نوجوان خراط لرستانی به دنبال راه‌اندازی کارگاه خراطی

یسرا آذرگون کوچکترین هنرمند خراطی روی چوب استان لرستان از علاقه‌اش به این هنر و آرزوها و اهدافش گفت.

میراث آریا یسرا آذرگون با ۱۴ سال سن کوچکترین هنرمند خراطی روی چوب از استان لرستان است که امسال در جشنواره خوارزمی موفق به کسب دو مقام شاخص شد. نکته جالب درخشش این نوجوان لرستانی در موروثی بودن این هنر است زیرا یسرا این هنر را از پدرش استاد سعید آذرگون فراگرفته و در مدت کوتاهی گوی سبقت را از پدر ربوده و آرزو دارد خودش هم کارگاهی مجزا برای نوجوانان علاقه‌مند به این هنرصنعت راه‌اندازی کند. آثار زیبا و پشتکار این دختر بچه خرم‌آبادی منجر شد تا با او گفت‌وگویی داشته باشیم:

خودتان را معرفی کنید و بفرمایید چند سال سابقه کار دارید؟

یسرا آذرگون هستم هنرمند رشته خراطی چوب و به مدت سه سال است در این رشته زیر نظر پدرم استاد سعید آذرگون فعالیت دارم.

هنر خراطی چیست؟

هنر خراطی چوب یعنی شکل بخشیدن و تراش چوب در حرکت دورانی آن با دستگاه خراطی و البته مابقی اثر نیز بستگی به نوع هنر شخص دارد. خراطی از جمله صنایع‌‌دستی محسوب می‌شود و یکی از قدیمی‌ترین صنایع چوب ایران نیز به شمار می‌رود.

خراطی شامل چه صنایعی می‌شود؟

در این صنعت، اشیایی مانند پایه آباژور، صندلی، ظروف و نرده و سایر تزئینات منزل ساخته می‌شود. همچنین صنایع تراش فلز و ابزار آلات و صنایع چوبی، صنایع رنگ و رزین نیز به این هنر آمیخته هستند.

چگونه از پدر الگوبرداری کردید؟

پدر من هنرمند خلاقی است و کارهای بسیار زیبایی می‌سازد و همیشه یکی از آرزوهای من این بود که مثل پدرم خراطی کنم و به لطف بودن کنار پدرم، کمک او و نیز تشویق دوستان، آشنایان و‌ معلمانم وارد این هنرمند شدم و حالا مدت سه سال است در این هنرصنعت فعالیت دارم.

چه مقام‌هایی کسب کرده‌اید؟

من در جشنواره خوارزمی مقام سوم استانی و در بخش فرهنگی، هنری مقام اول استانی را کسب کردم.

آیا انجام این کار هنری به تحصیل شما ضربه نمی‌زند؟

نه اصلا. چون من معمولا بیشتر کارهایم را با برنامه‌ریزی پیش می‌برم و در کنار درس یکی از مهم‌ترین هدف‌های من خراطی است. معمولا در روزهای تعطیل و ساعت‌های تعیین شده کار می‌کنم‌.

فروش محصولات شما چگونه است؟

فروش محصولات ما بیشتر از طریق فضای مجازی و یا از طریق کارگاه‌های این رشته، فروشگاه‌های عرضه صنایع‌دستی و تزیینات صنایع‌‌دستی هستند.

راه‌اندازی یک کارگاه کوچک خراطی چه میزان اعتبار نیاز دارد؟

راه‌اندازی یک کارگاه کوچک خراطی حداقل به ۸۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد و یک نوجوانان با تلاش و پشتکار در همین کارگاه، می‌تواند درآمد خوبی داشته باشد.

مواد اولیه این صنعت را از کجا تهیه می‌کنید؟

مواد مورد استفاده در هنر خراطی چوب است که از بازار چوب و یا چوب جنگل‌های اطراف استان تهیه‌ می‌شود. چوب مورد استفاده ما چوب قطع شده و خشک است مانند مانند چوب درخت کهور، کیکم و درخت سیب و نیز می‌توان از چوب تمام درخت‌های میوه در کار خراطی استفاده کرد.

برای جوانان و علاقه‌مندان به این حرفه چه توصیه‌ای دارید؟

توصیه من به جوانان و علاقه‌مندان به این رشته این است که بدانند حتما باید با علاقه و کسب آموزش‌های لازم وارد این حرفه شوند و اگر تلاش کنند و به طور کامل آموزش ببینند حتما می‌توانند خراط ماهر و خلاقی بشوند. مساله مهمتر اینکه صنایع‌دستی با درآمدزایی همراه است و می‌توان به عنوان یک شغل و برای تامین معاش خود و خانواده روی آن حساب کرد.

چه خواسته‌ای از مسئولین خصوصا اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی دارید؟

اول از شما و‌ معاونت صنایع‌دستی اداره کل میراث‌فرهنگی تشکر می‌کنم که برای شنیدن حرف‌های ما وقت می‌گذارید و مهمترین هدف من این است که با حمایت مسئولین محترم میراث‌فرهنگی لرستان بتوانم خودم به شخصه یک‌ کارگاه برای آموزش همسن و سالانم راه‌اندازی کنم.
پدرم همیشه می‌گوید: «به دستانم هنر آموختم تا محتاج دستان دیگری نباشم» و منم این جمله را الگوی خودم قرار دادم و به نظرم هر شخصی با استفاده از پرورش هنر خودش، می‌تواند تکیه‌گاه خودش باشد.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 1401122830959

برچسب‌ها