به گزارش میراثآریا، سید احمد برآبادی در ادامه سفرهای نوروزی خود به نقاط مختلف خراسان جنوبی، به همراه حسین شبانی مسئول میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نهبندان راهی آسبادهای خوانشرف روز یکشنبه 10 فروردینماه 1404 شد.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی ابتدا از بازارچه صنایعدستی که در کنار آسبادهای خوانشرف راهاندازی شده، بازدید کرد و از نزدیک در جریان تولیدات صنایعدستی این منطقه قرار گرفت و علاوه بر تقدیر از برگزارکنندگان این بازارچه صنایعدستی با در خواست آنها مبنی بر قرار گرفتن مکانی در اختیار این هنرمندان برای ایجاد بازارچه دائمی صنایعدستی موافقت کرد.
او در ادامه به همراه دهیار این روستا و یکی از پیشکسوتان ساخت آسبادهای این منطقه از آسبادهای خوانشرف بازدید کرد و بر مرمت آنها در راستای ثبت جهانی این آسبادها تأکید کرد و دستورات لازم را در این خصوص به مسئول نمایندگی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نهبندان داد.
برآبادی گفت: آسباد یا آساب بادی، سازهای بادی است که در گذشته از آن برای آسیاب کردن گندم استفاده میشده است که تا ۷۰ سال پیش در منطقه خراسان جنوبی به ویژه در شهرستان نهبندان به دلیل وجود بادهای ۱۲۰ روزه برای آرد کردن گندم از آن استفاده میشده است.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی افزود: این آسیاب بادها برخلاف آسیابهای گندم اروپایی که به صورت افقی طراحی شدهاند، محورهایی به صورت عمودی دارند. آسبادهای یا آسیاب بادیهای خوانشرف مربوط به دوره قاجار است که در شهرستان نهبندان و در روستای خوانشرف قرار دارند. این اثر مهم در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۶۸۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.
او ادامه داد: ساخت آسیابهای بادی علاوه برکارآمد بودن، یکی از نشانههای هوشمندی بشر در استفاده مناسب از منابع موجود در طبیعت است از این رو در منطقه سیستان و خراسان جنوبی که محل وزش بادهای ۱۲۰ روزه سیستان است، از بادهایی که میتواند عنصری ویرانکننده باشد، ایرانیان قدیم با ایجاد آسیابهای بادی در راستای اهداف خود باد را به کار گرفتهاند و از آن جایی که نهبندان در مسیر این بادها است، در شهرستان نهبندان و به خصوص در روستای خوانشرف شاهد آسبادهای هستیم که در گذر روزگار با وجود باد و بارانهای شدید، هر چند آسیبهای به آنها وارد شده است اما هنوز محکم و استوار ایستادهاند تا بینندگان با مشاهده آنها پی به هوش سرشار ساکنان این دیار ببرند.
انتهای پیام/
نظر شما