ههلپهرکی (رقص محلی کُردی) با تنوع و اجرای حرکات زیبا و معنادار به آیینه تمامنمای فرهنگ و هنر مردمان کردستان تبدیل شده و در زندگی آنها نقش پررنگی دارد و بخش جداییناپذیر از آن است.
ههلپهرکی نمادی از زندگی پر فراز و نشیب مردمانی است که در دیار کهن کردستان زیستهاند و با اجرای این نماد زندگی (رقص محلی) غم، شادی و احساسات خود را بیان کردهاند تا این هنر ماندگار با زندگی مردمان این دیار کهن درآمیخته شود.
اگر به ریشهیابی و علل بهوجود آمدن این هنر توجه نماییم باید اذعان نمود که این هنر ریشه در زندگی و کار روزانه مانند: کشاورزی، اعتقادات دینی، مراسم و جشنهای بزرگ، بازیهای محلی، جنگ و دفاع، حالات روحی و درونی افراد دارد. برونگرایی مردم کرد تأثیر کاملی بر این رقص داشته به طوری که رقص کردی کاملاً بیانگر فعالیتهای درونی، طرز فکر و شرح اتفاقاتی است که بازآفرینی آن در قالب ههلپهرکی پدیدار گشته است.
ههلپهرکی به صورت جمعی و حرکت آن به صورت دایرهوار بوده و نفر اول به علت دستمالی که در دست دارد «سرچوپی» نامیده میشود. هنر زیبای ههلپهرکی با قدمت درخشان خود یکی از غنیترین و جذابترین هنرهای جهان است که با توجه به تنوع و معنایی که دارد، توانسته است با فراهم شدن فضای مناسب در این عرصه جای خود را در میان دیگر هنرها باز کند، هنرمندان این هنر تاریخی با حضور در جشنوارههای بین المللی علاوه بر معرفی ههلپهرکی به دیگر کشورها، مقامهایی در عرصه فرهنگی و هنری نیز کسب کرده و افتخاراتی برای کشورمان به ارمغان آوردهاند. براساس تحقیقات انجام شده تاکنون بیش از ۱۶۷ نوع ههلپهرکی در مناطق کردنشین کشورمان شناسایی شده که شرایط اجتماعی، جغرافیایی و طبیعت بر پیدایش آنها تاثیر زیادی داشته است.