ابطال مجوز معدن، تهیه مولاژ، مستندسازی و چاپ کتاب مهم‌ترین اقدامات درخصوص سنگ‌نگاره‌های تیمره است

در پی انتشار گزارشی در روزنامه اعتماد درخصوص سنگ‌نگاره‌های تیمره در استان مرکزی، روابط‌عمومی سازمان میراث فرهنگی توضیحاتی را به این روزنامه ارسال کرد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در این توضیحات آمده است:

«بدون شک پرداختن به موضوع عدم اقدامات مناسب سازمان میراث فرهنگی کشور در خصوص سنگ نگاره های تیمره در استان مرکزی حاکی از عدم اطلاع لازم و کافی نگارنده آن است، زیرا اگر آنگونه که آن نگارنده ذکر کرده \"هیچ اتفاقی در سازمان میراث فرهنگی کشور در خصوص سنگ نگاره ها نیفتاده\" باشد، از پس سیاست های دولت گذشته، امروز تلی از خاک از محوطه تاریخی تیمره به جا مانده و تک تک سنگ نگاره های آن محوطه به پودر سیلیس تبدیل شده بود.

به عنوان مثال در بخشی از مطلب آن روزنامه آمده است: «نه تنها هیچ‌کدام از این اتفاقات در سازمان میراث فرهنگی نیفتاده است، بلکه ارگان‌های متولی توسعه، از جمله وزارت نیرو و وزارت راه هم بی‌اعتنا به اهمیت این آثار کم‌نظیر در کشور اقدام به انجام پروژه‌های عمرانی در عرصه و حریم این محوطه‌ها می‌کنند و اگر نباشد اعتراض پژوهشگران و فعالان میراث فرهنگی و رسانه‌ها، چیزی از تاریخ چند ده هزار ساله سنگ‌نگاره‌ها باقی نمی‌ماند.»

اما این در حالی است که در دولت گذشته مجوز کشف و بهره برداری بیش از 5 معدن در این محوطه صادر شده بود. این مجوزها به علت وجود رگه های قابل توجه ماده معدنی سیلیس در کل این محوطه صادر شده بود و  اگر درایت اداره کل میراث فرهنگی استان در دوره دولت تدبیر و امید نبود امروز پهنه تاریخی تیمره از گیتی حذف شده و تنها نامِ ننگی از آن به جای مانده بود.

در نخستین روزهای کاری مدیریت جدید اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی در دولت یازدهم، شکایتی رسمی از این دست اقدامات در دستور کار قرار گرفت و با ورود دادستانی، مجوز 4 معدنی که فعالیت خود را آغاز کرده بودند باطل و باقی مجوزها نیز ابطال گشت.

در ادامه سلسله برنامه های سازمان میراث فرهنگی، انجام مستند سازی های اولیه، تهیه مولاژ توسط پژوهشکده زبان و گویش برای 50 صخره اصلی، تهیه و چاپ کتاب سنگ نگاره های ایران زبان مشترک جهانی ( که خود یک مستندنگاری کامل محسوب می شود)، تهیه مستند تلویزیونی  سنگ نگاره های استان مرکزی با حضور داریوش ارجمند، تهیه  کتاب \"موزه هایی در باد\" توسط فرهادی و ثبت ملی اثر و تهیه نقشه عرصه و حریم این محوطه، از دیگر اقدامات این سازمان در راستای حفاظت از این سنگ نگاره ها است. در ادامه این فعالیت ها در سال 96 مقدمات ثبت پایگاه میراث فرهنگی این محوطه انجام شد تا انشاله در سال جاری شاهد راه اندازی این پایگاه باشیم.

درخصوص پدیده وندالیسم نیز که در گزارش به آن اشاره شده است باید گفت که تنها راه حل در این زمینه با توجه به شرایط اقتصادی و فرهنگی موجود، آگاه سازی جوامع محلی است، از این رو اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی در نوبت های مختلف اقدام به برگزاری همایش های کوچک و محلی برای اهالی بومی کرده تا با بالا بردن حس تعلق بومیان،  در حفاظت فرد به فرد از این آثار گام برداشته شود

بی تردید تنها مانع و سد پدیده شوموندالیسم فرهنگ است که موضوعی زمان بر است ، با این حال اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی بصورت روزانه بازرسی های سرزده ای را توسط یگان حفاظت خود از این منطقه عظیم دارد تا در حد توان موجود، حافظ میراث و ارزش های مشترکمان باشد.

در پایان تاکید می شود گرچه نقد آن روزنامه حاکی از دغدغه به جای روزنامه نگاران ارجمند بوده و هست ، اما امید داریم با در نظر گرفتن شرایط موجود اعتباری، وسعت 1750 هکتاری محوطه و تلاش و اقدامات این سازمان، راه روشنگری با اطلاع رسانی کامل برداشته طی شود.»

انتهای پیام/

کد خبر 1397051014

برچسب‌ها