طراوت به این بخش آورده و از آن نان تافتون بزرگی به نام نان نو آماده می‌کردند که زینت بخش سفره نوروزی می‌شد، در این سنت دیرپا این خوشه‌های زودرس تازه باید از دستان مرد یا زنی پارسا و پاکیزه برداشت شود.

کارشناس اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: سپس با دست‌های مادر یا مادر بزرگ در دیگی بزرگ این نان گرم خورد می‌شد و با روغن زرد حیوانی، شکر یا شیره، آمیخته و برای اعضای خانواده در کاسه‌ای جدا می‌ریختد.

گردشگری خوراک راهی برای ترویج و انتقال فرهنگ‌ها/ ثبت ملی ۳۱ غذای محلی در سیستان و بلوچستان

شیرینی عید در سیستان

او اظهار کرد: در سیستان بیشتر کارها به صورت گروهی انجام می‌شد و روحیه تعاون و همکاری در روح مردم آن عجین شده، این منطقه به دلیل داشتن غله زیاد و تنوع غلات در یک دوره انبار غله ایران نام گرفته و زیادی گندم باعث شده بود تا خانم‌های سیستانی بهترین نان‌ها و شیرینی‌های محلی را بپزند، همچنین زیادی غله باعث تنوع و کیفیت نان سیستانی شده و چون کلوچه هم از آرد گندم تهیه می‌شود، کلوچه سیستانی (شیرینی مخصوص نوروز) هم از تنوع و کیفیت مطلوبی برخوردار است.

ابراهیمی با بیان اینکه در این ایام مراسم زیبایی به نام آرزو که نمایان‌تر است، ادامه داد: تجمع بانوان و مشارکت برای تهیه کردن کلوچه زابلی و بورک و لندو و قلیفی و قتلمه که خاص این ایام بوده، نان سال و کلوچه از واجبات سفره سیستانی‌هاست، مردم این منطقه با هر وضعیت مالی نان و کلوچه را هنگام تحویل سال داخل سفره‌های خود می‌گذاشتند، زیرا اعتقاد آن‌ها در صبح روز عید این بود که بی‌بی‌نوروز به تمام خانه‌ها سر می‌زند و سفره را بازدید می‌کند.

گردشگری خوراک راهی برای ترویج و انتقال فرهنگ‌ها/ ثبت ملی ۳۱ غذای محلی در سیستان و بلوچستان

معرفی سیستان و بلوچستان با غذاهای محلی

مدرس و کارشناس برجسته آشپزی نیز در این باره گفت: سیستان و بلوچستان را باید با برگزاری مسابقات آشپزی و جشنواره‌های غذا به تمام دنیا معرفی کرد.

سامان گلریز افزود: سیستان و بلوچستان همانند جواهری براق در دل یک قصر گمشده بوده و این فضاهای شگفت‌انگیز و جالب، لباس‌ها و صنایع‌دستی جالب آن همچنان ناشناخته برای مردم ایران و دنیا است.

او گفت: غذاهای موجود در سیستان و بلوچستان آنقدر متنوع و زیاد است که هنور برای بسیاری از مردم ناشناخته است و هر یک شیوه طبخ و پخت منحصر به فرد خود را دارد و می‌توان این استان را به گردشگری خوراک و غذا به بهترین نحو به مردم ایران معرفی کرد و این ظرفیت فوق‌العاده ارزشمند وایده‌آل است.

مدرس و کارشناس برجسته آشپزی اظهار کرد: باید با برگزاری مسابقات گردشگری و جشنواره‌های غذا این گنجینه پنهان در دل ایران را به دنیا بشناسانیم و ناگفته نماند که این استان مردمان بسیار میهمان‌نواز، گرم و صمیمی دارد.

گردشگری خوراک راهی برای ترویج و انتقال فرهنگ‌ها/ ثبت ملی ۳۱ غذای محلی در سیستان و بلوچستان


آغاز به کار اتوبوس گردشگری نوروزی در شهر زاهدان

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان از آغاز به کار اتوبوس گردشگری ویژه ایام نوروز۱۴۰۴ در شهرستان زاهدان خبر داد.

مجتبی سعادتیان بیان کرد: برای اولین بار در نوروز ۱۴۰۴ اداره کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان با همکاری شهرداری زاهدان، اتوبوس گردشگری را به منظور آشنایی مسافران و گردشگران با بناهای تاریخی، موزه‌ها و جاذبه‌های گردشگری این شهرستان فعال کرده است.

او تصریح کرد: استفاده از این اتوبوس گردشگری برای تمامی علاقه‌مندان رایگان بوده و کسانی که تمایل به شرکت در این تور گردشگری دارند همه روزه از تاریخ ۳ لغایت ۱۵ فروردین ماه می‌توانند مراجعه کنند.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه زمان حرکت اتوبوس گردشگری ساعت ۱۰ صبح و از محل بازار رسولی زاهدان تعیین شده است، ادامه داد: مسیرهای این اتوبوس به مقاصد موزه منطقه‌ای جنوب شرق، موزه پست، بنای تاریخی ملک، منزل ابویی و ساختمان دادگستری است.

انتهای پیام/

کد خبر 1404010400813
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha