هنر فیروزه‌کوبی روی مس یکی از هنرهای دستی ماندگار زنجان

فیروزه‌کوبی روی مس از صنایع‌دستی زیبا اما با قدمتی نه چندان طولانی در استان زنجان است، این هنر تجلی ذوق و هنر هنرمندانی است که با دستان توانمند خود، آثار فاخر را خلق می‌کنند.

میراث‌آریا: فیروزه‌کوبی روی مس با استفاده از سنگ‌های فیروزه‌ای که قابل استفاده نیستند، انجام می‌شود  و این سنگ‌ها جلا داده می‌شوند و سپس روی ظروف مسی با چسب مخصوص فیروزه کوبی به صورت منظم چسبانده می‌شوند. هرچه فاصله بین این سنگ‌ها بر روی مس کمتر باشد به مراتب ارزش بیشتری دارند و تعداد سنگ‌های فیروزه رنگ هم بیشتر در آن استفاده می‌شود. سنگ فیروزه نیشابور به عنوان مرغوب‌ترین نوع فیروزه در صنایع دستی و زیورآلات فیروزه است. سنگ فیروزه دارای بافت مخصوص و لطیف خاص خود است و به عنوان یکی از سنگ‌های معدنی زنده دنیا به شمار می‌آید.  

مجید حسنی یکی از هنرمندان زنجانی است که در هنر صنعت فیروزه کوبی روی مس فعالیت می‌کند، این هنرمند زنجانی مدرک کارشناسی در رشته مهندسی معماری را دارد و متولد ۱۳۷۵ است و دارای تنها آموزشگاه و کارگاه فیروزه‌کوبی روی مس را دارد.  

حسنی هنرمند رشته فیروزه کوبی روی مس اظهار کرد: از زمان دانشجویی کار خود را شروع کردم و قبل از آن که کارگاه خود را داشته باشم  سال‌ها به صورت استاد و شاگردی کار می‌کردم.  

این مسگر زنجانی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۷ کارگاه خود را راه‌اندازی کردم، عنوان کرد: من ابتدا در حوزه چکش ظروف مسی کار می‌کردم، و اکنون هم در رسته چکشی فعالیت دارم فقط با این تفاوت که هنر فیروزه‌کاری روی مس که تلفیق هنر و صنعت است را روی مس اجرا می‌کنم من به این سنگ به خاطر پیشینه‌ای که دارد علاقه فراوانی دارم، در ایران قدیم سنگ‌های فیروزه مورد توجه بسیاری از پادشاهان بوده است. و آن را سنگ شانس نام‌گذاری کرده بودند.  

این هنرمند زنجانی گفت: همیشه از سنگ فیروزه برای دفع انرژی‌های بد، به دست آوردن مقام و قدرت و خوش شانسی در زندگی استفاده می‌شود.  

به دلیل تعصب به زنجان، به فکر ارتقای هنر مس افتادم

او با اشاره به اینکه زمان فعالیت در حوزه تولید مس به این فکر افتادم  که این هنر را ارتقا دهم، عنوان کرد: به دلیل تعصبی که به شهر زنجان و هنر سرزمینم دارم، تصمیم گرفتم هنری که گاهی به شهرهای دیگر چون اصفهان و شهرهای دیگر نسبت داده شده است در این شهر تولید و به نام زنجان عرضه شود.  

حسنی با اشاره به اینکه در طول تاریخ از گذشته تاکنون هنر مسگری برای زنجان بوده و در این سرزمین مس و تولیدات آن دستخوش تغییر شده است، بیان کرد: فیروزه یکی از کانی‌های ارزشمند است و برای همین این رسالت را در خود حس کردم تا با تلاش فراوان، نوآوری را به این هنر آوردم و به این فکر افتادم برای استان خودم هم کار کنم.  

از سختی فیروزه‌کوبی تا زیبایی آن

حسنی با بیان اینکه تفاوت ظروف تولیدی ما ضخامت آن با ظروف معمولی در بازار است، بیان کرد: ضخامت فلز مس در محصولات تولیدی استان زنجان بالاتر از ظروف معمولی و بازاری است.  

او با اشاره به اینکه تفاوت دیگر تلفیق سنگ فیروزه با این تولیدات است، عنوان کرد: در این تولیدات سنگ فیروزه یک به یک روی کار با دستگاه فنس چیده می‌شود که نیاز به مهارت خاصی دارد. 

این هنرمند زنجانی با اشاره به اینکه با توجه به حساسیت کار فقط یک ماه کامل بحث آموزش، هنرمندان فیروزه‌چینی را دریافت می‌کنند، بیان کرد: این کار خیلی تخصصی است و در واقع پایه این اثر هنری بوده و ۹۰ درصد کار در این مرحله انجام می‌شود. 
 
او عنوان کرد: چرا که سنگ فیروزه انواع مختلفی از جمله فیروزه عجمی، شجردار، کرمان، نیشابور و غیره دارد که باید هنرمند آن‌ها را بشناسد.  

به سوی بازارهای بین‌المللی

حسنی در مورد وضعیت بازار این محصولات عنوان کرد: بازار این محصول در داخل کشور وجود دارد و تولیدات ما در اکثر استان‌هایی مانند مشهد، شیراز و تهران فروش و بازار خوبی را دارند که با فروش بالا و در سایر استان‌ها در مقدار کمتر عرضه می‌شود. 
 
این مسگر زنجانی با اشاره به اینکه تاکید ما بر صادرات این محصول به خارج از کشور بوده و در این زمینه یک بار با کشور آلمان همکاری کردیم، عنوان کرد: با مسئولان اتاق بازرگانی استان زنجان برای ایجاد بازار و ترمینال فروش هماهنگی‌های مختلفی انجام شده است که اولویت ما حضور در بازار دبی است.  

او با اشاره به اینکه قیمت کالا بالا بوده و سرویس کامل فیروزه‌کوبی تقریبا ۱۳۰ میلون تومان تمام می‌شود، بیان کرد: فیروزه سنگ گرانی است و همین موضوع قیمت تمام شده این کالا را افزایش می‌دهد. 
 
حسنی با اشاره به اینکه کسانیکه به ویژه در بحث صادرات می‎‌توانند کمک کنند و در حوزه صنایع دستی در سمتی هستند باید تخصص لازم و کافی را هم داشته باشند و در بعد هنری، شناخت و اشرافیتی از کار هم داشته باشند، بیان کرد: صنایع دستی سفیر فرهنگی این سرزمین است و برای نمونه یک هدیه من به دوستم که در خارج از کشور زندگی می‌کند توانسته زمینه معرفی فرهنگ و تمدن یک کشور را فراهم کند و جایگاه صنایع دستی در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.  

این هنرمند زنجانی با اشاره به اینکه در مسیر فعالیت در این حوزه، معاونت صنایع دستی وزارت کمک شایانی و در حد توان کمک کرده است، ادامه داد: اتحادیه مسگران نیز فعالیت چشمگیری داشته و پر رونق‌تر از اتحادیه‌های دیگر فعال دارد. من معتقدم صنایع‌دستی مشاغلی بدون محدودیت سنی برای همه افراد است.

انتهای پیام/

کد خبر 1403101600934
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha