بهگزارش میراثآریا، علیرضا جیلان گفت: قلعه امیرمفخم که در روستای دزک شهرستان کیار چهارمحال و بختیاری ساخته شده در دوران مختلف تاریخی میزبان چهرههای مشهوری مانند وحید دستگردی، علیاکبر دهخدا، فرخی یزدی، محمد مصدق، ملکالشعرای بهار و ابوالقاسم نجفی و تعدادی از میهمانان خارجی بوده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری افزود: میزبانی قلعه امیرمفخم دزک از تعدادی فعالان ادبی، فرهنگی و سیاسی دوران تاریخی مختلف باعث شده است تا این بنا در بین قلعههای زاگرس میانی ایران از جایگاه خاصی برخوردار شود.
جیلان تصریح کرد: قلعه امیرمفخم دزک در دورانی از مشروطیت و در زمان جنگهای جهانی، خاستگاه برخی از شخصیتهای شناخته شده در عالم فرهنگ و هنر بوده است.
او یادآور شد: بنای قلعه امیرمفخم دزک در سال ۱۳۲۵ هجری قمری بهدستور «لطفعلیخان امیرمفخم بختیاری» پسر «امامقلیخان حاجی ایلخانی» با الهام از معماری و تزئینات بدنه قصرهای اروپایی قرنهای ۱۷ و ۱۸ میلادی با ترکیبی از معماری و هنر ایرانی ساخته شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: معماری و تزئین قلعه امیرمفخم دزک با درهایی زیبا از جنس چوب درخت گردو را عهده هنرمندان ایرانی بر عهده داشتهاند.
او گفت: طبقه همکف قلعه امیرمفخم دزک یک هشتی ورودی در میانه و چهار ایوان در طرفین دارد که از هر دو طرف به محوطه درون بنا متصل میشود.
جیلان تأکید کرد: اتاقهای طبقه نخست قلعه امیرمفخم دزک دارای دو ایوان مجزا در شمال و سه ایوان متصل بههم در جنوب است که دو اتاق سهدری در ایوانهای شمالی و دو اتاق سهدری قرینه در ایوان جنوبی باز میشود.
او افزود: در بین اتاقهای قلعه امیرمفخم دزک سالن بزرگی وجود دارد که به دیوانخانه (سفرهخانه) معروف و در مجاورت اتاق آئینه (به سبک اروپایی) قرار گرفته که در طرفین آنها دو اتاق کوچک بهنام «گوشواره» ساخته شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: اتاق آیینه قلعه امیرمفخم دزک با نمونههایی متنوع از هنر گرهچینی، نقشبُری و شیشه نقاشی دارای دو پوسته عکس درهم است که نمای سهبُعدی دارد.
جیلان یادآور شد: قلعه امیرمفخم دزک ۱۶ تیرماه ۱۳۶۷ به شماره ۱۷۳۱ بهعنوان اثر تاریخی درجه یک در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
انتهای پیام/
نظر شما