آثاری که حاصل ذوق و هنر دست تولیدکنندگان است و با عنوان صنایعدستی و هنرهای سنتی جایگاه ویژهای در فرهنگ سنتی قزوین دارد. هنری که متناسب با سبک زندگی، گاه تولیدکننده مایحتاج زندگی بوده و گاه وسیلهای برای معرفی جلال و عظمت حکومتی که روزگاری پایتخت ایران بوده است.
حوزه معاونت صنایعدستی و هنرهایسنتی قزوین با توجه به رسالت خود در حفظ و احیای هنر گذشتگان، ایجاد بستر مناسب برای پویایی و رونق صنایعدستی و سیاستگذاری صحیح بهمنظور ورود گسترده تولیدات هنرمندان به بازارهای جهانی و حمایت از هنرمندان این عرصه در سال ۱۴۰۰ اقدامات ارزندهای را بهاجرا درآورده که ثبت ملی روستای اندج با عنوان «روستای ملی گلیم الموت» و راهاندازی «اولین مرکز خلاق و تخصصی شیشه و آبگینه قزوین» را میتوان از از اهم این دستاوردها و اقدامات برشمرد. گزارش زیر گوشهای از فعالیتها و عملکرد این حوزه در سال ۱۴۰۰ بهشمار میرود.
ثبت روستای اندج به عنوان روستای ملی گلیم الموت
منطقه الموت با پیشینه چندهزارساله دارای آثاری ارزشمندی از هنر و صنایعدستی مردمان این منطقه است و تولید محصولات متنوع صنایعدستی در رشتههای مختلف نساجی سنتی شامل پنبافی و چادرشببافی، حصیربافی و به ویژه گلیمبافی در کنار آثار متعدد تاریخی و جاذبههای بکر طبیعی از جمله ظرفیتهای این منطقه بهشمار میروند.
ثبت ملی روستای اندج از توابع بخش الموتشرقی با توجه به ظرفیت گلیمبافی و تعداد تولیدکنندگان گلیم این روستا در کنار جاذبههای تاریخی و طبیعی و زیرساختهای بومگردی و گردشگری آن موجب شد بهعنوان روستای صنایعدستی مطرح و انتخاب شود و در پنجمین جلسه شورای راهبردی تعیین شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی در ۲۲ آذرماه سال ۱۴۰۰ پس از بازرسی میدانی و دفاع بسیار خوب نمایندگان و مسئولین استانی به عنوان اولین پرونده ارسالی از قزوین در حوزه ثبت ملی شهرها و روستاهای صنایعدستی تایید شود که در نهایت در دیماه سال ۱۴۰۰ با عنوان «روستای ملی گلیم الموت» و اولین روستای ثبت ملی صنایعدستی استان به ثبت رسید.
پیوستن روستای اندج به به خانواده شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی کشور از رویدادهای مثبت و امیدآفرین حوزه معاونت صنایعدستی و هنرهایسنتی قزوین در سال ۱۴۰۰ بهشمار میرود که علاوه بر رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی منطقه، فرصت بینظیری را برای توسعه گردشگری و معرفی ظرفیتهای صنایعدستی این روستا بهویژه منطقه الموت فراهم خواهد آورد و ابزاری کارگشا برای بهبود وضعیت و جایگاه هنرمندان صنایعدستی و بانوان دغدغهمند و پرتلاش و توسعه کارگاههای تولیدی است.
راهاندازی نخستین مرکز خلاق و تخصصی آبگینه قزوین
در راستای ایجاد خانههای خلاق صنایعدستی در کشور، اولین مرکز تخصصی و خلاق آبگینه قزوین بهمنظور حمایت از محصولات صنایعدستی و تولیدکنندگان خلاق در رشتههای شیشهگری فوتی، شیشه حرارت مستقیم، همجوشی شیشه، تراش شیشه و نقاشی پشت شیشه و ارتقای وضعیت این گروه رشته با تامین اعتبار از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی پس از ساماندهی و تجهیز در محل حمام تاریخی حاج میرحسن واقع در خیابان مولوی راهاندازی شده که متشکل از واحدهای کارگاهی، آموزشی، فروش، تولید و فضای لازم برای تبادل نظر هنرمندان و تولیدکنندگان است.
تداوم روند ثبت جهانی بازار صنایعدستی سعدالسلطنه
با ثبت جهانی بازار صنایعدستی سعدالسلطنه قزوین، ایران صاحب اولین بازار جهانی صنایعدستی خواهد شد و پیگیری روند این رویداد تا حصول نتیجه یکی از اولویتهای کاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قزوین بهشمار میرود چرا که تحقق آن علاوه بر رشد و رونق صنایعدستی استان، تکمیل بخشی از پازل توسعه گردشگری قزوین و پیشبرد سند چشمانداز این حوزه است و میتواند درجذب گردشگران داخلی و خارجی بسیار مفید واقع شود.
