استان ایلام یکی از مناطق مستعد پرورش درخت گردو است؛ که از گذشته های دور کاشت درخت در این منطقه رواج داشته است. برداشت گردو که معمولا در ماههای شهریور و مهر صورت میگیرد، علاوه بر اینکه بهعنوان ممر درآمدی برای کشاورزان محسوب میشد، برای مصارف خوراک و تأمین بخش مهمی از غذای خانواده برای فصل زمستان مورد استفاده قرار میگرفت. وفور گردو در محیط خانه سبب میشد که اهل خانه برای سرگرمی نیز از آنها استفاده کنند.
در گذشته، بهدلیل رواج شکار حیوانات، شکارگرها دارای شهرت فراوانی در میان طایفه و ایل خود بودند. آنان در سالهایی که خشکسالی نمود بیشتری داشت، با شکار کردن حیوانات وحشی مانند کل و بز به تأمین مواد غذایی خانواده کمک زیادی میکردند. یکی از لازمه های شکارگر خوب بودن، قدرت و توانایی نشانهگیری خوب بوده است. کودکان از همان آغاز با انجام بازیهایی مانند تیلان، علاوه بر سرگرمی تمرین نشانهگیری میکردند.
تیلان، از جمله بازیهایی است که دقت و تمرکز شرکتکننده را میطلبد. افراد شرکت کننده در این بازی که با گردو یا تیله انجام میشود، میتواند دو نفر یا بیش از دو نفر باشد. شرکتکنندگان، هر چند نفر که باشند، در ابتدا میگویند: "جفتان یا تیلان". اگر توافق کنند که جفتان (جفت یا دوتایی) باشد، هر نفر از شرکتکنندگان میبایست دو عدد گردو، به فاصله یکمتر از هم، روی زمین قرار دهند. اما اگر تیلان مورد توافق باشد، هر کدام از شرکتکنندگان یک عدد گردو، به همان ترتیب روی زمین قرار میدهند. سپس به قید قرعه، یکی از بازیکنان از فاصله پنج متری گردویی را به سمت گردوهای روی زمین پرتاب میکند. وی اگر بتواند به گردوها بزند به همان تعداد گردو از نفرات بعدی میگیرد. سپس نوبت نفرات بعدی است که به همان شیوه گردو را پرتاب کنند. اگر هیچکدام نتواند به گردوها بزند بازی همچنان با پرتاب به سمت گردوها ادامه مییابد تا سرانجام یکی از شرکت کنندگان به گردوها بزند و برنده شود.
تهیه کننده:
انتهای پیام/
نظر شما