مقدمات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه به کجا رسید؟

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان با اشاره به تدوین پرونده اولیه ثبت‌جهانی ایذه گفت: این پهنه در حال حاضر در فهرست موقت میراث‌جهانی یونسکو قرار دارد.

به‌گزارش میراث‌آریا به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان، غلام‌رضا سلمان‌پوردزفولی ۲۵ مهرماه ۱۴۰۲ درخصوص جزئیات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه گفت: منظر تاریخی ایذه یکی از چشم‌اندازهای فرهنگی ـ تاریخی و مشتمل بر محوطه‌های باستانی، نگارکندها و حجاری‌های متنوع است که هریک از این آثار گویای آداب و رسوم، آیین‌ها، هنر و نبوغ انسان‌های ساکن در این سرزمین هستند.

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان با بیان این‌که محدوده یادشده مشتمل بر آثار متعددی است، ادامه داد: این موضوع در کنار دشت حاصلخیز و طبیعت بسیار زیبای منطقه، همگی دست به دست هم داده‌اند تا این منطقه به صورت ویژه در کانون توجهات شوراهای تخصصی ثبت قرار بگیرد.

او تصریح کرد: خوشبختانه در سال‌های گذشته اقداماتی در حوزه‌های مطالعه، تأمین زیرساخت‌ها و حفاظت و مرمت آثار متعددی که در این پهنه قرار دارند شکل گرفته و موضوع تأمین نقاط گردشگری و ایجاد شرایط بسیار مناسب برای استفاده گردشگران از این منطقه با هدف معرفی هرچه بهتر و بیشتر منطقه آیاپیر محقق شده است.

سلمان‌پوردزفولی افزود: در موضوع ثبت‌جهانی نیاز بود تا مطالعات متعدد، اسکن‌لیزر، کاوش‌ها و وحفاری‌های مختلف توسط هیأت‌های تخصصی انجام شوند که در سال‌های گذشته این اقدامات انجام شدند و در مراحل مختلف، کاوش و مطالعات باستانی‌شناسی را در این پهنه اجرا کردیم.

او با اشاره به این‌که مطالعات متعددی در این پهنه انجام شد و پرونده مطالعاتی ثبت‌جهانی تهیه و به سرانجام رسید عنوان کرد: اسکن‌لیزر سنگ‌نگاره‌ها نیز انجام شد و درحال حاضر نیز در بخش معرفی موفق شدیم که زیرساخت‌هایی را فراهم آوریم تا گردشگران و میراث‌دوستان در این محدوده بتوانند از آن‌ها بهره کافی و لازم را ببرند.

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان خاطرنشان کرد: با اجرای اقدامات پیش‌گفته، پرونده اولیه ثبت‌جهانی ایذه تدوین شد و درحال حاضر این پهنه در فهرست موقت میراث‌جهانی یونسکو قرار گرفته است.

او در ادامه درخصوص حفاظت از بناهای تاریخی کوشک نورآباد و طاق‌طویله (کاخ اتابکان) نیز گفت: طی سال‌های اخیر و همچنین سال جاری، اقدامات زیادی در حوزه‌های مطالعاتی، حفاظتی، کاوش، مستندگاری و تدوین طرح‌های سامان‌دهی در این دو محدوده حائز اهمیت انجام شد و عملیات مرمتی نیز در چندین فاز در این دو اثر اجرا شده است.

سلمان‌پوردزفولی اضافه کرد: باتوجه به این‌که آثار تاریخی موضوعی نیازمند حفاظت مستمر هستند، این آثار به صورت مکرر پایش و مطالعه می‌شوند و اقدامات حفاظتی و مرمتی نیز به صورت مداوم در آن‌ها انجام می‌‍شود.

ایذه شهری در شمال‌شرق استان خوزستان و مرکز شهرستان ایذه است که در مناطق نیمه‌کوهستانی قرار دارد. این شهر در غرب ایران قرار گرفته ‌است و قطب طبیعت‌گردی استان خوزستان محسوب می‌شود. مردم ایذه لُر بختیاری هستند و به زبان لری بختیاری سخن می‌گویند. این شهر، از مهم‌ترین شهرهای لُر نشین و در گذشته مرکز اتابکان لر بزرگ بوده ‌است که به پایتخت سرزمین بختیاری هم مشهور بود و از دوره عیلامیان تاکنون به‌طور متدوام سکونت‌گاه انسان بوده‌است. ایذه در زبان عیلامی به معنای شهر میان‌آب است. شهرستان ایذه، بیش از ۵۰ اثر ثبت‌ملی را دارا است.

مقدمات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه به کجا رسید؟

مقدمات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه به کجا رسید؟

مقدمات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه به کجا رسید؟

مقدمات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه به کجا رسید؟

انتهای پیام/

کد خبر 1402072601650

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha