به گزارش میراث آریا به نقل از روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، سپیده زمانیراد یکی از نویسندگان این اثر در مورد این کتاب توضیح میدهد: «از قدیمالایام در هر شهر و آبادی، آیینها و آداب و رسوم فراوانی رایج بوده و در واقع این آیینهای کهن، نمادی از هویت فرهنگی هر جامعه محسوب میشده است و در این میان، غذا نیز به عنوان یکی از جذابترین نمادهای فرهنگی هر منطقه محسوب میشود.»
او ادامه داد: «مردمان هر منطقه و دیاری در ایام و مناسبتهای خاص، غذاها و شیرینیهای خاصی را طبخ و آماده میکردند که مردمان دزفول نیز از این قاعده مستثنی نبودند. به گونهای دیگر، غذا در هر منطقه براساس عوامل متعدد محیطی نظیر اقلیم، خواص درمانی، اعیاد و مناسبتهای خاص، وضع مالی خانواده، طبع و مزاج افراد و... تهیه میشد؛ به عنوان مثال آبگوشت بِنگِشت غذای لذیذ و خوشمزهای است که به دلیل خاصیت گرم مزاجی این غذا، طبخ آن در فصل سرما صورت میگرفت.»
این نویسنده افزود: «از جمله غذاهایی که در مناسبتهای خاص تهیه میشوند میتوان به نون چربی اشاره کرد که میزبان برای ناهار روز عروسی با نون چربی به همراه لوبیای سحری از مهمانان خود پذیرایی میکردند و یا اینکه در آخرین پنجشنبه هر سال (عید مردهها) با تهیه حلواهایی چون حلواگردو و پخت کلوچه سنتی یاد و خاطره اموات و درگذشتگان را گرامی دارند، البته قابل ذکر است تهیه و پخت کلوچه سنتی باتوجه به مناسبتهای مختلف دارای اشکال متفاوتی بوده است.»
وی با بیان اینکه غذا نشأت گرفته از ذائقه، مواد اولیه موجود در منطقه، نحوه زندگی، عقاید و باورهای فرهنگی و دینی یک منطقه میباشد گفت: «بنابراین با گردآوری، شناسایی و معرفی غذاهای سنتی و شیرینیهای سنتی شهر دزفول سعی کردیم بتوانیم از سویی با گردآوری مطالب ارزنده در راستای غذاهای سنتی دزفول گامی مؤثر در راستای حفظ و نگهداری میراث معنوی و ماندگار کهنشهر دزفول برداریم و این گنجینه با ارزش را به نسلهای بعد انتقال دهیم.»
زمانیراد با اشاره به اینکه کتاب حاضر چهار فصل شامل معرفی غذاهای سنتی دزفول، شیرینیهای سنتی دزفول، غذاهای ایرانی در دزفول، طبایع و مزاجها را دارا است اضافه کرد: «نشر دارالمؤمنین کتاب \"مُطبَقخونه دِسفیلی\" را در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 85 هزار تومان روانه بازار کتاب کرده است.»
از سپیدهزمانیراد پیش از این کتابی تحت عنوان «کهنپیشههای سرزمین خوز» نیز در حوزه شناخت میراث فرهنگی و صنایع دستی خوزستان و همچنین شناخت پوشش محلی مردم استان با اشارات مردمشناسی این سرزمین به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/