شهرستان شهركرد مركز استان چهارمحال و بختياري به عنوان بام بلند ایران پذیرای گردشگران و مسافران نوروزی میباشد.این شهرستان با مساحت 2006 كيلومتر مربع و جمعيتي بالغ بر 283210 هزار نفر،  شامل 3 بخش ‌8 شهر و 4 دهستان ، وبا ارتفاع 2166 متر از سطح دريا بلند ترين مركز استاني در كشور ( معروف به بام ايران ) است.

 به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری؛از مهمترين جاذبه هاي گردشگري ، تاريخي – مذهبي،صنايع دستي وسوغات محلي اين شهرستان ميتوان به موارد ذيل اشاره كرد.

الف) جاذبه هاي گردشگري: سد و تفرجگاه چشمه زنه شهر هفشجان ، چشمه مايك شهر سورشجان ، پارك سرچشمه فرخشهر،سد بيدكان ، ‌پارك ملت شهركرد ،‌منطقه حفاظت شده تنگ صياد و...

ب) اماكن تاريخي – مذهبي: مجموعه فرهنگي تاريخي قلعه چالشتر ، خانه آزاده چالشتري، قلعه اسفنديار خان بختياري ( سردار اسعد اول ) ‌فرخشهر ، قلعه امير مجاهد روستاي شمس آباد ،‌ قلعه نصير خان بختياري(سردار جنگ) روستاي سورك ،موزه مردم شناسي فرخشهر ، موزه مردم شناسي شهر كيان ،‌موزه سنگ ومردم شناسي قلعه چالشتر، موزه باستان شناسي شهركرد(حمام تاريخي پرهيزگار)،موزه محيط زيست (جنب پليس راه فرخشهر)،موزه دفاع مقدس شهركرد،گنجينه آموزش وپرورش شهركرد،حمام تاريخي فرخشهر ،حمام تاريخي چالشتر ، حمام تاريخي سورشجان ،‌اتاق آئينه شهركرد ، امامزاده عزيز ا... شهر كيان ، امامزادگان حليمه و حكيمه خاتون شهركرد ،‌امامزاده عبدا..روستاي سورك  ، امامزاده پيرخديجه  روستاي وانان ،‌امامزاده سلطان سبزه پوش ، امامزاده سيد محمد علي اكبرروستاي دستگرد امامزاده، امامزاده شاه منظر هفشجان، امامزاده سيد علي اكبر روستاي  نافچ ، مسجد جامع شهر چالشتر ،مسجد تاريخي روستاي هرچگان، مسجد جامع شهر كيان ،‌مسجد جامع ( خان) شهركرد ،سقاخانه ارباب ميرزا شهركرد، عصارخانه صالحي فرخشهر ،‌سنگ نبشته هاي گردنه رخ ، سنگ نگاره هفشجان و ...

 ج) صنايع دستي: صنايع دستي رايج در اين شهرستان عبارتند از: گلیم و البسه محلی،قالي، نمد، گیوه دوزی،حجاری سنتی، نگارگری، تذهیب و تشعیر،احجام فلزی،قفل سازی سنتی، سرمه دوزی و...

د) سوغات محلي: ازمهمترين سوغات محلي اين شهرستان ميتوان به انواع لباس نمدي،انواع نبات وپولكي،عسل وگياهان دارويي اشاره كرد.

سال اقتصاد  و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی

مسلم اسداللهی بابیان اینکه در این شهرستان  قلعه چالشتر در پنج کيلومتري شهرکرد به عنوان يک اثر باشکوه از نظر معماري و هنري حجاري در ايران است افزود: قلعه چالشتر بافت قدیمی چالشتر را در خود جای داده است.با آنکه بخش های قابل توجهی از برج و باروهای قلعه چالشتر منهدم شده است، امروزه خیبان هایی که محیط مستطیل شکلی را در مرکز چالشتر قرار گرفته است، پیرامون قلعه را به خوبی آشکار کرده است.در تمامی اسناد مالکیت های موجود حد املاک و منازل مسکونی محدوده قلعه و حصار قلعه و نه به شارع عام محدود شده

است که این موضوع از نظر حقوقی نیز بسیار قابل اهمیت است.بنا بر گفته کهنسالان بومی چالشتر و شواهد موجود و نیز بر پایه بررسی یک عکس هوایی، قلعه دارای 22 برج مدور با چهار دروازه به سوی نافچ، سامان، دهکرد و سورشجان .

سر در و دروازه ای بود که بسیاری از آن ها از بین رفته است بازمانده های آن نیز در روند توسعه شتابناک کنونی در معرض خطر انهدام جدی قرار گرفته است.باروی قلعه نما و پوسته ای آجرین دارد در بررسی های ناشی از تخریب برج و باروهای تپه دو دوره دیوارکشی آشکار است که بنا بر شواهد دوره نخست می تواند مربوط به دوره صفوی باشد که ترکیب آن خشت و گلی و قطور تراست و پوسته رویی مربوط به دوره قاجار با نمای آجری مغز خشتی دارد.

قلعه چالشتر در متون: قریه چالشتر قلعه آجری است که دارای 22 برج است هر دهنه برجی را هشتاد زرع فاصله با یکدیگر است.«مرآت البلدان ناصری»

این دهکده دارای حصار محکمی است و در بالای حصار گنگره های خوش نمایی دیده می شود و در طرفین در ورودی آن دو برج مدور قطوری واقع شده است.برای اینکه وسایل نقلیه بتوانند از در قلعه داخل شوند دو اسب را باز کردند و ما از کوچه های تنگی عبور کردیم« سفرنامه هانری رنه دالمانی»

پیشنهاد ثبت قلعه چالشتر در فهرست آثار ملی: گسترش روز افزون شهرکرد به سوی باختری بر رشد بادکنکی آبادی های پیرامون شهر به ویژه چالشتر اثر گذاشته است.بافت مسکونی چالشتر با تاسیس و راه اندازی شهرداری ناحیه غرب بسیار گسترش یافته و آثار تاریخی آن به ویژه قلعه آن در این روند آسیب پذیرتر از گذشته است.

تاکنون سه اثر با ارزش فرهنگی-تاریخی در درون قلعه چالشتر به شرح زیر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند، مسجد جامع به شماره 1779، منزل ستوده به شماره 156/4، خانه آزاد به شماره 1775،سر در قلعه به شماره 1759.

چالشتر از آن رو که بافت قدیمی را با آثار ثبتی در بالا در بر داشته و آثار دو دوره صفوی-قاجار را شامل می شود حائز شرایط ثبت در فهرست آثار ملی است.امیدوار است با ثبت قلعه چالشتر در فهرست آثار ملی، با جلب پشتیبانی های قانونی، امکان بازسازی آن با بررسی های علمی (گمانه زنی و ...) فراهم شود و در یک مجموعه دیرینه چالشتر را بدان بازگرداند.

چالشتر به واسطه نزدیکی به شهرکرد و راه های دسترسی مناسب آن در آینده گردشگری استان چهارمحال و بختیاری نقش ویژه ای خواهد داشت به امید آن روز.

انتهای پیام/

کد خبر 1393122950