ظرفیت‌های کهگیلویه و بویراحمد برای جذب ایران‌گردان و جهان‌گردان

اگر چه استان کهگیلویه و بویراحمد به طبیعت‌گردی در سایه اقلیم چهار فصل مشهور است اما بناهای تاریخی و جاذبه‌های مردم‌شناسی ظرفیتی بی‌بدیل برای جذب جهان‌گردان و ایران‌گردان هستند.

کارشناسان می گویند: «به دلیل شرایط آب و هوایی و امنیت خوب در این استان و امکان برپایی چادر، کهگیلویه و بویراحمد می‌تواند مقصد گردشگرانی باشد که در جست‌و جوی‌کسب تجربه‌های تازه با هزینه‌های کم هستند. »

براساس آمار رسمی سالانه سه میلیون نفر از جاذبه‌های گردشگری این استان بازدید می‌کنند که ۹۰ درصد از آنان، ایران‌گردان هستند.

اقلیم چهار فصل، رودخانه‌های خروشان،آبشارها، چشمه‌سارها و بقعه متبرکه بی‌بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) در کنار جاذبه‌های تاریخی باعث شده این دیار بتواند گردشگران با سلیقه‌های متفاوت را جذب کند.

کارشناسان می گویند: «به لحاظ بی‌اثر بودن آثار تحریم‌ها بر رونق گردشگری، این صنعت می‌تواند راهگشای رونق اقتصادی و ایجاد

فرصت‌های شغلی در این استان کمترتوسع‌ یافته در دوران پساکرونایی باشد.»

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری با ظرفیت جذب جهان‌گرد

شهر تاریخی دهدشت که در اسناد تاریخی، بلاد شاپور نام دارد به‌عنوان بزرگترین بنای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد یکی از مهمترین

جاذبه‌های جهان‌گردی کهگیلویه و بویراحمد است.

بافت قدیمی دهدشت در گذشته دور با ۴۵ هکتار وسعت یکی از بزرگترین بافت‌های تاریخی کشور محسوب می‌شد و در سال ۱۳۶۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.بافت تاریخی دهدشت شامل دو هزار خانه، سه مسجد، سه حمام، هفت امام‌زاده، کاروانسرا و بازار بزرگ است. در ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت کاروانسرایی به‌جا مانده از عصر طلایی صفویه وجود دارد. این بنا دارای ۳۷ حجره و ۳۰ ایوان در جلوی حجره‎ها بوده که دور تا دور حیاط بنا شده‎اند.

چهار ایوان بزرگ در چهار گوشه آن به شکل متقارن وجود دارد که هر ایوان به سه یا چهار حجره راه دارد و این کاروانسرا محل بیتوته بازرگانان آن روزگار بوده است.

پل بریم

پل بریم که به‌صورت طاق‌های کمانی به هم پیوسته است در روزگار کهن محل عبور، تجارت و مبادله فرهنگ مردمان دور و نزدیک منطقه بود.

این مکان دیدنی در حدود هشت کیلومتری شهر باشت، در محدوده روستای چم بلبل و حدود ۹۰ کیلومتر با یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد فاصله دارد. این پل که یکی از ۱۰ پل تاریخی موجود در کهگیلویه و بویراحمد است، با شماره ۴۴۰۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و سالیانه میزبان هزاران گردشگر است.

تنگ سولک

۱۳ نقش برجسته و کتیبه بر روی پنج قطعه سنگ جداگانه حجاری شده یادگار دوره اشکانی در تنگ سولک شهرستان بهمئی وجود دارد.

راه سنگ‌فرش اسب‌رو، چشمه گُوَردَک و درختان سرو جلوه‌ای خاص به این اثر بخشیده است. نقوش برجسته  تنگ سولک صحنه‌های گوناگونی از آیین‌های باشکوه باستانی، نمادهای دینی، رزم‌های سواره و پیاده‌نظام ،تاج‌گذاری و گرفتن حلقه قدرت در حضور خدایان، شکارشاهی، خوش‌آمدگویی و دیگر جلوه‌های زندگی اشرافی را در دل کوهستان به‌نمایش گذاشته است.

تنگ سولک در غرب تنگ بجک و در نزدیکی شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد و در حدود ۴۵ کیلومتری غرب بهبهان قرار دارد و در سال ۱۳۱۶ به ثبت ملی رسیده است.

جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در فصول بهار و زمستان

گردنه شلال دون

تفرجگاه شلال دون از توابع شهرستان باشت با آب و هوایی مفرح در ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبشهت، پوشش جنگلی بلوط و طبیعتی چشم‌نواز و قرار داشتن در محل جاده ارتباطی از استان‌های خوزستان، بوشهر به فارس شلوغ ترین جاذبه‌های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد است.

حرم مطهر بی‌بی حکیمه (س) نگین گردشگری مذهبی در جنوب ایران

حرم مطهر بی‌بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) با قرار داشتن در دل کوه‌های نفت‌خیز، وجود چشمههای آب‌گرم و طبیعتی زیبا به‌ویژه در سال پرباران امسال از مقاصد اصلی گردشگری مذهبی در جنوب ایران است.

این بارگاه نورانی زائرانی از کشورهای مختلف جهان و مناطق مختلف ایران را پذیراست.

باغ تاریخی چشمه بلقیس چرام

باغ تاریخی چشمه بلقیس چرام جاذبه‌ای بدیع با تنوع گونه‌های درختی و چشم‌انداز مفرح چشمه‌ساران و استخر بزرگ آن گوشه‌ای دیگر از طبیعت مفرح کهگیلویه و بویراحمد است.

رود رونه

منطقه گردشگری رود رونه که سه کیلومتر طول دارد یکی دیگر از شاهکارهای طبیعت در مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد است که چون ماری خوش و خط و خال انسان را مسحور می‌کند. آب سرد و گوارا، سایه سار درختان انگور، انجیر، توت وحشی، گردو، رایحه خوش بوته‌های پونه، آب و هوای دلپذیر و وجود قلعه‌های تاریخی باعث شده این منطقه به بهشت گمشده گردشگری جنوب کشور مشهور شود.

سواحل سد کوثر

سواحل نیلگون سد کوثر با امکاناتی نظیر قایق‌سواری و ماهی‌گیری از دیگر جاذبه‌های این روزهاست که علاقه‌مندان زیادی را به سوی خود جذب کرده است.

نگاهی به جاذبه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در فصل تابستان

تنگ مهریان

مهریان نام روستایی دراستان کهگیلویه وبویراحمد است که در شهرستان بویراحمد ، بخش مرکزی و دهستان سررودشمالی قرار دارد.

ارتفاع متوسط آن ازسطح دریا ۱۸۵۰متر است و از نظرطبیعی نیز میان رودخانه مهریان درشرق و کوه‌های دنا که در شمال آن قرار دارد محصور شده است. امام‌زاده‌ای به نام امام‌زاده شاه‌حسن (ع) در این منطقه تکمیل‌کننده جاذبه‌های این منطقه است. تنوع درختانی نظیر سپیدار، بلوط، افرا، چنار، کاج، انگور وحشی و بنه بر جاذبه‌های طبیعی این منطقه افزوده است.

تنگ گنجه‌ای‌

این مکان تفریحی که در ۱۰ کیلومتری شمال غربی یاسوج قرار دارد منطقه‌ای خوش آب و هوا با رودخانه‌ای زلال و پوشیده از جنگل است که از دل کوه‌های دنا می‌جوشد و نوازشگر چشمان گردشگران در بهار و تابستان است.

روستای تاریخی کریک

روستای کریک نمونه‌ای از معماری پلکانی است که خانه‌ها به صورت متراکم و بر روی یک شیب ملایم شکل گرفته‌اند و بام هر خانه نقش حیاط خانه بالادستی را دارد. تاریخ روستا در قدمت آسیاب‌ها ، گورستان‌ها و رشته قنات قدیمی هنوز هم تماشایی است.

آب و هوای خوش روستا با چشم‌اندازهای طبیعی در دل کوهستان آرامش خاصی را به ارمغان می‌آورد.

رودخانه‌های پرآب بشار و پُل کِلو در روستا با انبوه درختانی که در حاشیه آن قرار دارد ، چشمه‌های پشت آسیاب ، ارتفاعاتی که با جنگل‌های گسترده بلوط و درختان بنه و بادام مزین شده‌اند ، دره کریک و زیبایی‌های بی بدیلش از جلوه‌های تماشایی روستای کریک است.

