عکاس:جلال سامع سردرودی
"اسکو چوریی" یا همان "نان اسکو"، نانی سنتی و مخصوص شهرستان اسکو از توابع آذربایجان شرقی است که از جمله لذیذترین نانهای سنتی ایران محسوب میشود.
"مهارت پخت نان اسکو" در سال ۹۱ در فهرست میراث ناملموس آثار ملی ثبت شده است، پخت این نان، با وجود دنیای الکترونیکی و تغییرات دنیای مدرن، هنوز به روش سنتی و استفاده از تنور و دو چوب دستی انجام میگیرد. این نان با استفاده از آرد گندم و جوی مرغوب همین شهرستان در تنور داغ نانوا شکل میگیرد.
دلیل اینکه هنوز این نان سنتی وضعیت قبلی خود را حفظ کرده و همانند روش گذشتگان، پخته میشود را میتوان به ویژگیهای مطلوب و خاص آن ربط داد. اسکو چوریی، بدون هیچ ضایعات و دور ریختنی مصرف میشود و ماندگاری بالا (حتی تا چندین ماه بعد از پخت)، خوش طعمی و کیفیت بالا داشته و مهارتی خاص در شیوه پخت آن وجود دارد که با دستان هنرمند نانوا انجام میگیرد.
این نان با ویژگیهای منحصر بفرد خود، کاملا یکدست و به شکل گرد بوده و بافت خشکی دارد و به عنوان نان خشک شناخته میشود که باید اندکی آب بر روی آن پاشید تا نرم شود. هرچند نان اسکوی خشک هم طعمی بسیار لذیذ دارد.