صنایعدستی حاصل هنر و صنعت نیاکان، معرف تاریخ و تمدن کهن و روایتگر آیینها و فرهنگ مردمانی است که نه تنها نیازهای مبرم خود را از این طریق رفع میکردند بلکه با ذوق و قریحهای وصفنشدنی و با ظرافت و تبحر، خلق زیبایی کرده و آثاری فاخر که بیانگر روح لطیف صنعتگران است، تولید میکردند؛ در واقع این صنایع از همان روزهای آغازین تولید در برهههای تاریخی، اغلب برای کاربردهای روزانه تولید و برای رفع نیازها مورد استفاده قرار میگرفت.
امروزه نیز صنایعدستی و هنرهای سنتی با گذر از دورههای مختلف در سایه تلاش هنرمندان شاهد رشد و پیشرفت هر چه بیشتر شده و به عنوان یکی از اصیلترین کالاها به شمار رفته و با دارا بودن بالاترین ارزش افزوده، در کنار صیانت از فرهنگ و هنر کهن، نقشی مهمی در حوزه اقتصادی ایفا میکند.
تولید کیفی از مهمترین مولفههایی است که میتواند نقش اساسی در پذیرش کاربرد این تولیدات در استفادههای روزمره از سوی مردم داشته باشد، چرا که این شاخصه در کنار ظرافت و زیبایی که صنایعدستی در خود دارند، زمینه برای اقبال عمومی بر کاربرد این صنایع را در رفع نیازها فراهم میکند که یکی از اولویتهای اصلی و اساسی در استان اردبیل علاوه بر ایجاد رونق در این تولیدات، کاربردی کردن صنایعدستی است.
هر چند در زمان پیدایش، اغلب صنایعدستی کاربردی بوده و نیاکان و پیشینیان ما برای رفع نیازهای متداول از آن استفاده میکردند، اما در سالهای اخیر شاهد هستیم که این تولیدات که حاصل هنر و صنعت تولیدکنندگان است، بیشتر جنبه زینتی به خود گرفته و همین امر در فروش و بازاریابی این تولیدات نیز بیتاثیر نیست؛ با توجه به این امر نیاز است که با برنامهریزیهای اساسی این صنایع را از سمت زینتی به سمت زینتی کاربردی هدایت کنیم.
نمونهای از آن چه که در استان اردبیل به دنبال این سیاست حاصل شده، ثبت دو شهر ملی صنایعدستی برای نخستین بار در تاریخ صنایعدستی اردبیل است که زمینه برای معرفی هر چه بیشتر گلیم عنبران و ورنی مغان را در سطح داخلی و خارجی فراهم کرده و با شناساندن این هنرها و صنایع میتوانیم شاهد کاربردی شدن هر چه بیشتر آنها باشیم.
با توجه به مرغوبیت صنایعدستی استان اردبیل که حاصل دست مردان و زنانی هنرمندی است که با تلفیق هنر و صنعت آثاری ارزشمند و باکیفیت تولید میکنند، این تولیدات نه تنها طرفداران داخلی زیادی دارد، بلکه به دلیل زیبایی و مقبولیت آنها در خارج از کشور، سالانه شاهد صادرات بخشی از این تولیدات هستیم.
هر چه این صنایع به سمت کاربردی شدن پیش برود، نه تنها معرفی تاریخ و تمدن منطقه بیشتر میسر میشود بلکه با افزایش تولیدات شاهد افزایش فرصت اشتغال برای هنرمندان و صنعتگران و رفع بخشی از دغدغههای موجود در جامعه در حوزه اشتغال خواهیم بود که در همین راستا تاکنون در استان توانستهایم بیش از ۳۲ هزار نفر از صنعتگران و فعالان این حوزه را تحت پوشش خدمات تعریفشده قرار دهیم.
با توجه به برگزاری رویداد بینالمللی «اردبیل ۲۰۲۳ پایتخت گردشگری کشورهای عضو اکو» که به مدت یک سال به میزبانی اردبیل برگزار میشود، یکی از حوزههای مهم استان که در این رویداد بینالمللی معرفی و عرضه خواهد شد، بخش صنایعدستی و هنرهای سنتی است تا در کنار رونق تولید و توسعه اشتغال، این صنایع در حوزه صیانت و معرفی فرهنگ و تمدن منطقه نیز نقشآفرینی کنند.
در حال حاضر نیز تولیدات ارزشمند صنعتگران استان نه تنها به دلیل زیبایی و چشمنوازی آنها کاربرد زینتی و تزئینی دارد، بلکه برای رفع نیازهای مختلف نیز مورد استفاده قرار میگیرد و نیز با توجه به ظرفیتهای استان در این حوزه، یکی از جاذبههای گردشگری منطقه به شمار میرود که سیاستگذاری برای کاربردی شدن هر چه بیشتر این صنایع از مهمترین دغدغهها برای ایجاد ارزش افزوده و درآمدزایی هر چه بیشتر از این حوزه به شمار میرود.
حاصل صنعت و هنر دست صنعتگران استان که اغلب با استفاده از مواد اولیه بومی منطقه تولید میشوند، با کاربردی شدن هر چه بیشتر نه تنها رونق بازار فروش را برای این تولیدات فراهم میکند بلکه به شکل مستقیم در زمینه فروش مواد اولیه که محصولات بومی استان بوده تاثیرگذار بوده و اشتغال در این بخش را نیز رونق خواهد داد.
بیتردید با تولید کیفی در کنار تبلیغات و بازاریابی مناسب میتوان رونق و توسعه هر چه بیشتر صنایعدستی و هنرهای سنتی را که هنرمندانه و با نقش و نگارهای زیبا در استان اردبیل جان میگیرند، فراهم آورد و با ارج نهادن و توجه به این حوزه، نه تنها با گذشته مردمان در هر منطقه پیوند خورد، بلکه زمینه برای شناساندن و معرفی آیینها و تاریخ و تمدن منطقه و علاوه بر آن اشتغال جوانان، ثروتآفرینی و بهبود معیشت خانوادهها را فراهم کرد.
هفته صنایعدستی
انتهای پیام/