تنگ تامرادی

گردشگران زیادی این روزها در سایه سار درختان بلوط تنگ تامرادی لحظات تکرارناشدنی را تجربه می‌کنند.

وجود چندین آبشار و ارتفاعات اطراف می‌توانند مقصدی برای علاقه‌مندان به کوهنوردی در این منطقه ایجاد کرده است.

در ورودی تنگ تامرادی و در مجاورت روستایی به نام حسین‌آباد، دخمه و مقبره ای وجود دارد که متعلق به دوران هخامنشی است که توجه فرهنگ‌دوستان را به خود جلب می‌کند.

آبشار یاسوج

پارک طبیعی آبشار یاسوج در نزدیکی مرکز شهر با انبوده جنگل‌ها، آبشار خاطره‌ای به یادماندنی به‌ویژه در شبهنگام و صبح‌گاهان را در دل مسافران به یادگار می‌گذارد.

پارک جنگلی یاسوج

پارک جنگلی یاسوج که با ۸۰ هکتار وسعت بزرگ‌ترین پارک جنگلی در جنوب کشور است در شمال شهر یاسوج قرار دارد و پوشیده از درختان بلوط، بادام کوهی، ارزن، کیکم و بنه یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری این دیار است.

تلاش‌های میراث‌فرهنگی برای بقای میراث‌فرهنگی

 رحیم  دادی‌نژاد معاون میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: «45بنای تاریخی این استان از سال ۱۳۹۲ تاکنون با حمایت دولت تدبیر و امید مرمت و سامان‌دهی شده است. پل بریم،محوطه امام‌زاده علی (ع)، کاروان سرای و حمام کهیار و قلعه عزیزی از جمله بناهای تاریخی مرمت شده در هفت سال گذشته تاکنون بوده است. از این تعداد ۱۶ بنای تاریخی مهم به صورت مستمر و سالیانه مرمت شده است.»

به گفته کارشناسان میراث‌فرهنگی استان برخی از آثار تاریخی مانند مانند بافت تاریخی دهدشت و نقش برجسته‌های تنگ سولک در این استان قابلیت ثبت جهانی دارند.

ثبت آثار میراث‌فرهنگی در فهرست آثار ملی

دادی‌نژاد عنوان می‌کند: «همچنین ۲۲ بنای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد در دولت تدبیر و امید ثبت ملی شده است. پل پهلوی در نزدیکی پل بریم در شهرستان باشت، کلوپ باشگاه شرکت نفت گچساران  و راه سنگ فرش کوه پاک در شهرستان کهگیلویه، از جمله آثار ملی ثبت شده در استان در مدت زمان یاد شده است.»

او تأکید می‌کند: «فن ساخت کیفار، مهارت بافت گلیم، جاجیم، گلیم مشته، دوخت لباس‌های محلی زنانه و مردانه، سبدبافی، گهواره محلی، جشن انار و غذاهایی مانند شله‌ماش و دم‌پخت از جمله آثار معنوی ثبت ملی شده مردم کهگیلویه و بویراحمد در این مدت بوده است.»

معاون میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد تعداد آثار طبیعی ثبت‌شده در فهرست آثار ملی استان در دولت تدبیر و امید را هشت مورد عنوان کرده و می‌گوید: «درخت سرو لار، آبشار کمردوغ، غار نزل، غار ده شیخ، چشمه کورسا، چشمه بلقیس و دریاچه برم الوان از جمله جاذبه‌های طبیعی ثبت‌شده در فهرست آثار ملی از سال ۱۳۹۲ تاکنون بوده است.»

ثبت محوطه های تاریخی

او با بیان اینکه تاکنون ۴۰ محوطه تاریخی استان نیز در فهرست آثار ملی کشور ثبت‌شده می‌افزاید: «23 مورد از این تعداد در سال ۱۳۹۲ تاکنون ثبت شده است .»

موزه ها معرف میراث فرهنگی

دادی‌نژاد با اشاره به اینکه هماکنون یک موزه دولتی در استان فعالیت دارد می‌گوید: «هفت پروانه موزه‌ شخصی از سال ۱۳۹۲ تاکنون از سوی این اداره صادر شده است. میراث‌فرهنگی استان با اعطای مجوز و کمک‌های بلاعوض برای مرمت اشیای موجود در موزه‌های خصوصی از موزه‌داری شخصی حمایت می‌کند.»

