میراث آریا: مقوله میراثفرهنگی از مهمترین مباحث مطرح در حوزه فرهنگ و یکی از عمدهترین گزینههای موجود در راستای برنامهریزی بهینه در سطوح مختلف فرهنگی، هنری، اقتصادی، تجاری و نیز گذران اوقات فراغت با درک و دریافتی از سنت، نیاکان، هویت و پیشینه تاریخی و هنری است که عمق و غنای آن را شرایط حاکم بر این مقوله و طبع و اندازه مخاطب تعیین میکند.
از شاخصترین نشانهها و نمادهای پیوستگی روحی و قلبی جامعه امروز با سنت نیاکان و امتداد و حیات مستمر آن در پهنای جغرافیا و دل تاریخ، بازماندههایی است که اثرات خود را در بهترین شکل بهعنوان بنای باستانی و اثر تاریخی هویدا میسازد.
بجنورد یکی از خوشنامترین و عرصه گاه آن محل تجلی انواری از قدرت و حکمت بزرگان و هنرمندان اعصار و قرون زیسته در آن، بهمنظور پاسداشت حرمت ایرانی و حریم معنوی انسان ایرانی با عرضه و ارائه آثاری بیبدیل و کمنظیر در مسیر بازگشت تاریخ بوده که اکنون محل افتخار و اعتمادبهنفس نسلی است که پشتوانهای غنی و قوی را پشت سرخود به یادگار و حمایت میبیند.
عمارت مفخم مجموعهای پر از شکوه و عظمت که تازیانه ایام و زمان را درنوردیده و با وجود به یغما دادن قسمتهای اعظمی از ترکیب مجموعهاش با دو اثر شاخص باقیمانده عمارت و آیینهخانه میبالد و جان علاقهمندان را سرشار از شهد و شیرینی میسازد. این عمارت در آتیهای نزدیک با فراموشکردن خسارات بلایای طبیعی و غیرطبیعی جاری بر آن به استحکام و شرایطی خواهد رسید که با فضای پروسعت و احیای اصیل و با قید تزریق امکانات و افزودهها غنای فرهنگی این خطه و بهواقع منطقه را افزونتر ازپیشساخته و موجبات رشد و ترقی را لااقل در عرصههای فرهنگی و اقتصادی فراهم آورد.
اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان خراسان شمالی با حوزههای فراوان تحت سرپرستی و بهعنوان متولی تثبیت و ارتقای مقام جایگاه مواریث فرهنگی و همچنین در راستای اهداف عالیه وزارت میراثفرهنگی این افتخار را دارد که با بازپیرایی این بنا سهم بسزایی را ایفا کرده و آینده درخشان و شکوفایی قطعی آن نقش عمده و مهمی را خواهد داشت.
در شمال شرقی بجنورد و در محوطه بیمارستان امام رضا (ع) یکی از ساختمانهای ارزشمند بازمانده از دوران قاجاریه قرار دارد. این بنای تاریخی که تحت شماره ۹۵۲ به ثبت رسیده، در بین سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۸ ه.ق درزمان حکومت ناصرالدینشاه به دستور یارمحمدخان شادلو (سردار مفخم) یکی از حکمرانان منطقه ساخته شده است. نقشه ساختمان توسط ممتحن الملک شقاقی نخستین معماری ایرانی طراحی گردیده که مدرسه شهید مطهری تهران (سپهسالار سابق) ازجمله کارهای اوست. این عمارت دوطبقه که به ایچری شهرت داشته، محل سکونت سردار مفخم و خانواده او بوده است. مرمت این بنا تاکنون ۹۰% پیشرفت فیزیکی داشته و در صورت تأمین اعتبار در آینده نزدیک مرمت آن به پایان خواهید رسید.
بنایی که امروزه آیینهخانه مفخم نامیده میشود، ساختمانی است رفیع و باشکوه که در شمال شهر بجنورد واقع شده است.این بنا از آثار منحصربهفرد عصر ناصری در شمال خراسان است که درگذشته داخل باغ بزرگی قرار داشته و همراه ابنیهی دیگر از جمله عمارت مفخم - دروازه ورودی حوضخانه - باغ فواره و کلاهفرنگی تشکیل دارالحکومه مفخم را میداده که عمارت کلاهفرنگی بر اثر زلزله شدیدی که در بجنورد رخ داد تخریب شد هم اکنون تنها آیینهخانه و عمارت مفخم بجای مانده است.
بنای آیینهخانه که محل کنونی موزه مردمشناسی بجنورد است - در سال ۱۳۷۶ خریداری و پس از مرمت در سال ۱۳۷۹ بهرهبرداری و به شماره ۳۱۱۶۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/
نظر شما