میراثآریا: روستای درسنجین نیز یکی از این جاذبهها به شمار میآید که در ۱۵ کیلومتری شهر ابهر قرار دارد. این روستا دارای آب و هوایی کوهستانی است که باعث میشود در تابستان و بهار بسیار خنک و مطبوع باشد. این روستا با عنوان ابیانه زنجان شناخته میشود و به سبب جاذبههای طبیعی و تاریخی متعددی که در آن وجود دارد سالانه پذیرای گردشگران زیادی است. برخی از مورخین بنای این روستا را به کیخسروپور سیاوش و داراب کیانی و بعضی به شاپور ذوالاکتاف نسبت میدهند و بهدلیل بافت تاریخی، فرهنگ غنی و طبیعت بکر، به ابیانه زنجان معروف است.
روستای تاریخی درسجین در یک منطقه آب و هوایی کوهستانی واقع شده است. به همین دلیل دارای آبوهوای خنک است. از سایر دلایل خنک بودن آبوهوای این منطقه وجود چشمه، رودخانه و منابع زیرزمینی آب شیرین است. به همین دلیل دارای تابستانهای خنک و پاییز و زمستان سرد و بهاری معتدل است.
خانههای کاهگلی با پنجرههای رو به میدان، سکوهای سنگی (پیرنشین) و کوچههای سنگفرش پرپیچوخم و محلههای قدیمی مانند درقالا (قلعه)، پشت قالا و گول (محل جمعآوری آب) و میدان مرکزی روستا که محل تجمع اهالی و دارای درختان چنار و سرو است باعث شده که روستای دَرسجین کاندید نهایی استان زنجان برای ثبت در فهرست بهترین روستاهای گردشگری جهان قرار گیرد.
زبان مردم درسجین به گویش لری بختیاری (شاخه دودانگه) صحبت میکنند، که در استان زنجان منحصربهفرد است. برخی مورخان بنای آن را به شاپور ذوالاکتاف یا کیخسرو نسبت میدهند و پیشینه آن به پیش از اسلام میرسد.
کمبود زیرساختهای گردشگری مانند پارکینگ، سرویسهای بهداشتی و اقامتگاههای مناسب باعث شده که این روستا از لحاظ بحث گردشگری دچار چالشهایی شود که نیازمند است مسئولان مربوطه اقدامات جدیتری برای حل این موضوع داشته باشند.
درسجین روستای هدف گردشگری
داود آبیان میگوید: اساس گردشگری روستایی، تلفیق چشماندازهای محیط زیست، فعالیتهای مزرعه و فرهنگهای خاص موجود در روستا هست که از یک طرف زمینه تفریح و تنوع را برای گردشگران فراهم میکند و از طرف دیگر باعث ایجاد فرصتهای شغلی و کسب درآمد برای افراد محلی میشود.
معاون گردشگری استان زنجان افزود: خانههای این روستا که به صورت سنتی ساخته شده اند، دارای بالکنهایی نردهای هستند که روی نردها گلدان گذاشته شده دور تا دور میدان سکو یا همان پیرنشین برای نشستن مردم ساخته شده است. یک سکوی بزرگ در وسط میدان روستا با درخت چنار و سرو قرار دارد، که همه اینها زیبایی خاصی را به این میدان بخشیده است. این میدان معمولا در طول روز برای افرادی که نیمه وقت دست از کار کشیده و برای استراحت و یا معمولا غروب آفتاب که هوا خنک است، مردم دور هم جمع شده باهمدیگر صحبت میکنند و گاها خرید و فروشی و تجارتی هم در آن انجام میدهند.
او ادامه داد: با توجه به قدمتی که این روستا دارد در آن میتوان شاهد جاذبههای تاریخی متعددی بود که برخی از آنها شامل بافت تاریخی، الگوی معماری روستایی، میدانگاه عمومی، برج و باروی کهن، بقایای قلعه قدیمی و مسجد قدیمی میشود. در حال حاضر گردشگری روستایی به یکی از پر طرفدارترین اشکال گردشگری تبدیل شده است و روز به روز به محبوبیت آن نیز افزوده میشود.
لزوم اعتبار برای نگهداری بافت روستای درسجین
داوود عزیزخانی میگوید: روستای درسجین به عنوان یکی از روستاهای توریستی استان زنجان شناخته میشود، اما برخی زیرساختهای ضروری مانند سرویس بهداشتی عمومی و پارکینگ مناسب وجود ندارد.
