به گزارش میراثآریا، حسین ناصری صومعه سرپرست هیئت باستانشناسی گفت: محوطه کوللی تپه در شهرستان نیر استان اردبیل، بخش مرکزی، دهستان رضا قلی قشلاق، روستای شیران واقع شده و در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۴۵۳۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
او افزود: گمانهزنی باستانشناسی بهمنظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم کوللی تپه با مجوز پژوهشگاه انجام و طی آن 12 گمانه 1در1 متر و 3 گمانه 1/5در1 متر در این محوطه ایجاد شد. این گمانهزنی جهت تدقیق عرصه و تعیین ضوابط و مقررات ساختوسازهای روستایی بهمنظور تسهیل شرایط برای اهالی و همچنین حفاظت و صیانت از این تپه ثبتی انجام میشود.
این باستانشناس اظهار کرد: از اهداف این گمانه زنی میتوان به تلاش برای مشخص کردن فازهای سکونتی و مطالعه انواع یافتههای فرهنگی آن اشاره کرد. بر اساس گمانهزنیهای باستانشناسی و شواهد اولیه یافت شده آثاری از قرون میانی ( سدههای ۵ تا ۸ هجری) و قرون متاخر (قاجاری) در کوللی تپه روستای شیران بهدستآمده است.
ناصری صومعه خاطرنشان کرد: از آنجایی که در سال 1375 زلزله مهیبی در این منطقه رخ داده، سطح محوطه مملو از نخالههای ساختمانی است و به جهت ضخامت زیاد لایههای آواری، کار برای باستانشناسان دشوار و زمانبر است. از جهت دیگر به دلیل قرارگیری کوللی تپه در مرکز بافت روستایی، آسیبهای جدی بر ساختار محوطه وارد شده است.
سرپرست هیئت باستانشناسی گفت: این محوطه در سالهای اخیر در معرض تخریبات و آسیب به ویژه خاکبرداری، پرکردگی و تسطیح قرار گرفته و همچنین به دلیل روند روزافزون ساخت ساختمانهای مسکونی در سالهای اخیر، احتمال تخریبات بیشتر در آن نیز میرفت، لذا برنامه تعیین عرصه و حریم این محوطه در اولویت برنامههای اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اردبیل قرار گرفت تا بدین صورت هم گره مشکلات اهالی روستایی باز گردد و هم از هویت محوطه صیانت و نگهداری شود.
انتهای پیام/
نظر شما