بهگزارش میراثآریا و بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان، نماینده زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی دوشنبه 10 بهمنماه 1401 نیز ضمن شادباش جشن سده گفت: باید بیش از داستان و جشن گرفتن به ریشه اسطورهها نگاه کرد؛ امروز در تقویم ایران روز مهر از ماه بهمن است که جشن سده برگزار میشود.
اسفندیار اختیاری با اشاره به اینکه تقویم ایران ۱۲ ماه ۳۰ روزه و پنج روز به نام پنجه دارد، افزود: هر روز ایرانیان یک نام دارد و هر روز و ماه که در تقویم همنام میشوند، آن روز را جشن میگیریم اما روز پیدایش آتش روز مهر(دوست داشتن) از ماه بهمن (اندیشه نیک) است.
او بیان کرد: جشن سده نماد پاسداری از آتشی است که تمدن ایجاد میکند و آتش انسان را از غارنشین به تمدن بعدی وارد میکند و باعث میشود دیگر خامخوار نباشیم.
اختیاری با بیان اینکه فرهنگ ما ایرانیان غنی و مفهوم بسیاری در آن وجود دارد بیان کرد: افتخار میکنم که با فرهنگ ایرانی بزرگ شدم؛ افتخار زرتشتیان این است زمانی که خیلیها سعی میکردند فرهنگ ایران زمین را حذف کنند زرتشتیان سر خود را دادند اما فرهنگ ایران زمین را ندادند و نیاکان تمام ایرانیان در این زمینه فعال بودند.
او با بیان اینکه فناوری آتش را ایرانیان کشف و در طول تاریخ از آن پاسداری کردند اظهار کرد: چه تهمتهایی(برای آتش پرستی) به ما نزدند و از افتخارات ما ایرانیان ایناست که در طول تاریخ یکتا پرست بودیم اما از آتش به عنوان نماد تمدن، پاسداری کردیم و آن در اختیار همگان قرار دادیم.
نماینده زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مراحل سده در کرمان از ثبت استانی تا جهانی یادآور شد: این جشن ملی را باید مردم برگزار کنند و در کرمان این جشن صدها سال است که برگزار میشود.
نماینده زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه سال ۸۸ جشن کرمان ثبت استانی و در سال ۹۱ ثبت ملی شد ادامه داد: اکنون سه سال است که تلاش میکنیم این جشن را بر پایه کرمان به ثبت میراث جهانی برسانیم و کشور تاجیکستان در این مسیر همراه ما است.
او خاطرنشان کرد: قلمرو ایران زمین با ۱۳ کشور کنونی این جشن را برگزار میکرده و در سال آینده نوبت پرونده ثبت جهانی جشن سده میشود که در قالب آثار غیرملموس به ثبت میراث جهانی برسد.
لوح ثبت ملی جشن سده رونمایی شد
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه جشن سده در سال 1391 با همکاری انجمن زرتشتیان استان کرمان به ثبت ملی رسید اظهار کرد: این آیین که از دیرباز در کرمان بر جای مانده است همه ساله در روز دهم بهمن ماه، 50 روز قبل از عید نوروز در محل باغچه بداغآباد از طرف زرتشتیان برگزار میشود.
فریدون فعالی افزود: خوشبختانه امسال همزمان با برگزاری مراسم جشن سده و با حضور تعداد زیادی از مسئولان و زرتشتیان از لوح ثبت ملی جشن سده رونمایی شد و امیدواریم در جهانی شدن آن سهم بزرگی را ایفا کنیم.
او خاطرنشان کرد: جشن سده جزو آثار ناملموس این استان به شمار میرود و پرونده این اثر برای جهانی شدن باید روند خود را طی کند که این ادارهکل در این زمینه همکاری لازم را خواهد داشت.
جشن سده متعلق به تمام ایرانیان است
رییس انجمن زرتشتیان استان کرمان در این آیین گفت: جشن سده پس از فروپاشی حکومت ساسانیان در محلههای زرتشتی کرمان به صورت جداگانه برگزار شد اما در زمان صفویه به این مسأله انسجام داده شد.
سیروس نیک بخش با اشاره به اینکه بیش از ۴۰۰ سال اخیر این جشن به صورت عمومی در کرمان برگزار میشود اظهار کرد: این جشن ملی از سالیان دور به احترام پاسداری و نگهداری از آتش انجام میشده و این جشن متعلق به تمام ایرانیان است.
رئیس انجمن زرتشتیان استان کرمان با بیان اینکه به آتش به عنوان نماد روشنایی و پیشرفت و ترقی انسانها است گفت: ایرانیان از آتش نگهداری کردند و حرمت برای آن قائل شدند زیرا برکات زندگی ما از پیدایش آن بود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/