بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، مرتضی حسینقلیزاده با بیان این مطلب گفت: شهر باستان جرجان (گرگان) در دوره ساسانی و همچنین سدههای سوم تا هفتم هجری یکی از آبادترین شهرهای ایران در دوره اسلامی بوده، که امروزه بقایای آن در شهر گنبدکاووس در شرق استان گلستان برجایمانده است.
معاون میراثفرهنگی استان گلستان خاطرنشان کرد: محدوده عرصه شهر باستانی جرجان طبق نقشهبرداری سال ۱۳۶۳ در حدود ۷۰۰ هکتار بوده و از آن سال دارای حریم مصوب است اما با توجه به اینکه خط ترسیمی حریم این شهر باستانی در حدود ۴۰ سال قبل بهصورت شماتیک تهیه شده و پیادهسازی آن بر روی نقشههای فعلی دشوار و درنتیجه اقدام و برداشت سلیقهای نیز در ادوار گذشته به وجود آمده، نیازمند بازنگری است.
او افزود: توسعه شهری در محدوده شهر باستانی جرجان بسیار زیاد بوده است و نقشه سال ۱۳۶۳ بنا به دلایل یادشده در طرح تفضیلی شهری بهاشتباه جانمایی شده است و این موضوع موجب شده تا در طرحهای توسعه و تفضیلی گنبدکاووس این نقشه ملاک دقیقی برای مدیریت شهری نباشد.
حسینقلیزاده بیان کرد: در این راستا نخستین جلسه بازنگری حریم شهر باستانی جرجان (گرگان) در مردادماه سالجاری با حضور اعضای شورای باستانشناسی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گلستان برگزار شد.
او با اشاره به تصمیمات این جلسه، گفت: بهروزرسانی نقشه تعیین حریم سال ۱۳۶۳ خورشیدی، بهروزرسانی محدوده عرصه و حریم در نقشه موجود و تدقیق آن، تدوین ضوابط ساختوساز در محدوده عرصه و حریم شهر، اخذ مجوز کاوش باستانشناسی بهمنظور تعیین عرصه و حریم و تهیه عکسهای هوایی بهمنظور مشخص کردن محدوده عرصه و حریم از اهم مصوبات جلسه بازنگری حریم شهر باستانی جرجان (گرگان) بود.
معاون میراثفرهنگی استان گلستان یادآور شد: برای بازنگری حریم شهر باستانی جرجان نیاز است تا پس از ارائه و تصویب آن در شورای حریم میراثفرهنگی استان، در شورای حریم کشور ارائه و مورد تصویب قرار گیرد تا پس از ابلاغ جایگزین طرح فعلی و ملاک اقدامات قرار گیرد.
شهر باستانی جرجان(گرگان) در سال ۱۳۴۵ با شماره ۷۲۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این شهر باستانی حدود ۱۲۰۰ هکتار مساحت دارد و در حاشیه جنوب غربی شهر گنبدکاووس در شرق استان گلستان واقع شده است.
این شهر در بیش از هزار سال قبل، از فاضلاب شهری، خیابانهای سنگفرش و سیستم آبرسانی بهره میبرده است. در کنار جذابیتهای تاریخی، یافتههای باستانشناسی ثابت کرده که جرجان مهد سفال و آبگینه بوده است. صنایعدستی سفالی و بلوری زیبایی در این منطقه پیداشده که از هنر صنعتگران ایران باستان حکایت دارد.
انتهای پیام/
نظر شما