روند ثبت جهانی این بازار بهعنوان اولین پرونده در پروژه ثبت بازارهای صنایعدستی به شورای جهانی ارسال شد و بهدنبال آن دکتر غاده حجاوی رئیس فقید آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایعدستی از مجموعه بازدید کردکه به نتایج مظلوبی منجر شد و پرونده در شرایط ثبت قرار گرفت ولی با شیوع کرونا وعدم امکان برگزاری جلسات حضوری این روند بهتعویق افتاد که در حال حاضر نیز بهصورت جدی توسط حوزه معاونت صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور پیگیری میشود و قطعا منجر به نتایج خوبی خواهد شد که میتواند تحولی عظیم در حوزه صنایعدستی و گردشگری استان را بهدنبال داشته باشد.
بازار صنایعدستی مجموعه تاریخی – فرهنگی سعدالسلطنه جنب بازار سنتی قزوین در فضایی تاریخی و متعلق به دوره قاجار قرار دارد که با بیش از ۱۷۰ غرفه فعال انواع محصولات صنایعدستی از گلیم، جاجیم و موجبافی و رودوزیهای سنتی گرفته تا سفال و نگارگری و مسگری بهمعرض نمایش و عرضه گذاشته شدهاست.
صادرات 2میلیوندلاری محصولات صنایعدستی به بازار کشورهای هدف
طی سال ۱۴۰۰ مبلغ دو میلیوندلار از صنایعدستی استان بهصورت عمده شامل محصولات آبگینه و تراش شیشه، سفال، گلیم، محصولات چرمی، زیورآلات سنتی و… بهصورت چمدانی و گمرکی به بازار کشورهای هدف از جمله کشورهای حوزه خلیجفارس، کشورهای حوزه قفقاز، آلمان، ایتالیا و…صادر شده است.
صدور و تمدید بیش از ۸۰۰ مجوز
طی سال ۱۴۰۰، تعداد ۸۷۷ فقره مجوز در حوزه صنایعدستی قزوین صادر و تمدید شده که از این تعداد ۵۶۲ فقره به پروانه تولید انفرادی، ۵۴ فقره به پروانه تولیدکارگاهی، و۲۷۱ فقره به کارت شناسایی صنعتگران اختصاص دارد.
همچنین بهمنظور حمایت از تولید کالای ایرانی، ایجاد اشتغال و افزایش درآمدزایی برای متقاضیان فعالیت در حوزه صنایعدستی استان تعداد ۱۹۵ مجوز مشاغلخانگی شامل ۱۲۶ فقره مجوز مستقل و ۶۹ فقره مجوز پشتیبان با اشتغالزایی ۳۵۵ نفر در سال ۱۴۰۰ صادر شده و تعداد ۱۵۶ واحد خانگی با تایید کارگروه اشتغال استان موفق به دریافت تسهیلات مشاغل خانگی به مبلغ ۹۵ میلیارد و ۱۳۰ میلیون ریال، از محل اعتبارات توسعه مشاغلخانگی از بانک عامل توسعهتعاون و رفاهکارگران شدهاند. »
پرداخت بالغ بر ۳۸ میلیاردریال تسهیلات حمایتی به هنرمندان
در راستای جبران بخشی از خسارات وارده به کسب وکارهای آسیبدیده از کرونا، ایجاد اشتغال، رونق تولید صنایعدستی و حمایت از تولیدکنندگان این عرصه بالغ بر ۳۸ میلیاردریال تسهیلات کمبهره با اشتغال ۵۲ نفر در قالب ۴۲ پرونده از محل اعتبارات تبصره ۱۸ و بنیاد برکت و فنی و اعتباری به هنرمندان و تولیدکنندگان صنایعدستی استان در سال ۱۴۰۰پرداخت شده است. »
دریافت ۳۷ مهر اصالت ملی، آموزش ۷۵۰هنرجو در حوزه آموزشهای عمومی و ۲۸۸ نفر در حوزه آموزشهای تخصصی شاغلین صنایعدستی، حمایت بیمهای از بالغ بر ۱۲۰هنرمند صنایعدستی تحت پوشش بیمه صندوق روستاییان و عشایر، ثبت یک فقره مالکیت معنوی، ثبت دو فقره اثر فاخر و اخذ گواهی اثر فاخر، ثبت دو اثر در میراث ملی ناملموس، همکاری با صدا و سیما به منظور تهیه و تولید آیتمهای معرفی رشتههای صنایعدستی استان، برگزاری نمایشگاهها و بازارچههای صنایعدستی، برگزاری کارگاههای هفتگی و یکروزه صنایعدستی در فضای باز کاخ موزه چهلستون و خانه داعی، حضور فعال در نمایشگاه ملی صنایعدستی تهران و… از جمله اقدامات حوزه صنایعدستی قزوین در سال ۱۴۰۰ بهشمار میروند.
هفته صنایعدستی
انتهای پیام/