دهیار روستای درسجین با بیان اینکه این دو مشکل واقعاً برای گردشگران و حتی اهالی روستا چالش ایجاد کرده است، میافزاید: ما در شورا جلسات متعددی برگزار کردهایم و با پیگیری از بخشداری و فرمانداری با جذب اعتبار، در آخرین میدان روستا در حال ساخت سرویس بهداشتی هستیم و سرویس بهداشتی در ورودی روستا نیز قابل استفاده است و در مورد پارکینگ نیز از محوطه مدرسه با عنایت به اینکه قابل استفاده برای مدرسه نیست درخواست دادیم ۴۰۰ مترمربع زمین برای ساخت پارکینگ به دهیاری واگذار کنند که فعلاً موافقت نشده و نیازمند پیگیری و همکاری آموزش و پرورش شهرستان هستیم.
او با اشاره به اینکه مشکل اصلی کمبود بودجه است. تصریح میکند: روستای ما اگرچه توریستی است، اما درآمد محلی کافی برای اجرای چنین پروژههایی را ندارد. از طرفی، برخی پروژهها نیازمند هماهنگی با ادارات کل استان است که گاهی روند اداری کندی دارد. با این حال، ما امیدواریم با پیگیریهای مستمر و جذب سرمایهگذاران خصوصی، این مشکلات را در آینده نزدیک برطرف کنیم.
عزیزخانی با بیان اینکه این روستا طبق آمار سال ۱۳۹۵.۱۶۸ خانوار و ۳۲۰ نفر جمعیت دارد، اظهار میکند: اهالی روستا بیشتر به کشاورزی و دامداری مشغول هستند و در این روستا طرح هادی و سنگفرش خیابان انجام شده است.
او با توضیح اینکه از این روستا در عید سال جاری ۵۷۰۰ گردشگر بازدید کردند، متذکر میشود: روستای درسجین روستای هدف گردشگری است و اعتبار اختصاصی همانند روستاهای دیگر به آن تعلق گرفته که میطلبد مسئولان اعتبار ویژه جهت نگهداری بافت بهطور سالیانه به این روستاها اختصاص دهند.
عدم وجود سرویس بهداشتی عمومی برای گردشگران
محمدرضا عزیزخانی به مشکلات زیرساختی این روستای توریستی اشاره و ابزار میکند: این روستا مانند بسیاری از روستاهای کوهستانی از طبیعتی بیمانند برخوردار است. در اطراف روستا میتوانید کوههای سر به فلک کشیده همراه با دشتهای سرسبز را دید. چشمه، رودخانه و منابع زیرزمینی آب شیرین از جمله دیگر جاذبههای طبیعی این روستا هستند که دلیلی بر آبادانی و سرسبزی آن نیز هستند اماعدم وجود سرویس بهداشتی عمومی یکی از چالشهای جدی برای گردشگران است.
فعال گردشگری روستای درسجین بیان میکند: گردشگران مجبورند از سرویسهای بهداشتی مدارس، خانه بهداشت یا مساجد استفاده کنند، اما این اماکن همیشه در دسترس نیستند.
این فعال اجتماعی با اشاره به اینکه با وجود دو چشمه سرویس بهداشتی در مسجد و حسینیه، این تعداد به هیچوجه پاسخگوی نیاز گردشگران در ایام شلوغ و مراسمات نیست، میافزاید: نبود این امکانات یکی از مشکلات اصلی مسافران در زمان برگزاری جشنوارهها و مراسمات است.
او با تأکید بر اینکه روستای درسجین بهعنوان یک مقصد گردشگری شناخته میشود، یادآور میشود: هرساله تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب میکند. اماعدم وجود زیرساختهای مناسب میتواند تجربه سفر را برای این افراد تحت تأثیر قرار دهد.
عزیزخانی با توضیح اینکه ما باید به فکر جذب گردشگر باشیم، متذکر میشود: اما این امر بدون فراهم کردن امکانات اولیه ممکن نیست.
او همچنین به نبود پارکینگ در این روستا اشاره میکند و میگوید: پس از شهادت بهروز قدیمی، تنها یک محل در ابتدای روستا برای پارکینگ صاف شده و هیچ اقدام دیگری برای بهبود زیرساختها انجام نشده است. این وضعیت نهتنها برای اهالی روستا بلکه برای گردشگران نیز مشکلساز شده است.
فعال گردشگری روستای درسجین خاطرنشان میکند: مسئولان باید به این مسائل توجه بیشتری داشته باشند و با سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری، شرایط را برای جذب بیشتر گردشگران فراهم کنند.
روستای درسجین ابهر با تاریخ کهن، معماری چشمگیر و طبیعت بکر، پتانسیل تبدیل شدن به یک مقصد جهانی گردشگری را دارد، اما برای تحقق این هدف نیازمند حمایتهای دولتی و سرمایهگذاری در زیرساختها است.
انتهای پیام/
نظر شما