شهرام گیل آبادی، عضو شورای ملی ثبت میراث ناملموس وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در یادداشتی نوشت: سیستان و بلوچستان دارای فرهنگی است که باروری، اندیشه ورزی و هنر پروری را به طور دائم درون خودش حفظ و نگهداشته است.
فرهنگی که روایتهای متعددی را برای جهان تولید کرده و با استفاده از این فرهنگ و عوالم خاص و منحصر بفرد خود دنیاهای متعددی را تسخیر کرده است. فرهنگی که میبینیم سوزن دوزی در آن شکل میگیرد و در قاب آیینه کاریهای ظریف و هنرمندانه متعدد صنعتگرانش به دنبال ارائه تصویری شفاف و مشخص از فلسفه هستی این استانِ غنی و متمدن برای انسان امروزی است.
امروز میراث فرهنگی، گردشگری، صنایع دستی و هنر سیستان و بلوچستان میتواند سرآهنگ پیشروی توسعه ارتباطات در کشور باشد.
زمانی که در شورای ملی ثبت میراث ناملموس به میزبانی چابهار، عناصر و پروندههای متعددی را بررسیکردیم چیزی نبود که به تازگی با آنها آشنا شده باشیم و میدانستیم که این فرهنگ ژرف، سترگ، بینظیر و بیبدیل انسانهای مهربان، مهمان نواز و بینظیرِ سیستان و بلوچستان را پشتوانه و میراث خود دارد.
این پشتوانه مردمی میتواند با فرهنگ غنی و بیبدیلی که درون خود دارد که همان دلِ دریایی مردمان منطقه است جهانی بیندیشد و جهانی شده و جهانی گام بردارد. این فرهنگ میتواند به سمت ارزشهای انسانی و به سمت انسان امروز که در سرگشتگی مفرطی بسر میبرد رفته و فرهنگی را معرفی کند که نماد دلدادگی، عشق و آرزوهای بیبدیل انسانی باشد که خداوند متعال درون ما نقش بسته است.
تمامی پروندههایی که در شورای ملی ثبت میراث ناملموس بررسی شد تنها قطره و فضای کوچکی را از سیستان و بلوچستان به نمایش گذاشت اما تصور من بر این است که هزاران پرونده از دل این مردم میتواند جوشش پیدا کند و فرهنگ انسانی را درون خودش به نمایش بگذارد و هنوز تا معرفی کامل و دقیق و شفاف این استان ثروتمند فرهنگی فاصله داریم.
منتظر این هستم که میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان با کمک تک تک عناصر این استان بتواند یک سیستمی را به وجود بیاورد که مهربانیهای این مردم که کرانهاش به بزرگی اقیانوس است را تبدیل به یک نماد منحصر به فرد کند و با بهرهگیری از این فرهنگ غنی جامعه انسانی را به مهربانی و نیکاندیشی دعوت کند.
میراث ناملموس در بلوچستان در سیستان بیبدیل و بینظیر است و باید حفظ و نگهداری شود.
انتهای پیام/
نظر شما