خراسان‌شمالی، تجربه زندگی در دل طبیعت

سرزمین خراسان بزرگ تمدنی قدیمی و رنگارنگ است.حضور اقوام مختلف در طول تاریخ به این سرزمین غنایی بخشیده که این روزها فرصتی برای گردشگری هم فراهم آورده است. در گزارش زیر با جاذبه‌های گردشگری استان تازه‌تأسیس خراسان‌شمالی بیشتر آشنا می‌شویم.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از ستاد خبری نوروز سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در استان خراسان‌شمالی اقوام مختلف ــ اعم از کرد و ترک و فارس و ترکمن ــ سال‌های فراوانی است که در کنار هم زندگی کرده‌اند. سبک‌های زندگی گونه‌گون مردمان این دیار برای هر گردشگری ممکن است جذابیت خاص خود را داشته باشد.

کرمانج‌ها، مهمان‌هایی که میزبان شدند

کردهای کرمانج ساکن در خراسان‌شمالی در روزگاران دور به‌عنوان مرزبانان غیور برای حفاظت از مرزهای ایران به این منطقه کوچانده شده‌اند. هنوز هم بخشی از این مردمان به‌شکل سنتی خود در قالب زندگی عشایری و روستایی گذران عمر می‌کنند. همین زندگی سنتی و عشایری برای بسیاری از گردشگران جذاب است. مراسم‌های نوروزی این مردم، همراه با موسیقی محلی شادشان، می‌تواند برای مسافرانی که به اطراف قوچان و اسفراین می‌روند ساعات خوشی فراهم کند. از سازهای بومی و رایج در این استان می‌توان به سازهای دوار، سه‌تار، دهل و سرنا، دایره، کمانچه و قشمه اشاره کرد. موسیقی در زندگی این مردم تنیده شده است، خصوصاً در ایام بهار که با موسیقی و رقص محلی کردی خود به‌استقبال سال نو می‌روند.

لباس‌های محلی کرد‌های کرمانج ساکن در خراسان‌شمالی چشم‌نواز است. عشایر کرد این منطقه هنوز هم به‌شیوه هزاران‌ساله نیاکان خود لباس می‌پوشند. لباس کردی، رودوزی‌های سنتی و تهیه زیورآلات سنتی از دیگر انواع صنایع‌دستی خراسان‌شمالی است که اقوام مختلف با شیوه‌های متفاوت تهیه می‌کنند. لباس کردی از بخش‌های مختلفی چون شلیته، گراس، جلیقه، یاشار، سربند، گار و جوراب و کفش محلی (چاروق) تشکیل شده است.

سفره کردی، سوغات بی‌بدیل خراسان‌شمالی

رایج‌ترین هنر عشایر بافتن نوعی گلیم به‌نام «سفره کردی» است. این گلیم داستان زندگی بافنده آن را روایت می‌کند و مختص به خراسان بزرگ بوده و از بافته‌های منحصربه‌فرد زنان کرد عشایر این خطه است که در شهرستان‌های بجنورد، مانه و سملقان، شیروان، فاروج و اسفراین رواج دارد. سفره کردی با نقش‌های رنگارنگ و با مضامین عمیق که ریشه در باورهای مردمان کرد دارد، می‌تواند سوغات خوبی از سفر نوروزی به این دیار باشد. نقش‌ونگارهای به‌کاررفته در این دست‌بافته‌ها نیز تنوع بسیاری دارند. این نقش‌ونگارها عمدتاً شامل نقوش انتزاعی گیاهی، حیوانی و نقوش هندسی و براساس سه شکل مربع، مثلث و دایره است.

بش‌قارداش، محلی برای آرامش

اگر از زندگی ماشینی و شلوغ امروز خسته شده‌اید، تفرجگاه «بش‌قارداش» می‌تواند برای ساعاتی شما را در دل طبیعت به آرامش برساند. «بش‌قارداش» منطقه‌ای گردشگری است که جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیبایی دارد. این منطقه در نزدیکی مرکز استان خراسان‌شمالی، یعنی بجنورد، واقع شده است. «بش‌قارداش»، که لفظاً در ترکی «پنج‌برادر» معنی می‌دهد، از دیرباز جالب‌توجه گردشگران بوده است.

در کنار محیط طبیعی چشم‌نواز آن، انواع ساختمان‌ها و مکان‌های زیبا در این منطقه وجود دارد که در ادوار مختلف تاریخی از زمان اشکانیان تاکنون ساخته شده‌اند. در این منطقه چشمه آبی شفابخشی وجود دارد که مورداستقبال مسافران است. آب چشمه پنج‌برادر یا بش‌قارداش در آب‌درمانی پزشکی برای درمان بیماری‌های تغذیه‌ای، اشکالات کبدی، صفرایی و ناراحتی‌های دستگاه ادراری از اهمیت خاصی برخوردار است.


گزارش از فؤاد شمس، کارشناس‌ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی گردشگری

انتهای پیام/

کد خبر 1396010448

برچسب‌ها