دادی‌نژاد  می‌افزاید: «هم اکنون سه موزه شخصی شامل موزه سکه و اشیای تاریخی یاسوج و موزه‌های اشیا و اسناد تاریخی گچساران و سوق در کهگیلویه وبویراحمد فعالیت می‌کند.  ۴۰۰ میلیون ریال اعتبار برای مرمت اشیای تاریخی موجود در موزه‌های شخصی گچساران و بویراحمد اختصاص یافته و اجرای طرح مرمت اشیای موجود در این موزه‌ها هم‌اکنون در مرحله عقد قرارداد است.  اعطای مجوز فعالیت برای موزه اشیا و اسناد تاریخی شهر سوق نیز در دستور کار است.»

مرمت اشیای تاریخی

او همچنین از اختصاص ۴۰۰میلیون ریال برای مرمت اشیای تاریخی موزه یاسوج خبر داده و می‌گوید: «طرح مرمت ۱۰۵ قطعه از اشیای تاریخی این موزه هم اکنون در حال اجراست. احداث  ساختمان موزه نفت در گچساران و موزه اشیای تاریخی یاسوج از دیگر اولویت‌ها برای زنده نگه داشتن هویت ملی و یادگارهای گذشتگان است.»

معاون میراث‌فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد تعداد اشیای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد را هشت هزار مورد اعلام کرده و  عنوان می‌کند: «از این تعداد، ۳۱۶ قطعه در موزه نگهداری می‌شود و ۵۰ مورد نیز ثبت ملی شده است. از سال ۱۳۹۲ تاکنون ۲۲۵ قلم از اشیای تاریخی موجود در استان نیز مرمت شده است.»

برنامه‌ریزی برای توسعه زیرساخت‌ها

اسماعیل احمدی‌پور سرپرست حوزه سرمایه‌گذاری کهگیلویه و بویراحمد نیز می‌گوید: «هزار و ۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل ۹ طرح بزرگ حوزه گردشگری استان در سال جاری اختصاص یافته است. این اعتبار از محل بودجه ملی و استانی به صورت نقدی و تسهیلات بانکی برای تکمیل طرح‌های بزرگ حوزه گردشگری کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافته است.»

او می‌افزاید: «اردوگاه تفریحی رفاهی بی‌بی حکیمه(س)، تله‌کابین و پارک آبی یاسوج، مجتمع‌های گردشگری موگرمون، آبشار کمر دوغ و چشمه بلقیس از جمله این طرح هاست. با توجه به شعار  سال جاری به نام «جهش تولید» توسعه زیرساخت‌های گردشگری با جدیت بیشتری پیگیری می‌شود.»

احمدی‌پور عنوان می‌کند: «25 طرح بزرگ گردشگری به کارگروه فنی استان ارسال شد که از این تعداد ۹ طرح بزرگ در زمینه توسعه

زیرساخت‌های گردشگری در این کارگروه تصویب شده است. واگذاری اردوگاه گردشگری در شهرستان‌های مختلف کهگیلویه و بویراحمد به بخش خصوصی از دیگر راهبردهای میراث‌فرهنگی برای توسعه و نگهداری از زیرساخت‌های حوزه گردشگری است.  80 واحد گردشگری استان شامل هتل‌ها، هتل‌آپارتمان‌ها، رستوران‌های سنتی، اردوگاه‌های تفریحی و مجتمع‌های اقامتی در این استان وجود دارد.»

کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۲۵۰ جاذبه طبیعی، اقلیم چهارفصل، مکان‌ های تاریخی، ویژگی‌ های مردم‌شناسی و آداب و رسوم گوناگون

به‌عنوان یکی از مقاصد گردشگری کشور آماده پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی در ایام مختلف سال است. بر اساس آمارها کهگیلویه و بویراحمد سالانه پذیرای بیش از سه میلیون نفر گردشگر است.

کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۷۲۳ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد و این استان بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.

 

* گزارش از علی اکبر پاک

انتهای پیام/

کد خبر 1399066650

برچسب‌ها