میراث آریا، روستای دستکند میمند واقع در ۳۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان شهر بابک است، این روستا با وجود ۴۰۰ کیچه (خانه) و حدود 2500 فضای دستکند (اتاق) هسته اصلی منظر فرهنگی میمند را تشکیل میدهد.
باوجود ارزشهای برجسته جهانی در زمینه تاریخی فرهنگی و تحت عنوان تعامل انسان و طبیعت در سال ۱۳۹۴ در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
بهدلیل شیوه اقتصاد معیشتی جامعه محلی که مبتنی به سه مرحله کوچ این روستا کاندید ثبت جهانی روستای گردشگری نیز شدهاست، علاوه بر این با اقدامات مناسب در این روستا نظیر تاسیس و فعالیت مراکز خدماتی گردشگری متنوع از قبیل بومگردی، رستوران، چایخانه و کارگاههای صنایعدستی فعال شده، سالانه پذیرای جمع کثیری از گردشگران ایرانی و خارجی است.
آنها طی سال در سه مکان مختلف زندگی می کنند؛ چهار ماه در میمند اقامت دارند، چهار ماه در مرتع دامداری میکنند و چهار ماه در باغات به باغداری میپردازند.
آنچه این روستا و مردم آن را بسیار ویژه کرده است، مرکزیت در میمند و حیات به سه شیوه مختلف است، محدودیت محیط زیست آنها را وادار کرده که از مکان قابل دسترسی در مدت زمان کوتاه استفاده کامل کند، به صورتی که برای نسلهای بعد نیز هم آب باشد، هم مرتع و هم محصول و در زمستان همه مردم در میمند جمع شده، در بهار به سوی مرتع میروند و متفرق میشوند تا برای دام علوفه کافی در دسترس باشد، در تابستان به باغ در ارتفاعات میروند، آنجا اندکی کشاورزی کرده و محصول درختان را گردآوری میکنند.
ابزار کارشان اغلب فقط با نیروی بازوی انسان کار میکند، زمینشان بیشتر دیم و آبیاری آن محدود به اندک آب رودخانه و قنات است، به این ترتیب آنها در مرز بین جامعه پالیزبان، دامدار، کوچرو و روستایی هستند.
هر یک از این شیوههای تولید روابطی به وجود میآورد و حفظ اینها برای یک واحد بسیارشگفت انگیز است، مردم میمند هرچند ادعای نیای مشترک نمیکنند، در دره میانی میمند ادعای سرزمین مشترک دارند، همه با هم یک سرا دارند و آب آنها از یک چشمه است، همه با هم خویشاوند بوده و برای اتحاد خود اهمیت ویژه قائل هستند، آنچنان این مردم به یگانگی و همدلی خود میبالند.
معماری این روستا به شیوه دست کند و بهصورت دو طبقه بر رویهم قرار گرفته و از لحاظ ساختاری طبقه دوم بر روی سقف طبقه اول قرار ندارد.
کوچه سهمرحلهای برخلاف تمام مناطق ایران و جهان که بهصورت دومرحلهای انجام میشود از دلایل مهم ثبت منظر فرهنگی این روستا بوده که سه مرحله آن شامل چهار ماه اول حضور دامداران در دشت خاتونآباد، چهارماهه دوم سال در ارتفاعات و مراتع اطراف شهر بابک و چهارماهه پایانی سال که هوا رو به سردی است در روستای دستکند میمند است.
این روستا علاوهبر جاذبههای تاریخی دارای آثار طبیعی بینظیری همچون اشکفت لاشگور ( غار طبیعی ) جنگل بنه، جنگل بادام کوهی و همچنین حیات وحش متنوع این منطقه اشاره کرد.
از نظر گردشگری خوراک و آدابورسوم در این روستا میتوان به مراسم عزاداری جوش زنی که در فهرست آثار ناملموس طبیعی به ثبت رسیده و مراسم عروسی خاص این روستا را نام برد، از منظر گردشگری خوراک و تنوع طبخ از غذاهایی همچون کلهجوش، بزقورمه، اوغنو، اسپار، کرنون میتوان اشاره کرد که کرنون و اسپار بهسبب شیوه خاص پخت در فهرست ملی آثار ناملموس به ثبت رسیده است.
در مجموع داشتههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی متنوع در کنار امکانات و زیرساختهای گردشگری و فروشگاهها و کارگاههای صنایعدستی و تنوع خوراک و ارگانیک بودن اغذیه این روستا، شیوه معیشت و زندگی مردم میمند و مهمتر از همه ثبت جهانی منظر فرهنگی روستا این ظرفیت را ایجاد کرده تا در فهرست جهانی روستاهای گردشگری کاندید شده و امید است با انتخاب به عنوان روستای برتر گردشگری جهان شرایط حضور گردشگران داخلی و خاری بیش از پیش در این روستای خاص و بینظیر جهانی مهیا شود.
انتهای پیام/
نظر شما